Εξοικονομησε 20% σε ολα τα γυαλια ηλιου

Εξοικονομησε 20% σε ολα τα γυαλια ηλιου

Επιστροφή εντός 365 ημερών - χωρίς ερωτήσεις !
Μεταφορικά 4 € - Επιλογή για Δωρεάν Μεταφορικά πάνω από 49 €-
Επικοινωνία
Αγαπημένα
Καλάθι

Πώς Σχεδιάσαμε το Ρολόι Ryka

Όμορφο κατά "λάθος".

Ας είμαστε ειλικρινείς. Δεν θα επιβίωναν όλα τα ρολόγια μας στην άγρια φύση. Είναι κάπως σαν τους ανθρώπους - εντυπωσιακά σε ένα κοινωνικό περιβάλλον, αλλά δεν θα τα πήγαιναν καλά, ας πούμε σε μια αναρρίχηση στη Νορβηγία. Το Ryka δεν είναι ένα κοινό ρολόι χειρός για άνδρες. Φυσικά, ούτε και εμείς το σχεδιάσαμε για τον μέσο άνδρα.

Όσοι κάνουν τα online ψώνια τους στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα θα διαπιστώσουν ότι διαθέτουμε πολλά πανέμορφα ανδρικά ρολόγια. Με το Ryka, θέλαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα ρολόι που θα επιβίωνε σχεδόν τα πάντα. Ένα ρολόι που θα μπορούσες να πάρεις μαζί σου σε μια λασπο-διαδρομή, να το ξεπλύνεις μετά και να είναι σαν καινούργιο. Ένα ρολόι που θα μπορούσες να αφήσεις, πχ. στον εγγονό σου, όταν θα την "κάνεις", κάποια στιγμή, από τον μάταιο τούτο κόσμο. Θέλαμε να σχεδιάσουμε ένα ρολόι τόσο στιβαρό, τόσο δυνατό, τόσο ανθεκτικό που θα μπορούσες να το πατήσεις με ένα τανκ. Μην μας παρεξηγήσεις, και πάλι θα έσπαγε το ρολόι, αλλά για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου πριν γίνει "πίτα" θα είχες μια στιγμή υπεραισιόδοξης προσδοκίας. Είναι κάτι τέτοιες "μικρές" υπεραισιόδοξες στιγμές που κάνουν τη ζωή συναρπαστική. Εκτός απ' αυτό, όλα τα άλλα, όμως, τα καταφέραμε.

Πώς όμως σχεδιάζεται ένα ρολόι που θα αντέξει ό,τι κι αν του πετάξεις, ώστε να βγει αλώβητο από έναν τέτοιο άθλο; Αυτή είναι η ιστορία του πώς σχεδιάσαμε το ανδρικό ρολόι χειρός, Ryka.

1 Πώς σχεδιάσαμε το ρολόι ryka1.1 Όλα ξεκίνησαν με την κίνηση1.2 Κατασκευάζοντας ένα ρολόι... σχεδόν άφθαρτο

Όλα ξεκίνησαν με την κίνηση

Ένα ρολόι είναι τόσο δυνατό όσο το πιο αδύναμο γρανάζι του.

Ποιο το νόημα να κατασκευάσεις ρολόι χειρός για άνδρες που να είναι αδιάβροχο και ανθεκτικό στις γρατσουνιές, εάν ο λεπτοδείκτης ξεκολλήσει όταν χτυπήσεις σε έναν τοίχο ή το ρολόι αρχίζει να μετράει την ημέρα σε 26ώρα, μόνο και μόνο επειδή το άφησες εκτεθειμένο στον ήλιο για λίγες ώρες; Ο εσωτερικός μηχανισμός είναι πάντα το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό κάθε ρολογιού και κάθε άλλο χαρακτηριστικό θα ήταν άσκοπο αν ο μηχανισμός δεν είχε επιλεγεί προσεκτικά και σωστά για τα λειτουργικά χαρακτηριστικά του. Πολλοί σχεδιαστές ρολογιών φαίνεται να το "ξεχνούν" αυτό.

Για το Ryka, επιλέξαμε το εξαιρετικά αξιόπιστο και στιβαρό μηχανισμό κίνησης Miyota Cal. 6S21. Δεν είναι απλώς ένα φανταστικά αξιόπιστο κομμάτι ιαπωνικής μηχανικής, αλλά η λειτουργία χρονογράφου του μας επέτρεψε να προσθέσουμε κάτι στο σχεδιασμό του Ryka που βρισκόταν στην κορυφή της λίστας με τα "πιο επιθυμητά extras"... ένα χρονόμετρο.

Υπάρχουν πάρα πολλά σενάρια σε δύσκολες καταστάσεις όπου ένα χρονόμετρο θα ήταν χρήσιμο - από την εκτίμηση της απόστασης μιας καταιγίδας όταν κατασκηνώνεις στο δάσος, έως το ασφαλές μαγείρεμα στην άγρια φύση, την προσωπική χρονομέτρηση των επιδόσεών σου καθώς προετοιμάζεσαι για τον Γύρο της Γαλλίας, και τόσα πολλά άλλα... ένας αξιόπιστος χρονογράφος μετατρέπει το Ryka από ένα στιβαρό αξεσουάρ σε πραγματικό εργαλείο επιβίωσης.

Κατασκευάζοντας ένα ρολόι... σχεδόν άφθαρτο

Δεν είναι... αλλά θα μπορούσε να είναι.

Κοιτάζοντας το Ryka, όσο το κρατάς στο χέρι και νιώθεις το βάρος του, ίσως να σκεφτείς ότι είναι ένα άφθαρτο ρολόι χειρός για άνδρες. Νομικά, όμως, δεν επιτρέπεται να το λέμε αυτό. Αλλά πώς μπορείς να κάνεις κάτι τόσο μικρό και περίπλοκο να γίνει τόσο ανθεκτικό;

Εκτός από την τακτική αλλαγή μπαταρίας, η αντικατάσταση κρυστάλλου είναι μία από τις πιο συνηθισμένες εργασίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι ωρολογοποιοί. Ωστόσο, σπάνια χρειάζεται να αλλάξουν κρύσταλλο από σάπφειρο (ζαφείρι).

Κρύσταλλο Σαπφείρου

Ξέρουμε πώς να κατασκευάζουμε συνθετικά διαμάντια από το 1879. Το πρώτο εργαστηριακό συνθετικό ρουμπίνι κατασκευάστηκε το 1902 και το ζαφείρι ακολούθησε αμέσως μετά, το 1909. Να σημειωθεί ότι οι πολύτιμοι λίθοι είναι πολύ πιο σκληροί από το γυαλί.

Η σκληρότητα καθορίζει πόσο εύκολα παραμορφώνεται και γρατζουνιέται μια επιφάνεια και μετράται με την κλίμακα Vickers (HV).

  • 10000HV Διαμάντι - το σκληρότερο υλικό που είναι γνωστό στον άνθρωπο.
  • 2200HV Κρύσταλλο σαπφείρου - το σκληρότερο υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή κρυστάλλων ρολογιών.
  • 800HV Σκληρυμένο ορυκτό γυαλί - ο πιο συνηθισμένος τύπος γυαλιού που χρησιμοποιείται για κρύσταλλα ρολογιών.
  • 500HV Γυαλί ησαλίτη - χρησιμοποιείται κυρίως σε παλαιότερα, λιγότερο ακριβά ρολόγια χαλαζία και ψηφιακά ρολόγια.
  • 30-80HV Σίδηρος - για το πλαίσιο.

Το Ryka διαθέτει διπλοθολωτό κρύσταλλο σαπφείρου (double-domed sapphire crystal). Είναι σχεδόν αδύνατον να βρεις ισχυρότερα και ανθεκτικότερα κρύσταλλα για ρολόγια από τον συγκεκριμένο τύπο. Το επίπεδο κρύσταλλο σαπφείρου είναι σχετικά εύκολο να κατασκευαστεί, αλλά το θολωτό - πόσο μάλλον το διπλό θολωτό - είναι ένας σαφώς πιο πολύπλοκος, και επομένως ακριβός, τύπος κρυστάλλου για ρολόγια. Ωστόσο, το θολωτό σχήμα καθιστά το κρύσταλλο δομικά ισχυρότερο, επιτρέποντάς του να επιβιώνει σε συνθήκες μεγαλύτερης πίεσης (π.χ. κατά τη διάρκεια κατάδυσης) ή να απορροφά καλύτερα τους κραδασμούς (π.χ. όταν τα ανδρικά χέρια σου ασχολούνται με βαριές χειρονακτικές δουλειές).

Ένα θολωτό σχήμα στη μία πλευρά θα διαστρεβλώσει την όψη του ρολογιού, καθιστώντας το δυσανάγνωστο, εκτός μόνο από μια συγκεκριμένη γωνία. Με έναν θόλο και στις δύο πλευρές, η παραμόρφωση ακυρώνεται. Στη συνέχεια, προστίθεται αντι-ανακλαστική επίστρωση για να μην υπάρχει πρόβλημα με δυνατές εξωτερικές αντανακλάσεις, όπως πχ. οι ακτίνες του ήλιου.

Η Κάσα

Η πρόσοψη του ρολογιού είναι αυτό που θα κοιτάζεις, αλλά η κάσα είναι αυτό που θα χειρίζεσαι. Ήταν σημαντικό για εμάς το ρολόι να είναι εύκολα αναγνώσιμο υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, είτε σε βάθος 100 μ. κάτω από το νερό είτε σε υψόμετρο 8000 μ. πάνω από τη θάλασσα. Γι' αυτό επιλέξαμε την κλασική διάταξη ρολογιού δύτη με χοντρούς δείκτες και έντονες λεπτομέρειες που διαθέτουν Swiss lumen για φωτεινή νυχτερινή ανάγνωση.

Η στεφάνη είναι τραχιά, όπως τα κουμπιά και η κορώνα. Το σκεπτικό πίσω από τη συγκεκριμένη σχεδίαση ήταν για να έχει ο κάτοχος τον πλήρη έλεγχο χρήσης του ρολογιού, χωρίς καν να χρειαστεί να βγάλει τα γάντια του. Είναι ένα στιβαρό ρολόι χειρός για άνδρες που θα σε βοηθήσει να φτάνεις στα άκρα σου και να εκπληρώνεις τις προκλήσεις που μπορεί να θέτεις στον εαυτό σου. Έτσι, για παράδειγμα, κάνε σνόουμπορντ με το Ryka δεμένο στην εξωτερική πλευρά του γαντιού σου και χρονομέτρησε τις επιδόσεις σου από την κορυφή του βουνού μέχρι κάτω, στο τέλος της πίστας. Να σημειωθεί πως τόσο η βάση της κάσας όσο και η κορώνα είναι βιδωτές και όχι πρεσαριστές, για επιπλέον ανθεκτικότητα και σταθερότητα στην κατασκευαστική δομή του ρολογιού.

PVD Επιμετάλλωση

Την επόμενη φορά που θα πας στο τοπικό σου κατάστημα με κατασκευαστικά εργαλεία, ψάξε ατσάλινα τρυπάνια για μεταλλικές επιφάνειες. Θα διαπιστώσεις ότι ορισμένα από τα ποιοτικότερα ατσάλινα τρυπάνια έχουν σημεία, κυρίως στη μύτη τους, σε χρυσό τόνο. Συνήθως, αυτός ο χρυσός τόνος είναι νιτρίδιο τιτανίου, το οποίο εφαρμόζεται στην επιφάνεια του τρυπανιού για να το προστατεύει απ' αυτό που τρυπάει - άλλο ατσάλι.

Η διαδικασία της PVD επιμετάλλωσης (PVD coating, Physical Vapor Deposition) περιλαμβάνει την υπερθέρμανση νιτριδίου του τιτανίου σε κατάσταση πλάσματος και τη διοχέτευσή του στη μεταλλική επιφάνεια μέσα σε θάλαμο κενού. Σε σύγκριση με τις περισσότερες επιφανειακές επεξεργασίες μετάλλων - επιμεταλλώσεις, η PVD επιμετάλλωση είναι πολύ πιο φιλική προς το περιβάλλον. Δεν υπάρχουν τεράστια δοχεία γεμάτα με χημικά στα οποία βυθίζεται το προς επιμετάλλωση αντικείμενο, ενώ δε δημιουργούνται υπολείμματα χρώματος, τα οποία είναι ως επί το πλείστον επικίνδυνα τοξικά απόβλητα, που σε άλλες τεχνικές επιμετάλλωσης πολλές φορές μπορεί ακόμα και να διοχετευτούν στον υδροφόρο ορίζοντα.

Αυτή η διαδικασία μειώνει την τριβή και καθιστά το τρυπάνι πολύ πιο σκληρό και ανθεκτικό. Και εφόσον η PVD επιμετάλλωση δε ξεφλουδίζει σε ένα τρυπάνι που περνάει μέσα από συμπαγές ατσάλι, δεν πρόκειται να ξεφλουδίσει ούτε και στο συγκεκριμένο ανδρικό ρολόι χειρός για άνδρες.

Μάλιστα, η προσθήκη μικροσκοπικών ποσοτήτων χρωστικής ουσίας στο μείγμα μάς επιτρέπει να δημιουργούμε επιμεταλλώσεις σε διάφορους φανταστικούς τόνους, όπως ροζ χρυσό, ασημί, μπλε, μαύρο, χάλκινο, καφέ, gunmetal γκρι, καθώς και πιο περίπλοκα μοτίβα, όπως ο ιριδίζων τόνος στις αποχρώσεις του ουράνιου τόξου, κλπ.

Η χαμηλότερη τριβή σημαίνει ότι τα αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με την επιφάνεια του ατσαλιού είναι πιο πιθανό να γλιστρήσουν παρά να πιαστούν και να γρατσουνίσουν την επιφάνεια του μετάλλου. Αυτός ο συνδυασμός χαμηλής τριβής, σκληρότητας και χρωματιστής λάμψης καθιστά την PVD επιμετάλλωση ιδανική για την κατασκευή πολλών μεταλλικών τύπων, όπως τα ατσάλινα αξεσουάρ και κοσμήματα, τα οποία θα ξεχωρίζουν για την ανθεκτικότητά τους, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για κατασκευές από ανοξείδωτο χειρουργικό ατσάλι. Το γεγονός ότι το ανοξείδωτο χειρουργικό ατσάλι είναι σαφώς οικονομικότερο και ανθεκτικότερο συγκρητικά με τα πολύτιμα μέταλλα, αποτελεί ένα σαφές έξτρα μπόνους ποιότητας.

Το Λουράκι

Τα πάντα σχετικά με το Ryka έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα τη λειτουργικότητα. Το πλεκτό λουράκι μονού βρόγχου τύπου US military είναι εξαιρετικά ισχυρό, αναπνέει καλά, είναι κατασκευασμένο από μη απορροφητικό νάιλον και προσθαφαιρείται εύκολα - προσαρμόζεται απλά στις ράβδους ελατηρίου της κάσας του ρολογιού.

Μπορείς ακόμα και να πετάξεις το συγκεκριμένο λουράκι μέσα στο πλυντήριο για να πλυθεί μαζί με τα άλλα άπλυτα ρούχα, εάν γυρίσεις από κάποια "λασπώδη" υπαίθρια περιπέτεια. Ακόμα και η κάσα του ρολογιού να βρωμίσει, μπορείς άνετα να την τρίψεις καλά ώστε να καθαρίσει, χωρίς άγχος μήπως γρατσουνιστεί ή ξεφλουδίσει.