Γυαλιά Ηλίου | Αγόρασε 2 και εξοικονόμησε 20%

Γυαλιά Ηλίου | Αγόρασε 2 και εξοικονόμησε 20%

Επιστροφή εντός 365 ημερών - χωρίς ερωτήσεις !
Μεταφορικά 4 € - Επιλογή για Δωρεάν Μεταφορικά πάνω από 49 €-
Επικοινωνία
Αγαπημένα
Καλάθι

Καρφίτσες Πέτου - Ο Απόλυτος Οδηγός

Εδώ, θα μάθεις όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για την καρφίτσα πέτου, ένα μικρό ανδρικό αξεσουάρ που μπορεί ωστόσο να κάνει τεράστια στυλιστική διαφορά. Θα αναλύσουμε πως πρέπει να τοποθετείται, πως συνδυάζεται χρωματικά με το ενδυματολογικό σύνολο, ποιες καρφίτσες πέτου ταιριάζουν με τι και σε ποιες περιστάσεις, κι άλλα πολλά. Όλα αυτά με μια απλή ανάγνωση που δεν θα σου πάρει πάνω από 15 λεπτά. Έτοιμος να γοητεύσεις;

Οι καρφίτσες πέτου επέστρεψαν για τα καλά στα ανδρικά fashion trends τα τελευταία χρόνια. Για πολλές δεκαετίες, οι άνδρες τις φορούσαν μόνο σε πολύ σημαντικά κι επίσημα events. Ωστόσο, ολοένα και περισσότεροι καλαίσθητοι μοντέρνοι άνδρες τις επιλέγουν και για το καθημερινό smart ντύσιμό τους. Όμως, προσοχή! Η επιλογή καρφίτσας πέτου για smart ενδυματολογικά σύνολα καθημερινής χρήσης μπορεί να αποδειχθεί στυλιστικά 'δίκοπο μαχαίρι'. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να φανείς 'ερασιτέχνης' ή υπερβολικά επιτηδευμένος. Από την άλλη, αν η καρφίτσα πέτου συνδυαστεί σωστά, τότε μπορεί να αποτελέσει ακόμα και δυνατό fashion statement αξεσουάρ που θα σε βοηθήσει να ξεχωρίσεις στυλιστικά από το πλήθος.

Ετοιμάσαμε αυτόν τον στυλιστικό οδηγό ώστε, μέσω της γνώσης, να σου προσφέρουμε αυτοπεποίθηση και η καρφίτσα πέτου να μην αποτελεί πλέον 'απαγορευμένο' στυλιστικό taboo, αλλά ακόμα ένα δυνατό στυλιστικό ατού στην 'φαρέτρα' της αρρενωπής γοητείας σου.

1 Καρφίτσες πέτου - ο απόλυτος οδηγός1.1 Ας ξεχάσουμε την καρφίτσα. ξέρεις τι είναι το πέτο;1.2 Καρφίτσες πέτου - διάφοροι τύποι1.3 Πώς φοριούνται οι καρφίτσες πέτου;1.4 Με τι μπορεί να συνδυαστεί μια καρφίτσα πέτου;1.5 Τι είδους καρφίτσα πέτου να διαλέξω;1.6 Πότε φοράμε καρφίτσα πέτου;1.7 Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη μπουτονιέρα (boutonniere)1.8 Άλλα λουλούδια κοστουμιού και ανδρικές καρφίτσες πέτου για special περιστάσεις1.9 Ποια καρφίτσα πέτου ταιριάζει με μαύρο κοστούμι ή σμόκιν;1.10 Ποια καρφίτσα ταιριάζει με γκρι κοστούμι;1.11 Ποια καρφίτσα ταιριάζει με σκούρο μπλε κοστούμι;1.12 Πώς επιλέγω καρφίτσα πέτου;1.13 Πού πρέπει να καρφιτσώσω την καρφίτσα πέτου στο κοστούμι, blazer, σμόκιν;1.14 Ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία για τις καρφίτσες πέτου για να κάνεις εντύπωση σε party πηγαδάκια1.15 Κάποια τελευταία πραγματάκια σχετικά με καρφίτσες πέτου1.16 Συχνές ερωτήσεις & απαντήσεις

Ας Ξεχάσουμε την Καρφίτσα. Ξέρεις τι Είναι το Πέτο;

Ρίξε μια ματιά σε οποιοδήποτε σακάκι ή blazer. Το πέτο είναι το μέρος του σακακιού που διπλώνει στο στήθος, πάνω από τα κουμπιά, και συνεχίζεται πίσω από το λαιμό για να σχηματίσει το γιακά.

Στην φωτογραφία, το μέρος με το έντονο περίγραμμα είναι τα πέτα που βρίσκουμε σε όλα τα σακάκια και blazers.

Η πλειοψηφία των πέτων έχουν μια κουμπότρυπα, η οποία μπορεί να είναι ανοικτή ή ραμμένη, και βρίσκεται στο πάνω μέρος της αριστερής πλευράς. Αυτό είναι το σημείο όπου μπαίνει η καρφίτσα πέτου.

Στον κύκλο φαίνεται η κουμπότρυπα για την καρφίτσα πέτου, την οποία συναντάμε στα περισσότερα σακάκια κοστουμιού και blazers.

Αρχικά, αυτές οι κουμπότρυπες είχαν σχεδιαστεί για να κουμπώνει ψηλά το σακάκι και να προστατεύονται από το κρύο το στήθος και ο λαιμός. Με την πάροδο του χρόνου, ο ρόλος τους άλλαξε και χρησιμοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά ως το σημείο όπου καρφιτσώνεται η καρφίτσα πέτου.

Καρφίτσες Πέτου - Διάφοροι Τύποι

Τι είναι η καρφίτσα πέτου; Αυτή η λέξη 'αγκαλιάζει' όλα τα αξεσουάρ πέτου. Υπάρχουν διάφοροι τύποι καρφίτσας πέτου, οι οποίοι διαφέρουν σε μέγεθος, κούμπωμα, και απεικόνιση.

Παρακάτω, συμπεριλάβαμε τους δημοφιλέστερους τύπους:

Μπουτονιέρες (Boutonnieres)

Αρχικά, τα πρώτα χρόνια, η μπουτονιέρα ήταν ένα αξεσουάρ με πραγματικό λουλούδι το οποίο έμπαινε στην κουμπότρυπα του πέτου και έδινε ένα υπέροχο, φυσικό στυλιστικό touch στο image του ενδυματολογικού συνόλου. Συνήθως, οι άνδρες χρησιμοποιούσαν τις μπουτονιέρες σε γάμους. Βεβαίως, τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότεροι άρχισαν να επιλέγουν και πάλι φυσικές μπουτονιέρες στους γάμους και τις επίσημες εκδηλώσεις. Άλλωστε, ποιος ή ποια μπορεί να αντισταθεί στην γοητευτική ομορφιά ενός αληθινού λουλουδιού...!

Floral Καρφίτσες Πέτου

Αυτές οι καρφίτσες πέτου έχουν το σχήμα λουλουδιού και φτιάχνονται από απαλά υφάσματα, όπως μετάξι, λινό, σατέν, ή βαμβάκι. Καρφιτσώνονται όπως οι μπουτονιέρες, ωστόσο είναι μικρότερες σε μέγεθος. Επίσης, δε μαραίνονται, δείχνουν πάντα αψεγάδιαστες, και μπορούν να ξαναφορεθούν.

Stick Καρφίτσες Πέτου (Φουρκέτες Πέτου)

Οι stick καρφίτσες πέτου φτιάχνονται από διάφορα μέταλλα (χρυσός, ασήμι, χαλκός, κλπ.). Αυτές οι καρφίτσες έχουν λεπτό μακρόστενο σχήμα που θυμίζει βελόνα. Αναλόγως του μοντέλου, η αγκράφα σταθεροποίησης μπορεί να βρίσκεται στο τέλος της καρφίτσας ή μπορεί να είναι δυνατή η ρύθμισή της πάνω-κάτω προσφέροντας καλύτερο έλεγχο στο καρφίτσωμα.

Mini Καρφίτσες και Σύμβολα (Κονκάρδες)

Αυτές δεν έχουν βελόνα, αλλά κούμπωμα πάνω στο οποίο ασφαλίζουν πάνω στο πέτο (butterfly, λαστιχένιο ή μαγνητικό) το οποίο βρίσκεται ακριβώς κάτω από την καρφίτσα ή κονκάρδα. Συνήθως, φτιάχνονται από μαλακό (ραβδωτό) ή σκληρό (λείο) σμάλτο. Καλό είναι να γνωρίζεις ότι ενώ η καρφίτσα είναι για στυλ, η κονκάρδα έχει συμβολική σημασία και για αυτό την φορούν συνήθως πολιτικοί ή μέλη οργανώσεων και clubs.

Brooch Καρφίτσες Πέτου

Σε αντίθεση με τους τύπους που αναφέραμε πιο πάνω, οι brooch καρφίτσες πέτου κουμπώνουν χάρις σε μηχανισμό με πείρο. Είναι συνήθως μεγαλύτερες από τις άλλες καρφίτσες και ξεχωρίζουν χάρις σε κάποιο πολύτιμο μέταλλο ή κάποιο εντυπωσιακό vintage διακοσμητικό στοιχείο.

Πώς φοριούνται οι καρφίτσες πέτου;

Υπάρχει μόνο ένας χρυσός κανόνας για τις καρφίτσες πέτου: Πρέπει να φοριούνται στην ειδική κουμπότρυπα ή, εάν δεν υπάρχει, στο ύψος και την πλευρά του πέτου που θα ήταν αυτή η κουμπότρυπα, δλδ. στο πάνω μέρος του αριστερού πέτου.

Υπάρχουν ορισμένα σακάκια κοστουμιού με ειδική κουμπότρυπα και στις δυο πλευρές του πέτου. Και σε αυτή την περίπτωση ισχύει ο χρυσός κανόνας, δλδ. η καρφίτσα πέτου θα πρέπει να φορεθεί στο πάνω μέρος του αριστερού πέτου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι καρφίτσες πέτου προσφέρουν τεράστια στυλιστική δυναμική για όσους είναι σε φάση στυλιστικού πειραματισμού. Ο πειραματισμός φυσικά ισχύει για την καρφίτσα και όχι για το που θα τοποθετηθεί (ο χρυσός κανόνας, θυμάσαι;). Ακόμα, θα πρέπει να θυμάσαι πάντα ότι η καρφίτσα θα πρέπει να καρφιτσώνεται παράλληλα στο πέτο. Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό στην περίπτωση μεγάλης, μακρόστενης καρφίτσας πέτου, καθώς η λανθασμένη γωνία μπορεί να χαλάσει το image. Όσον αφορά τις παρακάτω φωτογραφίες, η αριστερή φώτο δείχνει πως φοριέται σωστά μια μακρόστενη καρφίτσα πέτου.

Η αριστερή φωτογραφία είναι σωστή, καθώς η καρφίτσα πέτου καθόλο το μήκος της είναι παράλληλη με την άκρη του πέτου. Η δεξιά φωτογραφία δείχνει πως να ΜΗΝ φοράς την καρφίτσα πέτου.

Η βελόνα και το κούμπωμα μπορούν να καρφιτσωθούν στη μπροστινή πλευρά ή στην πίσω πλευρά του πέτου, αυτό είναι καθαρά θέμα προσωπικού γούστου, της περίστασης, αλλά και της φόρμας της καρφίτσας και/ή του σακακιού.

Με τι Μπορεί να Συνδυαστεί μια Καρφίτσα Πέτου;

Μπορείς να συνδυάσεις μια καρφίτσα πέτου σχεδόν με τα πάντα. Παραδοσιακά, φοριέται σε blazer και σακάκι κοστουμιού, αλλά μπορεί να φορεθεί (υπό προϋποθέσεις) σε παλτό, tuxedo, ή απευθείας στο πουλόβερ ή πουκάμισο (όπως πχ. οι κονκάρδες σε σχήμα παπαρούνας που φοριούνται την Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, βλ. Remembrance Day poppies). Μη ξεχνάς όμως ότι το καρφίτσωμα μπορεί να αφήσει μόνιμες τρυπούλες στο ύφασμα ή ακόμα και σημάδια στην περίπτωση πολύ ευαίσθητων υφασμάτων.

Μπορείς να συνδυάσεις την καρφίτσα πέτου με άλλα αξεσουάρ, όπως πχ. τετράγωνα μαντήλια τσέπης ή κλιπ γραβάτας. Βεβαίως, ένας τέτοιος συνδυασμός ανεβάζει σημαντικά τον βαθμό στυλιστικής δυσκολίας, καθώς θα πρέπει να συνδυάσεις έτσι τα αξεσουάρ ώστε να αλληλοσυμπληρώνουν το ένα το άλλο, χωρίς κάποιο να επισκιάζει τα άλλα. Εκτός, βεβαίως, εάν πρόκειται για κάποιο πολύ ισχυρό fashion statement αξεσουάρ.

Ο καλύτερος τρόπος για την επίτευξη αρμονικής ισορροπίας στο ενδυματολογικό σου σύνολο είναι η μελέτη και κατανόηση των χρωματικών συνδυασμών. Σε αυτό, θα σε βοηθήσει πολύ η Θεωρία Χρωμάτων, καθώς και ο διαδραστικός Κύκλος Χρωμάτων με τον οποίο μπορείς να πειραματιστείς, να παίξεις, και να κατανοήσεις καλύτερα ποια χρώματα ταιριάζουν με ποια και ποια όχι. Μόλις αποκτήσεις αυτοπεποίθηση, μπορείς να ξεκινήσεις τους στυλιστικούς πειραματισμούς με την γκαρνταρόμπα σου.

Τι Είδους Καρφίτσα Πέτου να Διαλέξω;

Και πάλι, αυτό είναι καθαρά θέμα προσωπικού γούστου και mood. Επίσης, σημαντικό ρόλο στην εξίσωση παίζουν το ενδυματολογικό σύνολο και η περίσταση.

Όσον αφορά το χρώμα, το στυλ, και το μέγεθος, δεν υπάρχει κάποιος ξεκάθαρος κανόνας. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια πραγματάκια που καλό θα ήταν να τηρείς κάθε φορά ώστε να κινείσαι σε ασφαλή κι αποδεκτά στυλιστικά πλαίσια.

Μεταλλικές καρφίτσες: θα πρέπει να προσπαθήσεις να ταιριάξεις τα μεταλλικά αξεσουάρ του ενδυματολογικού συνόλου σου, όπως πχ. καρφίτσα πέτου, μανικετόκουμπα, κλιπ γραβάτας, ζώνη, ρολόι και δαχτυλίδια. Σε αυτή την περίπτωση η επιλογή όλων σε χρυσό ή ασημί τόνο αποτελεί στυλιστικά μια ασφαλή απόφαση.

Λαμπερές, πολύχρωμες καρφίτσες πέτου: αυτές συνήθως ταιριάζουν καλύτερα με πουκάμισα ουδέτερου χρώματος, γιατί έτσι τονίζεται το contrast. Θα πρέπει να προσέξεις η καρφίτσα να μην έρθει σε χρωματική 'σύγκρουση' με άλλα χρώματα που υπάρχουν στο ενδυματολογικό σου σύνολο. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται βασική γνώση συνδυασμού χρωμάτων, γνώση που μπορεί να σου την προσφέρει η Θεωρία Χρωμάτων.

Παστέλ / κορεσμένες χρωματικά floral καρφίτσες πέτου: είναι πολύ διακριτικές και μπορούν να ταιριάξουν εύκολα με άλλα αξεσουάρ. Επίσης, έχουν πιο ισορροπημένο παιχνιδιάρικο ύφος από άλλες, πιο τολμηρές, καρφίτσες. Για παράδειγμα, μπορείς να συνδυάσεις μια ανοικτοπράσινη καρφίτσα με midnight blue κοστούμι, ειδικά αν υπάρχει μεταλλικό στοιχείο στην καρφίτσα. Ωστόσο, ακόμα και πιο ανοιχτά χρώματα θα πρέπει να ταιριάζουν πάντα με τη γραβάτα ή το τετράγωνο μαντήλι τσέπης.

Τέλος, θα πρέπει να θυμάσαι ότι ο λόγος που ντύνεσαι είναι για να τονίσεις τα στοιχεία του προσώπου και τα γενικότερα φυσικά χαρακτηριστικά σου. Ο στόχος σου δεν είναι όλοι να χαζεύουν την καρφίτσα πέτου που φόρεσες, αλλά να θαυμάζουν πόσο αρμονικά και φινετσάτα δένουν τα αξεσουάρ μεταξύ τους, αλλά και με το ενδυματολογικό σύνολο, καθώς και με τον χαρακτήρα και τον σωματότυπό σου. Πάνω απ' όλα, η καρφίτσα πέτου έχει ως απότερο σκοπό να αναδείξει το πρόσωπό σου. Τέλος, εάν δεν είσαι σίγουρος, σε συμβουλεύουμε να ακολουθείς έναν πολύ σημαντικό στυλιστικό κανόνα... "less is more"!

  • Χρυσαφί Καρφίτσα Πέτου Pearly
    Warren Asher
    9 €
    Χρυσαφί Καρφίτσα Πέτου Pearly
    Χάραξέ το
  • Καρφίτσα Πέτου Like A Sir Full
    Warren Asher
    9 €
    Καρφίτσα Πέτου Like A Sir Full
  • Καρφίτσα Πέτου Polished Rose
    Warren Asher
    9 €
    Καρφίτσα Πέτου Polished Rose
    Δημοφιλές δώρο
    Χάραξέ το
  • Καρφίτσα Πέτου Violet Flower
    Warren Asher
    9 €
    Καρφίτσα Πέτου Violet Flower
    Χάραξέ το
  • Καρφίτσα Πέτου Charcoal Flower
    Warren Asher
    9 €
    Καρφίτσα Πέτου Charcoal Flower
    Χάραξέ το
  • Καρφίτσα Πέτου Olive Green
    Warren Asher
    9 €
    Καρφίτσα Πέτου Olive Green
    Χάραξέ το
  • Καρφίτσα Πέτου Burgundy Rose
    Warren Asher
    9 €
    Καρφίτσα Πέτου Burgundy Rose
    Χάραξέ το
  • Zoikos | Ασημί και Μπλε Καρφίτσα Πέτου Ψάρι Κόι
    Trendhim
    13 €
    Zoikos | Ασημί και Μπλε Καρφίτσα Πέτου Ψάρι Κόι
  • Adactus | Vintage Χρυσαφί Καρφίτσα Πέτου Κλειδί
    Trendhim
    13 €
    Adactus | Vintage Χρυσαφί Καρφίτσα Πέτου Κλειδί
  • Magnolia | Πράσινη Σμαραγδί Καρφίτσα Πέτου Λουλούδι
    Trendhim
    16 €
    Magnolia | Πράσινη Σμαραγδί Καρφίτσα Πέτου Λουλούδι
    Χάραξέ το
  • Χρυσαφί Καρφίτσα Πέτου Φύλλο Σφενδάμου
    Trendhim
    17 €
    Χρυσαφί Καρφίτσα Πέτου Φύλλο Σφενδάμου
    Χάραξέ το
  • Χρυσαφί Καρφίτσα Πέτου Μουστάκι
    Trendhim
    17 €
    Χρυσαφί Καρφίτσα Πέτου Μουστάκι
    Χάραξέ το
  • Ασημί Καρφίτσα Πέτου Μουστάκι
    Trendhim
    17 €
    Ασημί Καρφίτσα Πέτου Μουστάκι
    Χάραξέ το
  • Χρυσαφί Καρφίτσα Πέτου Σταυρός
    Trendhim
    17 €
    Χρυσαφί Καρφίτσα Πέτου Σταυρός
    Χάραξέ το
  • Ασημί Καρφίτσα Πέτου Σταυρός
    Trendhim
    17 €
    Ασημί Καρφίτσα Πέτου Σταυρός
    Χάραξέ το
  • Καρφίτσα Πέτου Brei Geo Remix
    Bohemian Revolt
    19 €13 €
    Καρφίτσα Πέτου Brei Geo Remix
    Outlet -30%
  • Καρφίτσα Πέτου Brani Geo Remix
    Bohemian Revolt
    19 €
    Καρφίτσα Πέτου Brani Geo Remix
  • Καρφίτσα Πέτου Bev Geo Remix
    Bohemian Revolt
    19 €
    Καρφίτσα Πέτου Bev Geo Remix
  • Χρυσαφί Καρφίτσα Πέτου με Faux Διαμαντάκια
    Warren Asher
    9 €
    Χρυσαφί Καρφίτσα Πέτου με Faux Διαμαντάκια
  • Καρφίτσα Πέτου Κόκκινο και Καφέ Λουλούδι
    Warren Asher
    9 €
    Καρφίτσα Πέτου Κόκκινο και Καφέ Λουλούδι
  • Πότε Φοράμε Καρφίτσα Πέτου;

    Στις μέρες μας, αυτό εξαρτάται καθαρά από σένα. Παρόλο που κάποια συγκεκριμένα επίσημα events επιβάλλουν, λόγω παράδοσης ή dress code, καρφίτσα πέτου ή μπουτονιέρα (boutonniere), ωστόσο, πρακτικά, δεν υπάρχουν events όπου δε μπορείς να φορέσεις καρφίτσα πέτου.

    Και μια σημαντική συμβουλή. Πριν επιλέξεις ποια καρφίτσα πέτου να φορέσεις θα πρέπει να λάβεις πρώτα υπόψιν τι είδους event είναι αυτό στο οποίο θα παρευρεθείς, ώστε να μπορέσεις να επιλέξεις τον κατάλληλο τύπο.

    Μια διακριτική καρφίτσα πέτου σε σχήμα ελαφιού μπορεί να κάνει στυλιστικά θαύματα σε ένα ειδάλλως μπανάλ και συντηρητικό επαγγελματικό ενδυματολογικό σύνολο.

    Οι μπουτονιέρες και οι φλοράλ καρφίτσες πέτου είναι γενικά επίσημες και έντονες προσθήκες. Ωστόσο, εάν τροποποιηθούν σωστά μπορούν να φορεθούν ακόμα και σε πιο χαλαρές κοινωνικές συνευρέσεις. Από την άλλη, εάν θέλεις να φορέσεις καρφίτσα πέτου στο γραφείο, τότε σε συμβουλεύουμε να επιλέξεις ένα διακριτικό design. Μάλιστα, οι μεταλλικές καρφίτσες πέτου αποτελούν εξαιρετική επιλογή, γιατί τραβούν την προσοχή των βλεμμάτων χωρίς να είναι ογκώδεις ή εκκεντρικές.

    Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζεις για τη Μπουτονιέρα (Boutonniere)

    Ουσιαστικά, η μπουτονιέρα (boutonniere) είναι ένα όμορφο φρεσκοκομμένο λουλούδι που κοσμεί το πέτο του σακακιού. Εάν επιθυμείς να φορέσεις μπουτονιέρα, τότε θα πρέπει να την παραγγειλείς από επαγγελματία ανθοπώλη. Παραδοσιακά, οι άνδρες φοράνε μπουτονιέρες σε γάμους, κηδείες, επίσημες βραδιές χορού, ιπποδρομίες, επίσημες και συντηρητικές εκδηλώσεις. Οι μπουτονιέρες είναι μια ξεχωριστή κλάση από μόνες τους και αν συνδυαστούν σωστά, εξιτάρουν τα βλέμματα με μοναδικό τρόπο.

    Τα πιο συνηθισμένα άνθη που επιλέγονται για μπουτονιέρες είναι τα λευκά γαρύφαλλα, τα κρίνα, τα τριαντάφυλλα, αλλά και άλλα πιο ασυνήθιστα άνθη, όπως πχ. οι ορχιδέες.

    Πως διατηρείται φρέσκια η μπουτονιέρα

    Η μπουτονιέρα για να κάνεις εντύπωση, πρέπει το άνθος να είναι σε άριστη κατάσταση και όσο πιο φρέσκο γίνεται. Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχεις αυτό είναι να κοπεί το άνθος τη τελευταία στιγμή. Επίσης, καλό είναι να γνωρίζεις ότι κάθε άνθος έχει τις δικές του μοναδικές αντοχές, τόσο όσον αφορά τις συνθήκες όσο και τη διάρκεια του χρόνου που μπορεί να παραμείνει φρέσκο. Για παράδειγμα, τα γαρύφαλλα είναι πολύ ανθεκτικότερα απ' ότι πχ. τα τριαντάφυλλα.

    Η μπουτονιέρα (boutonniere) είναι ουσιαστικά ένα όμορφο φρεσκοκομμένο λουλούδι που στολίζει το πέτο του σακακιού. Εάν επιθυμείς να φορέσεις μπουτονιέρα, σε συμβουλεύουμε να απευθυνθείς σε επαγγελματία ανθοπώλη.

    Ανεξαρτήτως του τύπου, η μπουτονιέρα σου μπορεί να δείχνει στα καλύτερά της, αρκεί να ακολουθήσεις τις παρακάτω απλές συμβουλές:

    Ψέκασε με νερό: αυτός είναι ένας απλός και πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να διατηρήσεις φρέσκια τη μπουτονιέρα σου καθόλη τη διάρκεια της ημέρας/νύχτας. Φυσικά, μην το παρακάνεις - σε καμιά περίπτωση δεν θέλεις η μπουτονιέρα σου να δείχνει βρεγμένη ή να βρέξεις το πουκάμισο και/ή σακάκι σου.

    Χρησιμοποίησε ειδικό υγρό ενυδάτωσης άνθεων (βλ. flower sealant): οι ανθοπώλεις συχνά έχουν ειδικό ενυδατικό υγρό για να διατηρούν φρέσκα τα ευαίσθητα άνθη τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ζήτησέ από τον ανθοπώλη να ψεκάσει με αυτό το υγρό το άνθος της μπουτονιέρας σου.

    Χρησιμοποίησε ένα μικρό βάζο: ναι, καλά το διάβασες! Αυτά ήταν πολύ δημοφιλή κατά την περίοδο βασιλείας του Βασιλιά Εδουάρδου. Πρόκειται για μικροσκοπικά βαζάκια τα οποία κρύβονται πίσω από το πέτο και διατηρουν ενυδατωμένο το άνθος της μπουτονιέρας. Μπορεί με αυτή τη μέθοδο να δεις το σημείο εκείνο στο στήθος σου να φουσκώνει λίγο, αλλά μικρό το κακό, καθώς θα απογειώσεις τους πόντους της chic vintage αρρενωπής γοητείας σου.

    Διατήρησε το άνθος στο ψυγείο: Εάν θέλει κάποιες ώρες έως το event, σε συμβουλεύουμε να κρατήσεις μέχρι τη τελευταία στιγμή το άνθος της μπουτονιέρας σε βαζάκι με νερό μέσα στο ψυγείο, έως πραγματικά τη τελευταία στιγμή που θα ετοιμαστείς για να πας στο event.

    Μακριά από φρούτα: όσο περιέργο και αν σου φαίνεται αυτό, θα πρέπει να κρατάς τα λουλούδια όσο πιο μακριά από τα φρούτα γίνεται. Το καλύτερο θα ήταν να μην έχεις καν φρούτα στο ψυγείο. Τα φρούτα, ειδικά τα μήλα, απελευθερώνουν αιθυλένιο, ένα αέριο που κάνει τα λουλούδια να μαραίνονται γρηγορότερα.

    Πώς φοριέται μια μπουτονιέρα;

    Αν και δεν είναι κάτι περίπλοκο, ωστόσο υπάρχουν κάποιοι γενικοί στυλιστικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθήσεις ώστε η μπουτονιέρα σου να δείχνει στα καλύτερά της:

    • Όπως ισχύει με τις άλλες καρφίτσες πέτου, έτσι και το άνθος της μπουτονιέρας θα πρέπει να τοποθετηθεί κοντά στην ειδική κουμπότρυπα πέτου ή στο ύψος που θα έπρεπε να είναι, εάν το σακάκι δεν έχει τέτοια κουμπότρυπα.
    • Σε πολλά επίσημα σακάκια υπάρχει ειδική τσεπούλα πίσω από το πέτο όπου μπαίνει ο μίσχος του άνθους και δε φαίνεται.
    • Το άνθος δεν θα πρέπει να βλέπει το στήθος σου.
    • Αν υπάρχουν κάποια φυλαράκια, αυτά θα πρέπει να κρυφτούν πίσω από το άνθος ώστε να μην φαίνονται.

    Θα πρέπει σημειωθεί ότι ορισμένα σακάκια δεν έχουν ειδική κουμπότρυπα. Σε αυτή την περίπτωση έχεις δυο επιλογές:

    1. Μπορείς να πας το σακάκι στον ράφτη και να του ζητήσεις να σου κάνει μια κουμπότρυπα.
    2. Καρφίτσωσε όλο το λουλούδι στο πέτο σου. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσεις πιστά τους κανόνες καρφιτσώματος / τοποθέτησης και της θέσης του μίσχου / κοτσανιού (παράλληλα με το πέτο). Πάντως, η 2η επιλογή δεν είναι τόσο κομψή όσο η 1η.

    Άλλα Λουλούδια Κοστουμιού και Ανδρικές Καρφίτσες Πέτου για Special Περιστάσεις

    Εκτός από τα events που ταιριάζει παραδοσιακά η μπουτονιέρα, υπάρχουν αρκετές ακόμα special περιστάσεις όπου καλό είναι να φοράς διακοσμητικό αξεσουάρ στο πέτο σου.

    Μιλάμε για τις Παπαρούνες της Ημέρας Μνήμης (βλ. Remembrance Poppies) και τα στρατιωτικά μετάλλια.

    Οι Παπαρούνες Ημέρας Μνήμης (Remembrance Poppies) φοριούνται σε χώρες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας (Καναδά, Αυστραλία, και Νέα Ζηλανδία) και φυσικά στη Ηνωμένο Βασίλειο, δυο εβδομάδες πριν την 11η Νοεμβρίου και στις 25 Απριλίου (Anzac Day - μόνο σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία). Ανεξαρτήτως πότε θα τις φορέσεις, οι Remembrance Poppies είναι κατακόκκινες, τεχνητές, και πωλούνται από φιλανθρωπικά ιδρύματα και οργανισμούς κοινής ωφέλειας με όλα τα κέρδη να πηγαίνουν υπέρ των βετεράνων πολέμου. Αυτές τις παπαρούνες τις φοράς ακριβώς όπως θα φορούσες μια κανονική καρφίτσα πέτου.

    Τα Στρατιωτικά Μετάλλια επίσης ακολουθούν αυστηρό ενδυματολογικό πρωτόκολλο. Και ναι, ακόμα και τα στρατιωτικά μετάλλια τα φοράς στο αριστερό πέτο. Η καρφίτσα είναι σε οριζόντια θέση και το μετάλλιο κρέμεται κάθετα στην καρφίτσα. Επίσης, όλα τα μετάλλια ευθυγραμμίζονται στην ίδια οριζόντια σειρά. Αν είναι πολλά, μπορεί να περάσουν σε πλάτος ακόμα και το στήθος. Το σημαντικότερο μετάλλιο καρφιτσώνεται στη δεξιά πλευρά, κοκ. Τέλος, στην περίπτωση που φορέσεις παράσημα, θα πρέπει να αποφύγεις να φορέσεις παράλληλα και μαντήλι τσέπης handkerchief, το οποίο μπορεί να επισκιάσει τις πιστοποιήσεις των στρατιωτικών σου κατορθωμάτων.

    Ποια καρφίτσα πέτου ταιριάζει με μαύρο κοστούμι ή σμόκιν;

    Ανεξάρτητα τι χρώμα θα είναι το ποσέτ μαντήλι ή η γραβάτα που θα επιλέξεις, αυτές οι καρφίτσες πέτου θα ταιριάξουν εξαιρετικά στο μαύρο κοστούμι σου.

    Να θυμάσαι πως τα μέταλλα θα πρέπει να ταιριάζουν μεταξύ τους – μεταλλική καρφίτσα πέτου σε χρυσό τόνο με χρυσό ρολόι, μεταλλική καρφίτσα πέτου σε ασημί τόνο με ασημί ρολόι, κοκ.

  • Χρυσαφί Καρφίτσα Πέτου Pearly
    Warren Asher
    9 €
    Χρυσαφί Καρφίτσα Πέτου Pearly
    Χάραξέ το
  • Καρφίτσα Πέτου Polished Rose
    Warren Asher
    9 €
    Καρφίτσα Πέτου Polished Rose
    Δημοφιλές δώρο
    Χάραξέ το
  • Adactus | Vintage Χρυσαφί Καρφίτσα Πέτου Κλειδί
    Trendhim
    13 €
    Adactus | Vintage Χρυσαφί Καρφίτσα Πέτου Κλειδί
  • Χρυσαφί Καρφίτσα Πέτου Φύλλο Σφενδάμου
    Trendhim
    17 €
    Χρυσαφί Καρφίτσα Πέτου Φύλλο Σφενδάμου
    Χάραξέ το
  • Χρυσαφί Καρφίτσα Πέτου Μουστάκι
    Trendhim
    17 €
    Χρυσαφί Καρφίτσα Πέτου Μουστάκι
    Χάραξέ το
  • Ασημί Καρφίτσα Πέτου Μουστάκι
    Trendhim
    17 €
    Ασημί Καρφίτσα Πέτου Μουστάκι
    Χάραξέ το
  • Χρυσαφί Καρφίτσα Πέτου Σταυρός
    Trendhim
    17 €
    Χρυσαφί Καρφίτσα Πέτου Σταυρός
    Χάραξέ το
  • Ασημί Καρφίτσα Πέτου Σταυρός
    Trendhim
    17 €
    Ασημί Καρφίτσα Πέτου Σταυρός
    Χάραξέ το
  • Καρφίτσα Πέτου Brei Geo Remix
    Bohemian Revolt
    19 €13 €
    Καρφίτσα Πέτου Brei Geo Remix
    Outlet -30%
  • Καρφίτσα Πέτου Brani Geo Remix
    Bohemian Revolt
    19 €
    Καρφίτσα Πέτου Brani Geo Remix
  • Χρυσαφί Καρφίτσα Πέτου με Faux Διαμαντάκια
    Warren Asher
    9 €
    Χρυσαφί Καρφίτσα Πέτου με Faux Διαμαντάκια
  • Χρυσαφί Καρφίτσα Πέτου Lobster
    Warren Asher
    9 €
    Χρυσαφί Καρφίτσα Πέτου Lobster
    Χάραξέ το
  • Ασημί Καρφίτσα Πέτου Royal Stag
    Warren Asher
    9 €
    Ασημί Καρφίτσα Πέτου Royal Stag
  • Καρφίτσα Πέτου Polished Anchor
    Warren Asher
    9 €
    Καρφίτσα Πέτου Polished Anchor
    Χάραξέ το
  • Καρφίτσα Πέτου Vintage Reindeer
    Warren Asher
    9 €
    Καρφίτσα Πέτου Vintage Reindeer
  • Καρφίτσα Πέτου Golden Stag
    Warren Asher
    15 €
    Καρφίτσα Πέτου Golden Stag
    Χάραξέ το
  • Pelagis | Ασημί Καρφίτσα Πέτου με Αλυσίδα Ζιργκόν Πηδάλιο
    Trendhim
    13 €
    Pelagis | Ασημί Καρφίτσα Πέτου με Αλυσίδα Ζιργκόν Πηδάλιο
  • Meraklis | Ασημί Καρφίτσα Πέτου Μουστάκι
    Trendhim
    13 €
    Meraklis | Ασημί Καρφίτσα Πέτου Μουστάκι
  • Echus | Χρυσαφί Καρφίτσα Πέτου Νότες
    Trendhim
    13 €
    Echus | Χρυσαφί Καρφίτσα Πέτου Νότες
  • Meraklis | Χρυσαφί και Μαύρη Καρφίτσα Πέτου με Περίτεχνο Μοτίβο
    Trendhim
    13 €
    Meraklis | Χρυσαφί και Μαύρη Καρφίτσα Πέτου με Περίτεχνο Μοτίβο
  • Ποια καρφίτσα ταιριάζει με γκρι κοστούμι;

    Συνιστούμε καρφίτσες πέτου σε γκρι ή μεταλλικούς τόνους, εάν πρόκειται να φορέσεις σκούρο ή ανοικτό-γκρι κοστούμι.

    Προσδίδουν στυλιστικό βάθος και ταιριάζουν εξαιρετικά με οποιαδήποτε γραβάτα ή ποσέτ μαντήλι.

  • Καρφίτσα Πέτου Like A Sir Full
    Warren Asher
    9 €
    Καρφίτσα Πέτου Like A Sir Full
  • Καρφίτσα Πέτου Charcoal Flower
    Warren Asher
    9 €
    Καρφίτσα Πέτου Charcoal Flower
    Χάραξέ το
  • Καρφίτσα Πέτου Black Rose
    Warren Asher
    9 €
    Καρφίτσα Πέτου Black Rose
    Χάραξέ το
  • Καρφίτσα Πέτου Black / White Dahlia
    Warren Asher
    15 €
    Καρφίτσα Πέτου Black / White Dahlia
    Χάραξέ το
  • Zoikos | Ασημί και Λευκή Καρφίτσα Πέτου Πιγκουίνος
    Trendhim
    13 €
    Zoikos | Ασημί και Λευκή Καρφίτσα Πέτου Πιγκουίνος
  • Καρφίτσα Πέτου Billi Geo Remix
    Bohemian Revolt
    19 €
    Καρφίτσα Πέτου Billi Geo Remix
  • Καρφίτσα Πέτου Baii Geo Remix
    Bohemian Revolt
    19 €
    Καρφίτσα Πέτου Baii Geo Remix
  • Καρφίτσα Πέτου Bao Geo Remix
    Bohemian Revolt
    19 €13 €
    Καρφίτσα Πέτου Bao Geo Remix
    Outlet -30%
  • Καρφίτσα Πέτου Tribal Feather
    Warren Asher
    9 €
    Καρφίτσα Πέτου Tribal Feather
  • Καρφίτσα Πέτου Black Mustache
    Warren Asher
    9 €
    Καρφίτσα Πέτου Black Mustache
  • Απαλό Μαύρο & Γκρι Λουλούδι Καρφίτσα Πέτου
    Warren Asher
    9 €
    Απαλό Μαύρο & Γκρι Λουλούδι Καρφίτσα Πέτου
    Χάραξέ το
  • Καρφίτσα Πέτου Black Moustache
    Warren Asher
    9 €
    Καρφίτσα Πέτου Black Moustache
  • Καρφίτσα Πέτου Black Nerdy
    Warren Asher
    9 €
    Καρφίτσα Πέτου Black Nerdy
  • Καρφίτσα Πέτου Luxurious Black Flower
    Warren Asher
    9 €
    Καρφίτσα Πέτου Luxurious Black Flower
    Χάραξέ το
  • Καρφίτσα Πέτου Soft Black & Red Flower
    Warren Asher
    9 €
    Καρφίτσα Πέτου Soft Black & Red Flower
    Χάραξέ το
  • Καρφίτσα Πέτου Dandelion Black Flower
    Warren Asher
    9 €
    Καρφίτσα Πέτου Dandelion Black Flower
    Χάραξέ το
  • Καρφίτσα Πέτου Camellia Black Flower
    Warren Asher
    9 €
    Καρφίτσα Πέτου Camellia Black Flower
    Χάραξέ το
  • Καρφίτσα Πέτου Polished Black Flower
    Warren Asher
    9 €
    Καρφίτσα Πέτου Polished Black Flower
    Χάραξέ το
  • Καρφίτσα Πέτου Black & White Flower
    Warren Asher
    9 €
    Καρφίτσα Πέτου Black & White Flower
    Χάραξέ το
  • Καρφίτσα Πέτου Polka Dots Black Flower
    Warren Asher
    9 €
    Καρφίτσα Πέτου Polka Dots Black Flower
    Χάραξέ το
  • Ποια καρφίτσα ταιριάζει με σκούρο μπλε κοστούμι;

    Εάν το κοστούμι ή το blazer σου είναι μπλε μαρέν, συνιστούμε να επιλέξεις καρφίτσα πέτου σε ποιο ανοικτό ή σκούρο μπλε τόνο.

    Αυτές οι καρφίτσες πέτου ταιριάζουν με πλήθος γραβατών, παπιγιόν, ποσέτ μαντηλιών και θα μπορείς να κάνεις εύκολα mix n' match.

  • Zoikos | Ασημί και Μπλε Καρφίτσα Πέτου Ψάρι Κόι
    Trendhim
    13 €
    Zoikos | Ασημί και Μπλε Καρφίτσα Πέτου Ψάρι Κόι
  • Καρφίτσα Πέτου Bev Geo Remix
    Bohemian Revolt
    19 €
    Καρφίτσα Πέτου Bev Geo Remix
  • Καρφίτσα Πέτου Royal Blue Flower
    Warren Asher
    9 €
    Καρφίτσα Πέτου Royal Blue Flower
    Χάραξέ το
  • Καρφίτσα Πέτου Olympian Blue Rose
    Warren Asher
    9 €
    Καρφίτσα Πέτου Olympian Blue Rose
    Χάραξέ το
  • Magnolia | Γαλάζια (Baby Blue) Καρφίτσα Πέτου Λουλούδι
    Trendhim
    16 €
    Magnolia | Γαλάζια (Baby Blue) Καρφίτσα Πέτου Λουλούδι
    Χάραξέ το
  • Magnolia | Μπλε (Arctic) Καρφίτσα Πέτου Λουλούδι
    Trendhim
    16 €
    Magnolia | Μπλε (Arctic) Καρφίτσα Πέτου Λουλούδι
    Χάραξέ το
  • Καρφίτσα Πέτου Billi Geo Remix
    Bohemian Revolt
    19 €
    Καρφίτσα Πέτου Billi Geo Remix
  • Καρφίτσα Πέτου Bevvy Geo Remix
    Bohemian Revolt
    19 €13 €
    Καρφίτσα Πέτου Bevvy Geo Remix
    Outlet -30%
  • Καρφίτσα Πέτου Bai Geo Remix
    Bohemian Revolt
    19 €
    Καρφίτσα Πέτου Bai Geo Remix
  • Καρφίτσα Πέτου Bach Geo Remix
    Bohemian Revolt
    19 €
    Καρφίτσα Πέτου Bach Geo Remix
  • Καρφίτσα Πέτου Bailey Geo Remix
    Bohemian Revolt
    19 €13 €
    Καρφίτσα Πέτου Bailey Geo Remix
    Outlet -30%
  • Καρφίτσα Πέτου Balsac Geo Remix
    Bohemian Revolt
    19 €13 €
    Καρφίτσα Πέτου Balsac Geo Remix
    Outlet -30%
  • Καρφίτσα Πέτου Dark Sky Blue
    Warren Asher
    9 €
    Καρφίτσα Πέτου Dark Sky Blue
    Χάραξέ το
  • Καρφίτσα Πέτου Tropical Feather
    Warren Asher
    9 €
    Καρφίτσα Πέτου Tropical Feather
  • Καρφίτσα Πέτου Blue Feather
    Warren Asher
    9 €
    Καρφίτσα Πέτου Blue Feather
  • Καρφίτσα Πέτου Navy και Κίτρινο Λουλούδι
    Warren Asher
    9 €
    Καρφίτσα Πέτου Navy και Κίτρινο Λουλούδι
  • Απαλό Μπορντό & Μπλε Ρουαγιάλ Λουλούδι Καρφίτσα Πέτου
    Warren Asher
    9 €
    Απαλό Μπορντό & Μπλε Ρουαγιάλ Λουλούδι Καρφίτσα Πέτου
    Χάραξέ το
  • Καρφίτσα Πέτου Luxurious Royal Blue Flower
    Warren Asher
    9 €
    Καρφίτσα Πέτου Luxurious Royal Blue Flower
    Χάραξέ το
  • Καρφίτσα Πέτου Buttoned Navy Blue Flower
    Warren Asher
    9 €
    Καρφίτσα Πέτου Buttoned Navy Blue Flower
    Χάραξέ το
  • Καρφίτσα Πέτου Navy Blue Flower
    Warren Asher
    9 €
    Καρφίτσα Πέτου Navy Blue Flower
    Χάραξέ το
  • Πώς επιλέγω καρφίτσα πέτου;

    Σκέψου την καρφίτσα πέτου ως μια επιπλέον στυλιστική πινελιά στο ενδυματολογικό σου σύνολο. Επίλεξε μία που δε θα 'υπερφορτώσει' / 'βαρύνει' το look σου. Όσον αφορά το ταίριασμα, χρησιμοποίησε ως έμπνευση τις ιδέες / προτάσεις που μοιραστήκαμε μαζί σου πιο πάνω.

    Και μιας και οι καρφίτσες πέτου προσθέτουν μια έξτρα πινελιά προσωπικού στυλ στο κοστούμι, blazer ή σμόκιν (tuxedo), μη φοβηθείς να σκεφτείς 'έξω από το κουτί'.

    Μην εκπλαγείς εάν κάποια απ' αυτές τις καρφίτσες γίνει η αφορμή για συζήτηση εκεί που θα πας.

    Πού πρέπει να καρφιτσώσω την καρφίτσα πέτου στο κοστούμι, blazer, σμόκιν;

    1. Η καρφίτσα πέτου θα πρέπει να τοποθετείται πάντα στο πάνω μέρος του αριστερού πέτου.
    2. Η καρφίτσα θα πρέπει να περαστεί στην κουμπότρυπα του πέτου ή στο ύψος που θα ήταν (εάν δεν έχει).

    Ενδιαφέροντα Ιστορικά Στοιχεία για τις Καρφίτσες Πέτου για να Κάνεις Εντύπωση σε Party Πηγαδάκια

    Ανεξαρτήτως του τι μπορεί να άκουσες εδώ κι εκεί, ο Πρίγκιπας Αλβέρτος δεν ήταν αυτός που επινόησε την κουμπότρυπα πέτου ή τη μπουτονιέρα (boutonniere). Μπορεί ακόμα ακόμα να άκουσες τη ρομαντική ιστορία όπου καρφίτσωνε τα άνθη που του χάριζε η Βασίλισσα Βικτώρια - ωστόσο κάτι τέτοιο δε συνέβη ποτέ. Τα σακάκια του δεν είχαν καν πέτο...

    Αντιθέτως, τα πέτα υπήρχαν πολύ πριν τον Πρίγκιπα Αλβέρτο και προήλθαν από στρατιωτικές στολές με τα εντυπωσιακά υψηλά κολάρα και flaps που μπορείς για παράδειγμα να διακρίνεις στο πορτρέτο του Λόρδου Νέλσονα όπου φοράει φράκο. Αυτά, είχαν πολλές κουμπότρυπες και κουμπιά, και συνήθως η πάνω κουμπότρυπα παρέμενε ξεκούμπωτη...και κάπως έτσι 'γεννήθηκε' το πέτο και η άνω κουμπότρυπα πέτου.

    Οι μπουτονιέρες έγιναν ιδιαιτέρως δημοφιλείς κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα. Μάλιστα, το άνθος της μπουτονιέρας συμβόλιζε τη chic αρρενωπότητα και αποτελούσε πολύ αγαπημένο αξεσουάρ των τζέντλεμεν της εποχής.

    Σιγά σιγά οι μπουτονιέρες άρχισαν να αντικαθιστούνται από καρφίτσες πέτου κι άλλα διακοσμητικά αξεσουάρ στις αρχές του 20ου αιώνα. Ωστόσο, όπως στην περίπτωση του tuxedo και του dinner jacket, έτσι και οι μπουτονιέρες παραμένουν must-wear ανδρικό αξεσουάρ σε συγκεκριμένες πολύ επίσημες και παραδοσιακές κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως πχ. ο γάμος και οι επίσημοι εορτασμοί στις ιπποδρομίες. Από την άλλη, οι καρφίτσες πέτου σαφώς και φοριούνται στις περισσότερες επίσημες εκδηλώσεις.

    Κάποια Τελευταία Πραγματάκια Σχετικά με Καρφίτσες Πέτου

    Σίγουρα τώρα είσαι σε φάση ζυγίσματος των υπέρ και των κατά που έχουν οι καρφίτσες πέτου και τα chic 'ξαδέρφια' τους, οι μπουτονιέρες. Μπορεί εκ πρώτης όψεως να σου φαίνονται ως περίπλοκα, ίσως και 'κουραστικά' ανδρικά αξεσουάρ, ωστόσο, και είμαστε σίγουροι γι' αυτό, με το που τα φορέσεις κάποιες φορές θα αρχίσεις να αναρωτιέσαι πως τόσο καιρό ντυνόσουν smart χωρίς να ολοκληρώνεις το ενδυματολογικό σου σύνολο με μια φινετσάτη καρφίτσα πέτου. Όταν μάθεις να συνδυάζεις και να φοράς σωστά τις καρφίτσες πέτου, τότε θα έχεις καταφέρει να 'ξεκλειδώσεις' ένα από τα υψηλότερα επίπεδα καλαίσθητης αρρενωπής γοητείας και θα 'φλερτάρεις' πλέον με το tres chic.

    Και να θυμάσαι πάντα - ό,τι έχει να κάνει με στυλ, για να είναι επιτυχημένο, πρέπει να πηγάζει από μέσα σου, να αποτελεί προέκταση της προσωπικότητάς σου κι ένδειξη της αυτοπεποίθησης και της φινετσάτης αρρενωπής γοητείας του εσωτερικού σου κόσμου. Τόλμησε να δοκιμάσεις, αξίζει τον κόπο. Έτοιμος να γοητεύσεις;

    Συχνές Ερωτήσεις & Απαντήσεις

    Γιατί υπάρχει κουμπότρυπα στο πέτο;

    Παραδοσιακά, το πέτο κούμπωνε και κρατούσε ζεστό το στήθος και τον λαιμό. Για πολλά χρόνια, η άνω κουμπότρυπα πέτου είχε καθαρά πρακτικό χαρακτήρα, όπως και τα κουμπιά πιο κάτω.

    Με τα χρόνια ο χαρακτήρας της κουμπότρυπας εξελίχθηκε και, εν τέλει, απέκτησε διακοσμητικό χαρακτήρα, καθώς έγινε το σημείο όπου καρφιτσώνονται οι καρφίτσες πέτου και οι μπουτονιέρες.

    Πώς καρφιτσώνω μια καρφίτσα πέτου;

    Πέρνα την καρφίτσα μέσα από την κουμπότρυπα του πέτου.

    Μπορείς να αφήσεις τη βελόνα να ξαναβγεί στο μπροστινό μέρος του πέτου ή να την κρατήσεις κρυμμένη. Αυτό εξαρτάται καθαρά από σένα.

    Το κούμπωμα στην άκρη διασφαλίζει ότι η καρφίτσα θα παραμείνει καρφιτσωμένη στην θέση της. 

    Γιατί φοράμε καρφίτσες πέτου;

    Αυτό εξαρτάται από την περίσταση και το άτομο.

    Κάποιες φορές για συμβολικούς λόγους (έχουν σχήμα σημαίας, παπαρούνας, κτλ). Άλλες φορές για να τηρηθεί η παράδοση και το παραδοσιακό dress code ορισμένων εκδηλώσεων, όπως πχ. οι γάμοι. Κι άλλες φορές για έξτρα στυλ.

    Σε ποια πλευρά φοράμε την καρφίτσα πέτου;

    Όλα τα αξεσουάρ πέτου φοριούνται στην πάνω αριστερή πλευρά του πέτου.

    Γιατί φοράμε καρφίτσες πέτου στην αριστερή πλευρά;

    Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η καρφίτσα αποτελεί προέκταση της καρδιάς μας, ωστόσο ο πραγματικός λόγος είναι λιγότερο ρομαντικός.

    Αρχικά, το πέτο ήταν κουμπωτό. Κούμπωνε για να προφυλάξει από το κρύο το στήθος και τον λαιμό. Επομένως, για πολλά χρόνια, η άνω κουμπότρυπα του πέτου είχε πρακτικό χαρακτήρα. Στα ανδρικά ρούχα, οι κουμπότρυπες είναι πάντα στην αριστερή πλευρά. Με αυτό τον τρόπο, μπορεί κάποιος να κουμπώσει γρηγορότερα κι ευκολότερα το σακάκι ή το πουκάμισό του (οι περισσότεροι άνδρες είναι δεξιόχειρες).

    Αυτός είναι και ο λόγος που οι κουμπότρυπες στα γυναικεία σακάκια είναι στη δεξιά πλευρά, καθώς επιβάλλεται ένας σωστός τζέντλεμαν να κουμπώσει το σακάκι ή παλτό της συνοδού του. 

    Μπορώ να φορέσω καρφίτσα πέτου σε σακάκι κοστουμιού (tuxedo), παλτό, ή πουλόβερ;

    Φυσικά. Ισχύουν οι ίδιοι στυλιστικοί κανόνες, όπως στην περίπτωση των standard σακακιών και blazers.

    Ωστόσο, στην περίπτωση του tuxedo, θα ήταν προτιμότερο να επιλέξεις ένα διακριτικό λευκό λουλούδι για ένα αρμονικό και φινετσάτο look.

    Σε πουλόβερ ή ζακέτα, θα πρέπει να καρφιτσώσεις το ύφασμα, οπότε κάντο με προσοχή για να μην κάνεις πολλές τρυπούλες.

    Κάνει να φαίνεται το κούμπωμα της καρφίτσας πέτου ή όχι;

    Δεν υπάρχει κάποιος αυστηρός κι απαράβατος κανόνας. Το κούμπωμα στην άκρη της καρφίτσας μπορεί να φαίνεται και να μην φαίνεται στο μπροστινό μέρος του πέτου - εξαρτάται καθαρά από το mood και τα γούστα σου.

    Τι είναι η μπουτονιέρα (boutonniere);

    Ένα λουλούδι ή ένα μπουκετάκι από άνθη σχεδιασμένο ειδικά για να φορεθεί στο πέτο. Τα πιο συνηθισμένα λουλούδια είναι τα γαρύφαλλα, τα τριαντάφυλλα, και τα κρινάκια.

    Πότε μπορεί να φορεθεί μια μπουτονιέρα (boutonniere);

    Οι μπουτονιέρες φοριούνται σε πολύ συγκεκριμένες επίσημες εκδηλώσεις, όπως γάμοι, χοροεσπερίδες, chic εορτασμοί στον ιππόδρομο.

    Ωστόσο, για τον έμπειρο και καλόγουστο μοντέρνο dandy, η μπουτονιέρα μπορεί να γίνει αγαπημένο chic αξεσουάρ για όλες σχεδόν τις περιστάσεις όπου απαιτείται chic smart dress code.

    Σε ποια πλευρά φοριέται η μπουτονιέρα;

    Όπως ισχύει για όλα τα αξεσουάρ πέτου, η μπουτονιέρα φοριέται αποκλειστικά στην αριστερή πλευρά του πέτου.

    Τι είναι η φλοράλ καρφίτσα πέτου;

    Πρόκειται για ένα μοντέρνο αξεσουάρ το οποίο σχεδιάστηκε για να αντικαταστήσει την κλασική μπουτονιέρα (boutonniere). Έχει κι αυτή σχήμα λουλουδιού, ωστόσο μπορεί να φορεθεί και σε πιο casual περιστάσεις.

    Ποιος αγοράζει τη μπουτονιέρα (boutonniere);

    Αυτό εξαρτάται από την περίσταση.

    Για χοροεσπερίδες ή άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις, η σύντροφός σου συνήθως αγοράζει τη μπουτονιέρα. Στην περίπτωση γάμου, ο διοργανωτής δίνει συνήθως την κατευθυντήρια γραμμή για το ποιο λουλούδι θα φορεθεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις αναλαμβάνει και το κόστος αγοράς.

    Πώς μπορεί να διατηρηθεί φρέσκια μια μπουτονιέρα;

    Συνιστούμε να την ψεκάζεις με νερό κάθε περίπου 30 λεπτά. Η λέξη κλειδί εδώ είναι "φρεσκάρισμα" και όχι "βρέξιμο".

    Μπορείς επίσης να παραγγείλεις ειδικό υγρό ενυδάτωσης (flower sealant) από ανθοπώλη ώστε να διευρύνεις το χρονικό διάστημα που θα είναι στα καλύτερά της.

    Δεν θα πρέπει να αγοράσεις τη μπουτονιέρα σου πολύ πριν να ξεκινήσει το event. Εάν δεν την αγοράσεις την ίδια μέρα, τότε σε συμβουλεύουμε να την φυλάξεις στο ψυγείο ώστε να διατηρήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό την φρεσκάδα της. 

    Πρέπει να φαίνεται όλο το άνθος στη μπουτονιέρα ή δεν θα πρέπει να φαίνεται το κλωναράκι;

    Ο μίσχος / κλωναράκι θα πρέπει να περαστεί μέσα από την κουμπότρυπα πέτου. Έτσι, δεν θα φαίνεται. Εάν δεν υπάρχει ειδική κουμπότρυπα πέτου, ή αν θα φορέσεις το λουλούδι σε πουλόβερ ή πουκάμισο, ο μίσχος / κλωναράκι θα φαίνεται, μιας και το λουλούδι θα καρφιτσωθεί στο κλωναράκι κατά μήκος. 

    Μπορώ να φορέσω καρφίτσα πέτου ή μπουτονιέρα μαζί με κλιπ γραβάτας;

    Μπορείς, αλλά θέλει πολύ μεγάλη προσοχή. Αν φορτώσεις με πολύ μέταλλο το look σου, τότε θα υπάρχει πολύ 'πληροφορία' στο ενδυματολογικό σου σύνολο που θα κουράζει το μάτι και όλο το image θα μοιάζει 'υπερφορτωμένο' και επιτηδευμένο.

    Μπορώ να φορέσω καρφίτσα πέτου σε ένα γάμο;

    Αυτό εξαρτάται καθαρά από το είδος του γάμου. Αν δεν είναι ένας αυστηρά συντηρητικός και κομψός γάμος, δλδ. ένας γάμος υπερ-παραγωγή, τότε ναι, μπορείς άνετα να φορέσεις καρφίτσα πέτου.