Γυαλιά Ηλίου | Αγόρασε 2 και εξοικονόμησε 20%

Γυαλιά Ηλίου | Αγόρασε 2 και εξοικονόμησε 20%

Επιστροφή εντός 365 ημερών - χωρίς ερωτήσεις !
Μεταφορικά 4 € - Επιλογή για Δωρεάν Μεταφορικά πάνω από 49 €-
Επικοινωνία
Αγαπημένα
Καλάθι

Θυμούμενοι τον Θάνατο

Ο λόγος που σχεδιάσαμε ένα ανδρικό ρολόι με skull θεματολογία

Το Memento Mori είναι ένα statement ρολόι χειρός για άνδρες. Μπορεί η σκοτεινή αισθητική και το skull μοτίβο του να το κάνουν must-have προσθηκη στην προσωπική συλλογή με statement ανδρικά αξεσουάρ ενός λάτρη της heavy metal μουσικής, ωστόσο η έμπνευσή του προέρχεται από ένα πολύ πιο οικουμενικό συναίσθημα - την αέναη επιθυμία να ζούμε τη στιγμή. Την άσβεστη ανάγκη να ζήσουμε πολλές ιστορίες άξιες αφήγησης ή έστω μία.

Ο Επίκτητος, ένας στωικός φιλόσοφος, παρότρυνε τους μαθητές του να θυμούνται ότι είναι θνητοί όταν φιλούν τους αγαπημένους τους, όπως "εκείνους που στέκονται πίσω από τους άνδρες στους θριάμβους τους και τους υπενθυμίζουν τη θνητή τους υπόσταση". Όπως υποστήριζε και ο Σωκράτης, οι σκεπτόμενοι άνθρωποι οφείλουν να διαλογίζονται τον θάνατο ως ένα δρόμο προς την ολοκλήρωση.

Είναι μια μακάβρια, δυσάρεστη σκέψη, αλλά, όπως μπορεί να δηλώσει όποιος είχε μια άμεση εμπειρία με τη θνησιμότητά του, τίποτα δεν βάζει τη ζωή σε πιο ξεκάθαρη προοπτική από το να σου παρουσιάζουν το αναπόφευκτο τέλος της σε ένα ασημένιο πιάτο - ή, στην περίπτωση του ρολογιού Memento Mori, σε μια κάσα από χειρουργικό ανοξείδωτο ατσάλι.

Με το λανσάρισμα του ρολογιού τσέπης Memento Mori, του επανασχεδιασμένου ρολογιού χειρός και των νέων περιορισμένων εκδόσεων, θελήσαμε να κάνουμε μια ενημερωτική "εμβάθυνση" σχετικά με την έμπνευση πίσω από τον σχεδιασμό αυτού του ξεχωριστού ρολογιού αλλά και της γενικότερης σχεδιαστικής διαδικασίας για τις νέες εκδόσεις.

1 Θυμούμενοι τον θάνατο2 Memento mori3 Η φιλοδοξία συναντάει περιορισμούς4 Επόμενα βήματα

Memento Mori

Τι σημαίνει ο θάνατος για σένα;

Για ορισμένους, το κρανίο (skull) αντιπροσωπεύει το θάνατο. Για άλλους, όπως ο καλλιτέχνης Quang Ramsing Fleuret, αντιπροσωπεύει μια ζωή γεμάτη. Ό,τι κι αν πιστεύεις σχετικά με το τι μας συμβαίνει μετά το θάνατο, ο μόνος τρόπος για να ξέρουμε με βεβαιότητα ότι θα "ξεπεράσουμε" και θα "επιβιώσουμε" με κάποιον τρόπο από το θάνατο είναι οι ιστορίες που θα μοιράζονται για μας όσοι μείνουν πίσω, όταν εμείς θα έχουμε "φύγει". Μόλις φτάσουμε στην τελευταία στιγμή της ζωής, θα βρεθούμε στη φάση όπου θα "αφήσουμε" το σώμα μας και θα χάσουμε την ικανότητα να προσθέσουμε κι άλλα "κεφάλαια" και "σελίδες" στο "βιβλίο" της ζωής μας. Οπότε, είναι στο χέρι μας, όσο ζούμε, να "γεμίσουμε" το "βιβλίο" της ζωής μας με επικές, αξιομνημόνευτες, θαυμάσιες ιστορίες άξιες αφήγησης. Πολλές φορές, μια καθηλωτική σύντομη ιστορία "ζει" περισσότερο από μια μακρόσυρτη, βαρετά αναμενόμενη περιγραφή της καθημερινότητας, επειδή αυτή είναι η ζωή που οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να ζήσουμε. Ονειρευόμαστε ζωές γεμάτες θαύματα, ίντριγκες και περιπέτειες, αλλά λίγοι από εμάς έχουμε το θάρρος να δημιουργήσουμε αυτή τη ζωή για τον εαυτό μας. Το ανδρικό ρολόι χειρός Memento Mori σχεδιάστηκε για να λειτουργήσει ως μια ωθητική υπενθύμιση προς τη ζωή που ονειρευόμαστε και επιθυμούμε πραγματικά να ζήσουμε ή ως δώρο σε κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο που επιθυμεί βαθιά μέσα του αυτά τα απραγματοποίητα, προς το παρόν, όνειρα.

Το καλλιτεχνικό τέχνασμα του Memento Mori απαιτεί τη χρήση κρανίων, κλεψύδρων, φρούτων σε αποσύνθεση ή κεριών που τρεμοπαίζουν για να επικαλεστεί την ιδέα της θνητότητας, και για εμάς, το κρανίο ήταν ο πιο ξεκάθαρος τρόπος για να φέρουμε αυτή την έννοια στο μυαλό μας. Επίσης, μια κλεψύδρα σε ένα ρολόι θα ήταν περιττή, οπότε ένα κρανίο σε ένα ρολόι φέρνει μαζί τα δύο ισχυρότερα σύμβολα της θνητότητας - το πέρασμα του χρόνου και το τέλος του. Η πιο δύσκολη απόφαση ήταν να επιλέξουμε τον μηχανισμό, το καντράν, και την κάσα του ρολογιού.

Η Φιλοδοξία συναντάει Περιορισμούς

Πώς σχεδιάσαμε το ανδρικό ρολόι χειρός Memento Mori

Ο μηχανισμός Quartz (χαλαζία) είναι ελαφρύτερος, λεπτότερος και φθηνότερος από τον αυτόματο μηχανικό, ενώ είναι και πιο αξιόπιστος. Παρόλα αυτά, υπάρχει κάτι στο κούρδισμα που απαιτείται για να ξεκινήσει ένα αυτόματο μηχανικό ρολόι να λειτουργεί, το οποίο ενισχύει την ιδέα ότι ο χρόνος είναι περιορισμένος. Κάνει την έννοια απτή, κατά κάποιο τρόπο - τη ζωντανεύει. Η απόφαση να επιλέξουμε το χαλαζία είχε να κάνει περισσότερο με το καντράν παρά με τον ίδιο τον μηχανισμό του ρολογιού.

Οι τρεις πιο συνηθισμένοι τρόποι με τους οποίους δίνονται μοτίβα στα καντράν:

  • Μια απλή εκτύπωση. Το κρανίο εκτυπώνεται στο καντράν πριν από τη συναρμολόγηση του ρολογιού. Αυτός είναι ο λιγότερο δαπανηρός τρόπος διακόσμησης του καντράν ενός ρολογιού και ο λιγότερο ανθεκτικός. Αλλά επειδή βρίσκεται μέσα στην κάσα, δεν μπορούν να συμβούν πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να βλάψουν το χρώμα χωρίς να καταστρέψουν ταυτόχρονα το ρολόι, γι' αυτό και οι περισσότεροι κατασκευαστές προσιτών οικονομικά ρολογιών επιλέγουν αυτή τη μέθοδο.
  • Επίστρωση/επιμετάλλωση PVD. Αυτή η διαδικασία επιτρέπει τη δημιουργία εξαιρετικά λεπτών και ανθεκτικών μεταλλικών εκτυπώσεων στο καντράν πριν από τη συναρμολόγηση. Η λάμψη τους είναι εντυπωσιακή και δεν προσθέτουν μεγάλο πάχος στο ρολόι, αλλά θα φαίνονται τόσο επίπεδες όσο είναι. Όμορφες και λαμπερές εκτυπώσεις μοτίβων, αλλά χωρίς βάθος.
  • Ανάγλυφο. Το λεπτό μεταλλικό φύλλο από το οποίο αποτελείται το καντράν τοποθετείται σε μια πρέσα μηχανής που το λυγίζει στο σχήμα ενός καλουπιού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα τρισδιάστατο ανάγλυφο μοτίβο που ρίχνει σκιές και πιάνει το φως στις καμπύλες του. Αυτό το είδος καντράν κάνει ένα ρολόι να δίνει την αίσθηση ότι είναι πιο "ζωντανό" συγκρητικά με οποιοδήποτε επίπεδο καντράν, ωστόσο προσθέτει τόσο πάχος όσο και βάρος στο ρολόι. Επιπλέον, αυτό το περίτεχνο ανάγλυφο μοτίβο είναι πολύ πιο ακριβό στην κατασκευή του.

Θέλαμε το ρολόι Memento Mori να δείχνει φανταστικό. Θέλαμε να είναι ένα statement κομμάτι. Γι' αυτό επιλέξαμε δύο από τις πιο ακριβές επιλογές σε αυτή τη λίστα. Όλο το καντράν γίνεται πρώτα ανάγλυφο με skull μοτίβο και κατόπιν περνάει PVD επιμετάλλωση σε ματ μαύρο χρώμα. Στη συνέχεια, τα γράμματα και οι αριθμοί περνάνε από PVD επιμετάλλωση σε μεταλλικό γκρι gunmetal τόνο, όπως και οι δείκτες, προσθέτοντας μια λάμψη αντίθεσης στο design. Το πάχος και το βάρος που προστίθενται έτσι στο ρολόι μάς περιόρισε το εύρος των επιλογών όσον αφορά τον μηχανισμό του ρολογιού. Η προσθήκη όλων αυτών σε ένα μηχανικό ρολόι θα το καθιστούσε παχύ, βαρύ και δύσχρηστο. Σκοπός μας ήταν να φτιάξουμε ένα ρολόι που να αποτελεί statement ανδρικό αξεσουάρ, και όχι ένα που να ξεχωρίζει άσχημα με τον όγκο του, σαν ένας πρησμένος αντίχειρας.

Επομένως, η επιλογή του μηχανισμού κίνησης Quartz ήταν μονόδρομος λόγω αυτής της ιδιάζουσας κατάστασης. Επίσης, η συγκεκριμένη επιλογή μας επέτρεψε να διακοσμήσουμε το πίσω μέρος της κάσας του ρολογιού με κάτι πολύ πιο πρωτότυπο και συναρπαστικό απ' ότι μια τυπική ατσάλινη βάση κάσας με χαραγμένα πάνω της τα ATMs και το branding του ρολογιού. Λειτουργώντας ως συνδετικός συνοπτικός κρίκος όσον αφορά την έμπνευση πίσω από τη δημιουργία του Memento Mori, οι λέξεις "Don't tell me how to live" διακοσμούν ανάγλυφα τη μαύρη ματ εξωτερική βάση της κάσας του ρολογιού.

Επόμενα Βήματα

Η πηγή της έμπνευσής μας: εσείς!

Η πρώτη έκδοση Memento Mori ήταν πολύ δημοφιλής και σύντομα θελήσαμε να την διευρύνουμε με άλλες επιλογές. Μας αρέσει η ανατροφοδότηση των πελατών γιατί μας βοηθά να οδηγούμαστε στο σωστό δρόμο. Έχουμε εκατοντάδες ιδέες για το τι πρέπει να κάνουμε στη συνέχεια, αλλά χωρίς εσάς, παραμένουν μόνο ιδέες. Η πιο επιθυμητή προσθήκη στη συλλογή Memento Mori ήταν ένα ρολόι τσέπης. Και με βάση το ιστορικό των αγορών μάθαμε ότι ένα ανδρικό ρολόι χειρός Memento Mori με ατσάλινο μπρασελέ θα ήταν επίσης μια ευπρόσδεκτη προσθήκη.

Στη συνέχεια αρχίσαμε να σκεφτόμαστε πώς μπορούμε να κάνουμε κάθε ρολόι Memento Mori μοναδικό. Διαθέτουμε μια μεγάλη γκάμα κοσμημάτων με φυσικές ημιπολύτιμες πέτρες και πολλοί άνθρωποι λατρεύουν το γεγονός ότι καμία φυσική ημιπολύτιμη πέτρα δεν είναι ακριβώς ίδια με καμιά άλλη. Αυτό μας οδήγησε να σκεφτούμε να σχεδιάσουμε ρολόγια Memento Mori όπου τα μάτια να είναι πολύχρωμοι φυσικοί πολύτιμοι λίθοι, ο καθένας μοναδικός, ή να διαμορφώσουμε ολόκληρο καντράν από φυσική ημιπολύτιμη πέτρα. Ωστόσο, καμιά απ' αυτές τις ιδέες δεν απεδείχθη εφικτή στην πράξη. Η απάντηση στις σχεδιαστικές αναζητήσεις μας βρέθηκε σε μια ιδιαίτερη μέθοδο μορφοποίησης του ατσαλιού, όπου κάθε στοιχείο μπορεί να αποκτήσει το δικό του μοναδικό μοτίβο. Το Δαμασκηνό ατσάλι κατασκευάζεται με το δίπλωμα δύο τύπων ατσαλιού το ένα πάνω στο άλλο και κατόπιν με συστροφή ή κάμψη αυτών των στρωμάτων μέσω των οποίων προκύπτουν μοναδικά, συναρπαστικά μοτίβα. Η κάσα και το καντράν των νέων ρολογιών περιορισμένης έκδοσης Memento Mori είναι κατασκευασμένα από Δαμασκηνό ατσάλι (Damascus steel), που σημαίνει ότι το καθένα φέρει ένα μοναδικό μοτίβο. Επομένως, φορώντας ένα ανδρικό ρολόι χειρός Memento Mori θα μπορείς να γνωρίζεις με σιγουριά και να φοράς με περηφάνεια ένα πραγματικά μοναδικό ρολόι, που κυριολεκτικά άλλο όμοιό του δεν υπάρχει, ένα ρολόι που είναι αποκλειστικά δικό σου!