Εξοικονομησε 20% σε ολα τα γυαλια ηλιου

Εξοικονομησε 20% σε ολα τα γυαλια ηλιου

Επιστροφή εντός 365 ημερών - χωρίς ερωτήσεις !
Μεταφορικά 3 € - Επιλογή για Δωρεάν Μεταφορικά πάνω από 49 €-
Επικοινωνία
Αγαπημένα
Καλάθι

Οδηγός για Φύλαξη, Καθαρισμό & Σιδέρωμα Γραβατών

Φρόντισε τις γραβάτες σου και αυτές θα φροντίσουν εσένα. Δημιουργήσαμε με πολλή αγάπη έναν ολοκληρωμένο οδηγό σωστής φροντίδας για μεταξωτές, μάλλινες, πολυεστερικές, βαμβακερές γραβάτες – από ταξίδια και φύλαξη έως σιδέρωμα και αφαίρεση λεκέδων.

Η περίοπτη θέση της γραβάτας στο στήθος σου τραβάει αμέσως την προσοχή των βλεμμάτων... όπως το ‘S’ στην περίπτωση του Superman. Η σωστή γραβάτα μπορεί να σε μετατρέψει εύκολα από ταπεινό και διστακτικό Clark Kent σε καλαίσθητο άνδρα με δυνατή αυτοπεποίθηση και στυλ που 'πετάει'!

Aν ξεκίνησες ήδη να επενδύεις χρήματα για να αποκτήσεις φινετσάτες γραβάτες – δηλαδή καταπληκτικά κομμάτια για μια ζωή – σίγουρα θα άρχισαν να σε περιτριγυρίζουν διάφορες απορίες και σκέψεις για το τι να επιλέξεις και τι να κάνεις.

  • “Τι πρέπει να κάνω ώστε οι γραβάτες μου να είναι πάντα στην πένα και ετοιμοφόρετες;”
  • “Πού πρέπει να φυλάω τις γραβάτες μου;”
  • “Τι πρέπει να κάνω ώστε να μη χάνονται στο συρτάρι με τις κάλτσες;”
  • “Τι πρέπει να κάνω για να φύγει ο μεγάλος λεκές από κρασί;”

Τα γνωρίζουμε. Κάποια στιγμή είχαμε κάνει κι εμείς τις ίδιες ερωτήσεις.

Αποφασίσαμε να κάνουμε εκτενή έρευνα και καταφέραμε να συλλέξουμε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις σχετικά με την φύλαξη και το καθάρισμα των γραβατών. Εδώ, θα βρεις έξυπνα και πολύ πρακτικά tips ώστε οι γραβάτες σου να δείχνουν πάντα στην πένα και χωρίς ζάρες, ασχέτως αν θελήσεις να φορέσεις κάποια απ' αυτές για να πας στη δουλειά, σε ρομαντικό δείπνο, ή για να σώσεις τον κόσμο από τους κακούς.

Πριν πάμε στους τρόπους για τη σωστή φροντίδα των γραβατών, ας διορθώσουμε το συχνότερο λάθος που κάνουν οι άνδρες - το λάθος που μειώνει δραματικά το προσδόκιμο μιας γραβάτας.

1 Οδηγός για φύλαξη, καθαρισμό & σιδέρωμα γραβατών1.1 Μήπως κάνεις κακό στη γραβάτα σου;1.2 Πώς φυλάσσονται σωστά οι γραβάτες1.3 Πώς αφαιρούνται οι ζάρες / τσαλακώματα από τη γραβάτα1.4 Πώς καθαρίζεται η γραβάτα1.5 Μας ρωτήσατε - σας απαντάμε

Μήπως κάνεις κακό στη γραβάτα σου;

Ένας άνδρας της δικής σου στυλιστικής εμβέλειας και φινετσάτου γούστου σίγουρα ξέρει ποια γραβάτα να επιλέξει και πώς να τη φορέσει σωστά. Ωστόσο, γνωρίζεις πώς πρέπει να βγάλεις τη γραβάτα σου ώστε να μη τεντώσεις πολύ και εν τέλει καταστρέψεις τη φόρμα και το ύφασμά της;

Οι περισσότεροι έχουν τη τάση να λασκάρουν τον κόμπο της γραβάτας τόσο ώστε να χωράει να περάσει το κεφάλι από την θηλιά. Κατόπιν, απλά την πετάνε σε κάποια γωνιά ή σε κάποια καρέκλα έως ότου χρειασθεί να την ξαναφορέσουν.

Αυτή η συνήθεια – το να παραμένει η γραβάτα με δεμένο κόμπο – αργά ή γρήγορα θα καταστρέψει το ύφασμα, θα αφήσει μόνιμους λεκέδες ή 'νερά', ενώ και ο κόμπος θα χάσει τον όγκο και την φόρμα του.

Έκανες ποτέ φιλοφρόνηση σε κάποιον που φορούσε γραβάτα σε χάλια κατάσταση; Ακριβώς, ούτε εμείς.

Πιστεύουμε οτι οι άνδρες αξίζουν φρέσκο κόμπο κάθε φορά που φορούν μια γραβάτα. Μια από τις μικρές λεπτομέρειες που μπορούν να κάνουν τεράστια στυλιστική διαφορά και να προσφέρουν πολλά χαμόγελα ευτυχίας.

Ο σωστός τρόπος για να βγάλεις τη γραβάτα σου

  1. Χαλάρωσε απαλά τον κόμπο
  2. Συνέχισε να τον χαλαρώνεις έως ότου μπορέσεις να βγάλεις άνετα το υπόλοιπο μέρος της γραβάτας μέσα από το μεγάλο μέρος του κόμπου.

Tip: Πώς Να Βγάλεις Σωστά τη Γραβάτα Σου

Καλό είναι να αποφύγεις να ασκήσεις μεγάλη πίεση / τρίψεις το ύφασμα ή να τραβήξεις δυνατά το ύφασμα όσο θα χαλαρώνεις τον κόμπο. Η υπερβολή στο τράβηγμα / πίεση / τρίψιμο θα 'γεράσει' πριν την ώρα τους ακόμα και τις καλύτερες γραβάτες.

Το να αφιερώσεις έξτρα 2,8 δευτερόλεπτα που χρειάζονται για να βγάλεις σωστά τη γραβάτα σου είναι που κάνουν ουσιαστικά τη διαφορά. Όσο πιο πολύ προσέχεις, τόσα περισσότερα χρόνια θα φοράς μια γραβάτα αψεγάδιαστη. Απλή μαθηματική λογική!

Πώς Φυλάσσονται Σωστά οι Γραβάτες

Μια καλή γραβάτα είναι εξίσου οικονομική όσο και στυλιστική επένδυση.

Δε θα πετούσες έτσι απλά στο συρτάρι με τις κάλτσες σου ένα χοντρό κομπόδεμα από χαρτονομίσματα, έτσι δεν είναι; Το ίδιο λοιπόν ισχύει και για τις γραβάτες σου. Θα πρέπει να τις φροντίζεις και να τις αγαπάς και είναι σίγουρο πως αυτές θα διαρκέσουν πολλά χρόνια περισσότερα από τις κάλτσες σου.

Το κλειδί εδώ είναι να τις φυλάς με τέτοιο τρόπο ώστε οι όποιες ζάρες / τσαλακώματα τυχόν δημιουργήθηκαν όσο φορούσες τη γραβάτα να έχουν την ευκαιρία να εξομαλυνθούν ή ακόμα και να εξαφανιστούν. Για να γίνει αυτό, συνήθως χρειάζονται 3 μέρες - άλλος ένας λόγος που χρειάζεσαι περισσότερες από μία καταπληκτικές γραβάτες!

2 τρόποι φύλαξης γραβατών ώστε να παραμείνουν απαλές και χωρίς ζάρες / τσαλακώματα

  1. Κρέμασμα
  2. Τύλιγμα

Κρέμασμα

Εάν έκανες το λάθος και χρησιμοποιείς κρεμάστρες ρούχων για να κρεμάς τις γραβάτες σου, σίγουρα θα διαπίστωσες οτι έχουν τη τάση να γλιστρούν και να καταλήγουν σε μια γωνία της κρεμάστρας.

Λογικό. Οι κρεμάστρες ρούχων είναι για να κρεμάμε ρούχα. Για να κρεμάμε γραβάτες, υπάρχουν οι κρεμάστρες γραβατών.

Οι κρεμάστρες γραβατών μπορούν να κρεμαστούν στον τοίχο ή στο σίδερο κρεμάσματος εντός της ντουλάπας. Επομένως, μη σε πιάνουν οι τσιγκουνιές. Αγόρασε τόσες κρεμάστρες γραβατών όσες χρειάζονται οι γραβάτες σου για να είναι κρεμασμένες σωστά. Μη ξεχνάς οτι οι γραβάτες αποτελούν σημαντική επένδυση τόσο όσον αφορά τα χρήματα όσο και το στυλ.

Τύλιγμα / Ρολάρισμα

Το να τυλίξεις (ρολάρεις) τις γραβάτες σου σε σχήμα κυλίνδρου αποτελεί μια επιλογή χαμηλού κόστους.

Μπορείς να αγοράσεις ειδικά κουτιά για γραβάτες ή να κάνεις ειδικό χώρισμα σε κάποιο από τα συρτάρια σου όπου θα βάζεις τις κυλινδρικά διπλωμένες / ρολαρισμένες γραβάτες σου. Το βέλτιστο είναι να υπάρχει ξεχωριστό συρτάρι για την φύλαξη των γραβατών, με ξεχωριστά μέρη για την κάθε γραβάτα.

Σωστός Τρόπος Κυλινδρικού Τυλίγματος Γραβάτας σε 3 Βήματα

  1. Δίπλωσε τη γραβάτα στη μέση (κατά μήκος) και κράτησέ την στο ένα χέρι
  2. Άπλωσε τη γραβάτα σε μια επίπεδη επιφάνεια με την μπροστινή όψη προς τα κάτω
  3. Ξεκίνησε απαλά να την τυλίγεις έως ότου σχηματιστεί ρολό / κύλινδρος

Το κλειδί εδώ είναι να μη τυλίξεις πολύ σφιχτά τη γραβάτα.

Εάν το κάνεις σωστά, οι γραβάτες σου θα επανέρχονται πάντα στη σωστή αρχική τους φόρμα όταν τις ξετυλίγεις. Εάν τις τυλίξεις πολύ σφιχτά, θα αποκτήσουν μόνιμη καμπυλότητα.

Το τύλιγμα των γραβατών σε ρολό αποτελεί εξαιρετική επιλογή για τα ταξίδια – συνιστούμε να αποφύγεις να τις διπλώσεις ή να τις τοποθετήσεις διαφορετικά στη βαλίτσα σου.

Tip για τη Σωστή Φύλαξη Γραβατών

Οι πλεκτές (και όλες οι γραβάτες με ορθογώνιες άκρες) και οι μεταξωτές γραβάτες πρέπει πάντα να τυλίγονται σε ρολό. Εάν κρεμαστούν, ιδίως για μεγάλη χρονική περίοδο, ενδέχεται να τεντωθούν πολύ, να χάσουν τη φόρμα, ακόμα και τις ραφές τους.

Πώς αφαιρούνται οι ζάρες / τσαλακώματα από τη γραβάτα

Όσο κι αν προσέχεις όταν τις βγάζεις, φυλάσσεις, φοράς... είναι θέμα χρόνου έως ότου οι γραβάτες σου αποκτήσουν ζάρες / τσαλακώματα.

Μια καλή γραβάτα έχει συνήθως ελαστική και σχετικά ογκώδη φόρμα και δεν θα πρέπει να σιδερώνεται με τον ίδιο τρόπο που σιδερώνονται τα πουκάμισα. Η καλύτερη επιλογή είναι το σιδέρωμα με ατμό. Επίλεξε τις εξής θερμοκρασίες για τα βέλτιστα αποτελέσματα:

  • Μεταξωτή Γραβάτα: Χαμηλή θερμοκρασία
  • Μάλλινη Γραβάτα: Μεσαία θερμοκρασία
  • Βαμβακερή Γραβάτα: Υψηλή θερμοκρασία
  • Πολυεστερική Γραβάτα: Χαμηλή θερμοκρασία

Οι περισσότερες ζάρες / τσαλακώματα που συμβαίνουν καθημερινά μπορούν να εξομαλυνθούν και να εξαφανιστούν εάν κρεμάσεις τη γραβάτα στο μπάνιο όσο κάνεις ένα καυτό ντους με πολύ ατμό.

Δοκίμασε την παρακάτω μέθοδο. Χρησιμοποίησε ατμοσίδερο και το χέρι σου για ιδιαιτέρως επίμονα τσαλακώματα:

5 Βήματα για Αφαίρεση Τσαλακωμάτων από τη Γραβάτα

  1. Τοποθέτησε ένα καθαρό βαμβακερό πανί πάνω στη σιδερώστρα
  2. Τοποθέτησε τη γραβάτα με τη μπροστά όψη προς τα κάτω και τύλιξέ την με το πανί
  3. Ρίξε προσεκτικά ατμό σε μικρά μέρη της γραβάτας ξεκινώντας από τη μικρή άκρη
  4. Χρησιμοποίησε το χέρι σου και άσκησε μέτρια πίεση ώστε να γίνει η γραβάτα επίπεδη
  5. Γύρισε τη γραβάτα από την άλλη και επανέλαβε τα προηγούμενα βήματα

Έχε το νου σου για το πως αντιδράει το χρώμα της γραβάτας. Εάν υπερθερμανθεί το ύφασμα ενδέχεται να αρχίσει να χάνει χρώμα. Για αυτό και είναι πολύ σημαντικό να εφαρμόζεις τον ατμό σταδιακά στη γραβάτα, ξεκινώντας από την άκρη που δεν είναι ορατή στα μάτια των άλλων.

Σταμάτησε αμέσως και χαμήλωσε την θερμοκρασία εάν διαπιστώσεις απώλεια χρώματος. Περίμενε έως ότου κρυώσει το ύφασμα (1-2 λεπτά) πριν συνεχίσεις.

Αφού σιδερώσεις με ατμό και τις δυο άκρες, κρέμασε τη γραβάτα να στεγνώσει και να κρυώσει.

Οι επίμονες ζάρες και τα επίμονα τσαλακώματα είναι προτιμότερο να αντιμετωπιστούν σε κάποιο επαγγελματικό καθαριστήριο που προσφέρει υπηρεσίες στεγνού καθαρισμού. Θα πρέπει να τονίσεις στο άτομο που θα αναλάβει τον καθαρισμό και το σίδερωμα της γραβάτας σου οτι δεν επιθυμείς η γραβάτα σου να πρεσαριστεί μηχανικά (ενδέχεται να χαλάσει το φυσικό ρολάρισμα της γραβάτας) – πρότεινε να πρεσαριστεί στο χέρι.

Tip για Σιδέρωμα με Ατμό

Πριν προχωρήσεις με τον ατμό, θα πρέπει πρώτα να αφαιρέσεις πλήρως τυχόν λεκέδες. Διαφορετικά, η υψηλή θερμοκρασία του ατμού θα ξεράνει τον λεκέ και κατόπιν θα είναι εξαιρετικά δύσκολο ή ακόμα και απίθανο ο λεκές να αφαιρεθεί.

Μπορείς να αποφύγεις τις ζάρες και τα τσαλακώματα εάν βγάζεις και φυλάσσεις σωστά τη γραβάτα σου. Τόσο απλά.

Πώς καθαρίζεται η γραβάτα

Μη ξεχνάς οτι η γραβάτα φοριέται στην πλέον περίοπτη θέση, στο κέντρο του θώρακα. Εκτός του οτι είναι ένα σημείο που το βλέπουν όλοι, είναι και ένα σημείο όπου είναι πιθανότερο να λερωθεί από φαγητό και ποτά. Μάλιστα, πολλοί χαρακτηρίζουν τις γραβάτες ως μαγνήτες σάλτσας.

Μόλις σου έπεσε κάτι; Ώρα για δράση και μάλιστα άμεση! Όσο πιο γρήγορα αντιμετωπίσεις ένα λεκέ τόσο ευκολότερη θα είναι η αφαίρεσή του.

Τι πρέπει να κάνεις εάν πέσει φαγητό ή ποτό στη γραβάτα σου

  1. Αφαίρεσε όσο περισσότερο φαγητό μπορείς με ένα κουτάλι ή αμβλύ μαχαίρι.
  2. Αφαίρεσε όσο περισσότερο μπορείς από το ποτό ή το λάδι που έπεσε στη γραβάτα με τη βοήθεια ενός απορροφητικού χαρτιού κουζίνας / χαρτοπετσέτας.
  3. Τοποθέτησε πάνω στον λεκέ ένα καθαρό, υγρό πανάκι (μη τρίψεις τον λεκέ). Η σόδα με τις μπουρμπουλήθρες της μπορεί να κάνει θαύματα.

Έξτρα δύσκολοι λεκέδες απαιτούν έξτρα ειδική προσοχή

Λιπαροί Λεκέδες: Τοποθέτησε πούδρα ή καλαμποκάλευρο πάνω στον λεκέ και κράτησε καλυμμένο τον λεκέ για κάποιες ώρες.

Μελάνι: Θα πρέπει να αφήσεις τον λεκέ από μελάνι να στεγνώσει πριν προσπαθήσεις να τον αφαιρέσεις. H προσθήκη νερού σε υγρό μελάνι θα έχει ως αποτέλεσμα ο λεκές να 'τρέξει' και να απλωθεί περαιτέρω. Μόλις στεγνώσει ο λεκές, ρίξε μερικές σταγόνες καθαρό οινόπνευμα ή απολυμαντικό χεριών και τοποθέτησε ένα πανάκι πάνω στον λεκέ. Άστο να στεγνώσει και επανέλαβε έως ότου εξαφανιστεί τελείως ο λεκές.

Κόκκινο Κρασί: Θα πρέπει να βγάλεις άμεσα τη γραβάτα και να ρίξεις μεγάλη ποσότητα αλατιού πάνω στον λεκέ. Το αλάτι θα απορροφήσει την υγρασία. Μη τρίψεις το αλάτι...απλώς άστο πάνω στον λεκέ. Κατόπιν, ρίξε μερικές σταγόνες καθαρό οινόπνευμα πάνω στον λεκέ και ακολούθησε τα βήματα, όπως και στην περίπτωση του μελανιού.

Πώς καθαρίζονται οι μεταξωτές γραβάτες

Συνιστούμε να χρησιμοποιήσεις στεγνό καθάρισμα για τη μεταξωτή γραβάτα σου. Εάν εφαρμόσεις τις παραπάνω μεθόδους, κάντο με προσοχή αφού πρώτα τεστάρεις πάνω σε κάποια μικρή επιφάνεια που δεν είναι ιδιαιτέρως ορατή.

Τα 'νερά' και η απώλεια χρώματος αποτελούν πολύ σημαντικό πρόβλημα όσον αφορά τους τρόπους καθαρισμού για μεταξωτές γραβάτες. Είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν εάν η γραβάτα δεν καθαριστεί σωστά ή αν παραμείνει σε επαφή με το νερό για περισσότερα από 5 λεπτά. Ποτέ μη βουτάς στο νερό τις μεταξωτές γραβάτες. Εάν δημιουργηθεί λεκές, προσπάθησε να τον αφαιρέσεις με ένα κρύο, υγρό πανάκι.

Θα πρέπει να αφήσεις τη γραβάτα να στεγνώσει μόνη της, μη την στύψεις!

Πώς καθαρίζονται οι μάλλινες γραβάτες

Οι μάλλινες γραβάτες είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσουν να φριζάρουν, ακόμα και να συρρικνωθούν, εάν δεν καθαριστούν σωστά και στην κατάλληλη θερμοκρασία.

Συνιστούμε να πας τη μάλλινη γραβάτα σου σε επαγγελματικό καθαριστήριο για στεγνό καθάρισμα.

Πώς καθαρίζονται οι βαμβακερές & πολυεστερικές γραβάτες

Οι γραβάτες από πολυεστέρα και βαμβάκι μπορούν να πλυθούν στο χέρι εάν κάποια λαχταριστή σάλτσα ή φαγητό προσγειωθεί πάνω τους.

Πώς αφαιρείται ένας στεγνός λεκές...

  • Χρησιμοποίησε ένα μωρομάντηλο και ξεκίνα να καθαρίζεις τον λεκέ προς μια κατεύθυνση
  • ΜΗΝ τρίβεις δυνατά, ούτε μπρος πίσω
  • Άσκησε ελαφριά προς μεσαία πίεση. Θα πρέπει να ελέγχεις τακτικά το μωρομάντηλο για να δεις εάν βγαίνει ο λεκές (εάν βγαίνει, το μωρομάντηλο θα αρχίσει να λερώνει)

Πώς πλένεται στο χέρι μια γραβάτα από βαμβάκι ή πολυεστέρα

  1. Γέμισε με κρύο ή χλιαρό νερό μια λεκανίτσα
  2. Ρίξε ένα κουτάλι της σούπας απορρυπαντικό και ανακάτεψε
  3. Τοποθέτησε τη γραβάτα μέσα στο νερό και άρχισε να την ανακινείς με απαλές κινήσεις
  4. Άσε τη γραβάτα να μουλιάσει για περίπου 10 λεπτά
  5. Βγάλε τη γραβάτα, άδειασε το λεκανάκι, και ξαναγέμισε με κρύο καθαρό νερό
  6. Τοποθέτησε τη γραβάτα στο νερό ώστε να ξεπλυθούν τα υπολείμματα του απορρυπαντικού (επανέλαβε έως ότου καθαρίσει πλήρως το νερό)
  7. Αφαίρεσε την πλεονάζουσα υγρασία από τη γραβάτα με μια πετσέτα
  8. Κρέμασε τη γραβάτα για να στεγνώσει

Tips Καθαρισμού

Απαγορεύεται η χρήση χλωρίνης! Ακόμα και οι λευκές γραβάτες από πολυεστέρα ή βαμβάκι θα χάσουν το χρώμα τους, αποκτώντας μια άσχημη κίτρινη απόχρωση.

Τα πλυντήρια και τα στεγνωτήρια παραείναι σκληρά για τις ευαίσθητες γραβάτες σου. Αν κάνεις το λάθος και βάλεις γραβάτα στο πλυντήριο, η γραβάτα θα γεμίσει με ζάρες και τσαλακώματα, ενώ είναι σίγουρο οτι θα πάθει ζημιά η φόρμα της, όπως πχ. τα διπλώματα στην πίσω πλευρά. Επομένως, μακριά από πλυντήρια!

Ο μόνος τρόπος να μην αποκτήσει ποτέ ζάρες ή τσαλακώματα η γραβάτα σου είναι να μην φορεθεί ποτέ.

Μιας και κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί… θα πρέπει να εφοδιαστείς με το απαραίτητο know-how ώστε να αφαιρείς σωστά και αποτελεσματικά τις ζάρες, τα τσαλακώματα, και τους λεκέδες από τις γραβάτες σου.

Το να φροντίζεις σωστά και με αγάπη τις γραβάτες σου δεν είναι τόσο δύσκολο ή χρονοβόρο όσο μπορεί να φαντάζεσαι. Τα θετικά αποτελέσματα ξεπερνούν κατά πολύ τον όποιο κόπο. Θα πρέπει να βλέπεις τις γραβάτες σου ως μια επένδυση. Έτσι θα τις βγάζεις, θα τις διπλώνεις, και θα τις φυλάσσεις σωστά, ενώ θα δείχνεις και ιδιαίτερη προσοχή όταν τρως.

Όλοι μας, κάποια στιγμή, θα λερώσουμε τη γραβάτα μας με κάποιον λεκέ. Οπότε, μη σε πάρει από κάτω όταν συμβεί. Υπάρχει πάντα κάποιος τρόπος να απαλλαγείς από τον λεκέ… ή να τον καλύψεις με κλιπ γραβάτας και να το 'βαφτίσεις' στυλ.

Μας Ρωτήσατε - Σας Απαντάμε

Πλένονται οι γραβάτες σε πλυντήριο;

Τα πλυντήρια θα αποδειχθούν πολύ σκληρά για τις ντελικάτες γραβάτες σου. Αν κάνεις το λάθος και βάλεις γραβάτα στο πλυντήριο, η γραβάτα θα γεμίσει με ζάρες και τσαλακώματα, ενώ είναι σίγουρο οτι θα πάθει ζημιά η φόρμα της, όπως πχ. τα διπλώματα στην πίσω πλευρά. Επομένως, μακριά από πλυντήρια!

Φυσικά, το ίδιο απαγορευτικό ισχύει και για τα στεγνωτήρια καθώς μπορούν να καταστρέψουν τη φόρμα της γραβάτας. Οπότε και πάλι όχι!

Μπορώ να πάω τη γραβάτα μου για στεγνό καθάρισμα;

Ναι. Τα περισσότερα ευαίσθητα υφάσματα, όπως πχ. το μετάξι ή το μαλλί, είναι προτιμότερο να περνούν στεγνό καθάρισμα από έμπειρο προσωπικό επαγγελματικού καθαριστηρίου.

Προσοχή: Εάν πιεστούν πολύ δυνατά (όπως στη μηχανική πρέσα), οι ίνες μπορεί να σπάσουν και εν τέλει να καταστραφεί το έως τώρα αψεγάδιαστο look της γραβάτας. Θα πρέπει να τονίσεις στο προσωπικό του καθαριστηρίου οτι επιθυμεις το στεγνό καθάρισμα να γίνει στο χέρι ώστε να προστατευθούν οι στρογγυλεμένες άκρες.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζω τη γραβάτα μου;

Θα πρέπει να καθαρίζεις τη γραβάτα σου μόνο εάν λερωθεί ή λεκιαστεί. Το μυστικό για μια 'ευτυχισμένη' γραβάτα είναι να τη διατηρείς καθαρή και χωρίς λεκέδες για όσο περισσότερο καιρό μπορείς.

Μπορώ να αφαιρέσω την κάπνα / τσιγαρίλα από τη γραβάτα μου χωρίς να την πλύνω;

Εάν η γραβάτα σου είναι καθαρή και απλά μυρίζει καπνό / τσιγάρο, μπορείς να την αφήσεις κρεμασμένη για κάποιες ώρες έξω στον καθαρό αέρα.

Ωστόσο προσοχή! Εάν την κρεμάσεις έξω, βεβαιώσου πως δεν έρχεται σε άμεση επαφή με τον ήλιο, καθώς η ηλιακή ακτινοβολία θα ξεθωριάσει τα χρώματα. Μπορείς επίσης να κρεμάσεις τη γραβάτα σου εντός, δίπλα σε φυτά με πλατιά φύλλα. Τα φυλλώδη φυτά αποτελούν εξαιρετική, οικολογική λύση για την απορρόφηση χημικών και αποδεδειγμένα μπορούν να φιλτράρουν και να καθαρίσουν τον αέρα εσωτερικών χώρων. Το ίδιο μπορούν να κάνουν και για τη δυσάρεστη οσμή της γραβάτας σου.

Πώς γίνεται το σωστό πακετάρισμα γραβάτας για ταξίδι ώστε να μη τσαλακωθεί;

O καλύτερος τρόπος για να πακετάρεις τις γραβάτες σου όταν ταξιδεύεις είναι να τις τυλίγεις κυλινδρικά (να τις ρολάρεις).

Τύλιξε τη γραβάτα σου γύρω από το χέρι σου. Πρόσεχε ώστε να μην την ρολάρεις πολύ σφιχτά. Τοποθέτησε τη ρολαρισμένη γραβάτα σε ένα αεροστεγές πλαστικό σακουλάκι και τοποθέτησε το σακουλάκι με τη γραβάτα μέσα σε κάποιο από τα παπούτσια που θα πάρεις μαζί σου - η φόρμα του παπουτσιού θα προστατέψει τη γραβάτα ακόμα και όταν η βαλίτσα σου περάσει δύσκολα από αεροδρόμιο σε αεροδρόμιο.

Μόλις φτάσεις στον προορισμό σου, βγάλε τη γραβάτα και κρέμασέ την στο μπάνιο. Κατόπιν κάνε ένα καυτό ντους που θα γεμίσει με ατμούς το μπάνιο. Ο ατμός θα αναλάβει να εξομαλύνει και να εξαφανίσει τα όποια τσαλακώματα μπορεί να δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Πώς πακετάρουμε μια γραβάτα που προορίζεται για δώρο;

Ρολάρισε τη γραβάτα με τον ίδιο τρόπο που θα έκανες εάν την πακέταρες για ταξίδι. Αφού τη ρολάρεις, βρες ένα όμορφο κουτάκι που να τη χωράει άνετα. Για ακόμα ομορφότερο αποτέλεσμα, συνιστούμε να βάλεις μέσα στο κουτάκι κάποιο καλαίσθητο, πολυτελές χαρτί περιτυλίγματος - θα ενθουσιαστείς μόλις το κάνεις. Ολοκλήρωσε με κάποια όμορφη κορδέλα. Φυσικά, μην ξεχάσεις την κάρτα με τις ευχές σου!