Επιστροφή εντός 365 ημερών - χωρίς ερωτήσεις !
Μεταφορικά 3 € - Επιλογή για Δωρεάν Μεταφορικά πάνω από 39 €-
Επικοινωνία

Γυαλιά Ηλίου – Προστάτεψε τα Μάτια Σου από τον Ήλιο

Είτε πρόκειται να την κάνεις για κάποια ωραία παραλία, για ορειβασία στα βουνά, ή απλά σκοπεύεις να βολτάρεις στο κέντρο της πόλης, η προστασία των ματιών σου είναι εξίσου σημαντική όσο η προστασία της επιδερμίδας σου από τη βλαβερή υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία.

Όταν ήσουν παιδί, έχεις στις καλοκαιρινές αναμνήσεις σου έντονη την εικόνα της μαμάς σου να σου απλώνει αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF 50; Ένα λευκό στρώμα που η μαμά επέμενε πάντα να ανανεώνει κάθε φορά που έβγαινες από τη θάλασσα.

Ίσως τελικά δεν ήταν τόσο υπερβολική… ίσως και να έκανε καλά, καθώς σε προστάτευε από τις επικίνδυνες υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.

Άλλωστε, ύστερα από δεκαετίες ερευνών, οι επιστημονικοί ερευνητές είναι πλέον σίγουροι. Η παρατεταμένη έκθεση της επιδερμίδας σε υπεριώδεις ακτίνες UV αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες για εμφάνιση καρκίνου του δέρματος, ενώ συμβάλει με απόλυτη βεβαιότητα στη ταχύτερη γήρανση της επιδερμίδας. Μια από τις καλύτερες προστασίες είναι η εφαρμογή αντηλιακού με τον κατάλληλο δείκτη προστασίας. Όμως, εκτός από την επιδερμίδα, προστασία χρειάζονται και τα μάτια και σ' αυτή την περίπτωση δεν αρκεί ένα λευκό στρώμα αντηλιακού.

Εκτός του ότι προσφέρουν cool n' trendy look... τα γυαλιά ηλίου προστατεύουν σε μεγάλο βαθμό τα ευαίσθητα μάτια μας από τις βλαβερές και πολύ επικίνδυνες υπεριώδεις ηλιακές ακτίνες UV.

Βεβαίως, πρέπει να κάνεις και τη σωστή επιλογή… ειδικά αν ψωνίζεις online. Εάν επιλέξεις το κατάλληλο ζευγάρι γυαλιά ηλίου, όχι μόνο θα απογειώσεις στυλιστικά το look σου, αλλά θα προστατεύσεις και τα πολύτιμα μάτια σου, όχι μόνο από την ηλιακή ακτινοβολία, αλλά και από τις δυνατές αντανακλάσεις. Έτσι, θα μπορείς να απολαμβάνεις τον κόσμο με μεγαλύτερη άνεση και προστασία.

Πριν αποφασίσεις ποια γυαλιά ηλίου σου ταιριάζουν καλύτερα, είτε αυτά είναι γυαλιά ηλίου τύπου aviator, browlines ή clip on, ας ξεκινήσουμε από τον σημαντικότερο λόγο που πρέπει να φοράμε γυαλιά ηλίου – την προστασία των ματιών από τον ήλιο.

Πρώτα απ' όλα η ασφάλεια. Η μαμά σου θα είναι πολύ περήφανη όταν σε ακούσει να το λες αυτό.

1 Γυαλιά ηλίου – προστάτεψε τα μάτια σου από τον ήλιο1.1 Γυαλιά ηλίου με uv προστασία1.2 Πολωτικά (polarised) γυαλιά ηλίου1.3 Ανδρικά γυαλιά ηλίου & στυλ1.4 Πώς καθαρίζουμε τα γυαλιά ηλίου1.5 Μας ρωτησατε - σας απανταμε

Γυαλιά Ηλίου με UV Προστασία

Ο ήλιος εκλύει ενέργεια σε πολλές μορφές. Ωστόσο, οι υπεριώδεις ακτίνες (UVA + UVB) είναι αυτές που πρέπει να προσέξουμε ιδιαιτέρως.

Με το προστατευτικό στρώμα του όζοντος σε κρίση (σ' ευχαριστούμε κλιματική αλλαγή), τα επίπεδα της UVA και UVB ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνουν στη Γη, είναι σαφώς αυξημένα και πιο επικίνδυνα απ' ότι στο παρελθόν.

Αυτές οι ακτίνες επηρεάζουν αρνητικά τα μάτια και αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη και άλλων σημαντικών παθήσεων του ματιού, όπως πχ. εκφύλιση ωχράς κηλίδας, καρκίνος στα μάτια και φωτοκερατίτιδα (σαν το ηλιακό έγκαυμα... μόνο στα μάτια).

Όπως τα πλαστικά και οι εφημερίδες κιτρινίζουν μετά από παρατεταμένη περίοδο έκθεσης στον ήλιο, έτσι και η παρατεταμένη έκθεση του δέρματος στον ήλιο μπορεί να οδηγήσει σε φωτογήρανση γύρω από την περιοχή του ματιού αλλά και στο ίδιο το μάτι.

Ακόμα πιστεύεις ότι το να βάζεις αντηλιακό σε μέτωπο και μύτη, αρκεί;

Πότε πρέπει να φοράμε γυαλιά ηλίου με UV προστασία;

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), η ηλιακή ακτινοβολία είναι πιο έντονη μεταξύ 9:00 και 15:00 καθώς περίπου το 75% του ημερήσιου όγκου UV ακτινοβολίας χτυπάει την επιφάνεια της Γης. Αν προσθέσουμε σε αυτό τις αντανακλάσεις σε νερό, χιόνι, άλλες αντανακλαστικές επιφάνειες, η ένταση της ακτινοβολίας μπορεί να πολλαπλασιαστεί σημαντικά.

Προστάτεψε τα μάτια σου φορώντας γυαλιά ηλίου, κυρίως 9:00-15:00 όταν και η ακτινοβολία είναι μεγαλύτερη.

Οι βλάβες που προκαλούνται από την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, δεν έχουν συγκεκριμένη εποχή. Αν και το καλοκαίρι η ένταση και η έκθεση αυξάνονται, ωστόσο βλάβες από την ηλιακή ακτινοβολία μπορούν να προκληθούν εξίσου την άνοιξη, το φθινόπωρο, και τον χειμώνα. Κάθε φορά που εκτείθεσαι στον ήλιο, συνιστούμε να φοράς γυαλιά ηλίου με φακούς που μπλοκάρουν την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία UV, ένα καπέλο με γείσο, και αντηλιακό.

Και μην αφήσεις τις συννεφιασμένες μέρες να σε ξεγελάσουν. Οι UV ακτίνες είναι αποφασισμένες και ικανές να περνούν ακόμα και μέσα από παχιά σύννεφα.

UV Γυαλιά Ηλίου Για Άνδρες - Tips Αγοράς

Θα πρέπει πάντα να διαβάζεις προσεκτικά την περιγραφή, όταν πρόκειται να αγοράσεις γυαλιά ηλίου με UV προστασία. Πρέπει πάντα να επιλέγεις γυαλιά ηλίου με φακούς ικανούς να μπλοκάρουν το 99-100% της UVA και UVB ακτινοβολίας.

Επίσης, καλό είναι να γνωρίζεις ότι δεν έχουν όλα τα γυαλιά ηλίου UV πολωτικούς (polarised) φακούς. Στην περιγραφή πρέπει να αναγράφεται εάν τα γυαλιά ηλίου έχουν πολωτικούς φακούς. Να σημειωθεί πως τα polarised γυαλιά ηλίου UV όχι μόνο προστατεύουν τα μάτια από τις επικίνδυνες υπεριώδεις ακτίνες, αλλά προσφέρουν και άνετη οπτική εμπειρία, καθώς ελαχιστοποιούν τις δυνατές αντανακλάσεις.

Τι σημαίνει UV400 προστασία; Σημαίνει ότι μπλοκάρονται UV κύματα που είναι μικρότερα ή ίσα με 400 nm (νανόμετρα). Όλα τα UV κύματα (UVA, UVB και UVC) είναι μικρότερα ή ίσα με 400 nm, επομένως μπλοκάρονται από τέτοιους φακούς.

Με άλλα λόγια, η προστατευτική επίστρωση UV400 προσφέρει πλήρη προστασία από το σύνολο της υπεριώδους UV ηλιακής ακτινοβολίας.

Τα γυαλιά ηλίου με 100% UVA/UVB προστασία είναι καλύτερα από αυτά με UV400 προστασία; Όχι, και με τους δυο τύπους γυαλιών ηλίου τα μάτια προστατεύονται εξίσου.

Και τα δυο γυαλιά ηλίου μπλοκάρουν την επικίνδυνη UVA και UVB ακτινοβολία, προσφέροντας όλη την αντηλιακή προστασία που τόσο ανάγκη έχουν τα μάτια.

Βεβαίως, για να αυξήσεις ακόμα περισσότερο το επίπεδο αντηλιακής προστασίας των ματιών θα πρέπει να επιλέξεις και το κατάλληλο μέγεθος φακών.

Οι UV ακτίνες μπορούν να εισχωρήσουν στα μάτια σου απ' όλες τις πλευρές… όχι μόνο από μπροστά. Καλό είναι να το θυμάσαι αυτό όταν βρίσκεσαι σε αγοραστικό δίλημμα τύπου γυαλιά ηλίου με μεγάλους φακούς ή με μικρούς στρογγυλούς φακούς;

Ανεξαρτήτως του πώς πλασάρουν οι διαφημίσεις τα γυαλιά ηλίου, τα παρακάτω δε σχετίζονται με το εάν ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου προσφέρει UV προστασία:

  • Κόστος – Ακόμα και τα φτηνά / οικονομικά γυαλιά ηλίου μπορούν να προσφέρουν 100% UV προστασία.
  • Χρώμα & Σκοτεινότητα Φακών – Οι φακοί που χρησιμοποιούνται στα γυαλιά ηλίου με UV προστασία, επιστρώνονται με ειδικά χημικά που μπλοκάρουν την UV ακτινοβολία. Μιας και αυτά τα προστατευτικά χημικά είναι άχρωμα, ακόμα και τα
    γυαλιά ηλίου με διάφανους φακούς μπορούν να μπλοκάρουν επιτυχώς την UV ακτινοβολία, εξίσου καλά με τους σκουρόχρωμους χρωματιστούς φακούς.
  • Πόλωση (Polarisation) – Τα πολωτικά (polarised) γυαλιά ηλίου έχουν σχεδιαστεί ειδικά ώστε να ελαχιστοποιούν τα επίπεδα των δυνατών αντανακλάσεων. Οι πολωτικοί (polarised) φακοί από μόνοι τους, δηλαδή χωρίς προστατευτική UV επίστρωση, δε μπλοκάρουν τις UV ακτίνες. Ευτυχώς, τα περισσότερα γυαλιά ηλίου που μπορείς να βρεις στο ηλεκτρονικό κατάστημα της Trendhim είναι πολωτικά και προσφέρουν 100% UV προστασία.

Πολωτικά (Polarised) Γυαλιά Ηλίου

Εμείς οι Δανοί περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία έως ότου έρθουν οι πολυπόθητες μεγαλύτερες μέρες του ιδιαιτέρως σύντομου καλοκαιριού στη Δανία… και μετά από λίγο, τρέχουμε να κρυφτούμε καθώς ξεχνάμε πόσο δυνατό μπορεί να είναι το ηλιακό φως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Αν και τα πολωτικά γυαλιά ηλίου μπορούν να ελαχιστοποιήσουν σε ανεκτά επίπεδα τις αντανακλάσεις του ήλιου, ωστόσο, οι απλοί πολωτικοί φακοί δεν προσφέρουν UV προστασία.

Η ελαχιστοποίηση των αντανακλάσεων, γνωστή και ως μείωση θάμβους (glare reduction), και η UV προστασία είναι δυο τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά στα γυαλιά ηλίου.

Συνιστούμε πάντα να διαβάζεις προσεκτικά την περιγραφή και να επιλέγεις γυαλιά ηλίου που συνδυάζουν πολωτικούς φακούς και UV προστασία.

Τι είναι τα Πολωτικά (Polarised) Γυαλιά Ηλίου;

Τα πολωτικά γυαλιά ηλίου έχουν, όπως μπορείς πολύ εύκολα να καταλάβεις, πολωτικούς (polarised) φακούς. Οι πολωτικοί φακοί προσφέρουν έξτρα επίπεδο προστασίας και βελτιώνουν περαιτέρω την οπτική άνεση και απόλαυση καθώς έχουν τη δυνατότητα να ελαχιστοποιούν την ένταση των ενοχλητικών και δυνητικά επικίνδυνων οριζόντιων αντανακλάσεων από τον ήλιο και όλες τις αντανακλαστικές επιφάνειες.

Τα πολωτικά (polarised) γυαλιά ηλίου είναι εξαιρετικά χρήσιμα για όσους λατρεύουν τις υπαίθριες δραστηριότητες, κυρίως κοντά σε υδάτινες επιφάνειες και χιόνι, και για όσους οδηγούς αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις αντανακλάσεις.

Πώς ακριβώς λειτουργούν τα Πολωτικά (Polarised) Γυαλιά Ηλίου;

Παρόλο που δεν είμαστε Φυσικοί, ωστόσο γνωρίζουμε πώς το φώς έχει τη τάση να αντανακλάται υπό διάφορες γωνίες, κυρίως όταν το αντικείμενο αντανάκλασης έχει ανώμαλη επιφάνεια ή κινείται.

Εάν η επιφάνεια είναι λεία – σαν αυτήν της εθνικής οδού που ξεδιπλώνεται μπροστά σου ή της θάλασσας όταν είναι ήρεμη – τότε το φως αντανακλάται υπό μια συγκεκριμένη γωνία... η οποία πάει απευθείας στα μάτια.

Κάπως έτσι λοιπόν, με πολύ απλά λόγια, εξηγήσαμε και τι είναι η αντανάκλαση ή αλλιώς θάμβος. Ελεύθεροι παιδιά μου, το μάθημα τελείωσε.

Τα πολωτικά (polarised) γυαλιά ηλίου επιτρέπουν στο κάθετο φως να φτάσει στο μάτι, ενώ μπλοκάρουν το οριζόντιο.

Τα polarised γυαλιά ηλίου έχουν φακούς με ειδική χημική προστατευτική επίστρωση που φιλτράρει το φως και δημιουργεί κάθετα ανοίγματα. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι μόνο οι κάθετες ακτίνες φωτός μπορούν να φτάσουν ως τα μάτια.

Φαντάσου το σαν ένα παντζούρι με τρύπες. Το παντζούρι μπλοκάρει το μεγαλύτερο μέρος από το φως και αφήνει να περάσουν μόνο μικρά τμήματα μέσα από τις τρυπούλες.

Οι πολωτικοί φακοί κάνουν ακριβώς το ίδιο...αφήνουν μικρά τμήματα κάθετων ακτίνων να περάσουν, ενώ μπλοκάρουν πλήρως τις οριζόντιες ακτίνες του φωτός.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η οπτική εμπειρία μέσα από πολωτικά γυαλιά να είναι αρκετά πιο σκούρα από ότι στα άλλα γυαλιά ηλίου, ωστόσο θα βλέπεις τα πάντα πιο καθαρά, με μεγαλύτερη λεπτομέρεια και πιο ξεκούραστα, ακόμα και στο ζενίθ της ηλιοφάνειας

Πότε πρέπει να φοράω πολωτικά (polarised) γυαλιά ηλίου;

Όπως το ρίσκο οφθαλμικής βλάβης λόγω έκθεσης σε UV ακτίνες είναι μεγαλύτερο ορισμένες χρονικές περιόδους και υπό συγκεκριμένες συνθήκες, έτσι μεγαλύτερο είναι και το ρίσκο που σχετίζεται με την έκθεση σε δυνατές αντανακλάσεις.

Νερό, χιόνι, και εξαιρετικά γυαλισμένα αυτοκίνητα, έχουν τη τάση να δημιουργούν δυνατές αντανακλάσεις. Αν η έκθεση των ματιών σε υπεριώδεις UV ηλιακές ακτίνες είναι επικίνδυνη και ενοχλητική, άλλο τόσο επικίνδυνη και ενοχλητική είναι η έκθεση των ματιών σε υπεριώδεις UV ηλιακές ακτίνες, όταν αυτές αντανακλούνται σε γυαλιστερές επιφάνειες και διεισδύουν στα μάτια.

Ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Κατά του Καρκίνου προειδοποιεί ότι το χιόνι μπορεί να αντανακλάσει έως και το 85% της υπεριώδους UV ακτινοβολίας και το νερό 5-10%.

Όταν φοράς polarised γυαλιά ηλίου δε θα μπορείς να διακρίνεις εύκολα τα σχήματα σε LCD (liquid crystal display) οθόνες, δηλαδή σαν αυτές που έχουν τα smartphones, οι πίνακες αυτοκινήτων, τα ATMs.

Δεν είναι δα και κανά μεγάλο πρόβλημα, εκτός κι αν είσαι πιλότος αεροπλάνου και θα πρέπει να κοιτάς συχνά τον ψηφιακό πίνακα ελέγχου του αεροπλάνου. Σε αυτήν την περίπτωση, και εκ μέρους όλων των επιβατών, κύριε Κυβερνήτα παρακαλείσθε όπως βγάλετε τα γυαλιά ηλίου άμεσα! Όβερ.

Πώς μπορώ να επιλέξω τα καλύτερα πολωτικά (polarised) γυαλιά ηλίου

Όπως όταν ψωνίζεις γυαλιά ηλίου με UV προστασία, είναι πολύ σημαντικό να διαβάζεις προσεκτικά την περιγραφή του προϊόντος.

  1. Τίποτα λιγότερο από το 100 – Το πρώτο και κυριότερο πράγμα που πρέπει να λαμβάνεις πάντα σοβαρά υπόψιν όταν ψωνίζεις πολωτικά γυαλιά ηλίου είναι να προσφέρουν 100% προστασία από UV υπεριώδεις ακτίνες.
  2. Το Μέγεθος Μετράει – Εάν πραγματικά σε ενδιαφέρει η προστασία των ματιών σου, επίλεξε γυαλιά ηλίου με μεγάλους φακούς, κυρίως τα sport γυαλιά ηλίου που έχουν μεγάλους φακούς που 'αγκαλιάζουν' όχι μόνο το μάτι (δεν αφήνουν τις ακτίνες να περάσουν ούτε από τα πλάγια), αλλά και τη γύρω περιοχή που είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στην έκθεση σε UV υπεριώδεις ηλιακές ακτίνες.
  3. Αγνόησε το Χρώμα – Μπορεί οι σκουρόχρωμοι φακοί ή με mirror επίστρωση να φαίνονται cool n' trendy, ωστόσο αυτό το χαρακτηριστικό από μόνο του δε σημαίνει ότι μπορούν να προστατέψουν την όρασή σου από την UV ακτινοβολία και/ή τις δυνατές αντανακλάσεις.
  4. Η τιμή στο ταμπελάκι δε σχετίζεται πάντα με την ποιότητα και τα επίπεδα προστασίας – Τα ανδρικά γυαλιά ηλίου δε χρειάζεται να κοστίζουν μια περιουσία για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Επίλεξε μόνο γυαλιά ηλίου που προσφέρουν 100% UV προστασία και τα οποία, κατά προτίμηση, έχουν polarised φακούς… μην τα επιλέξεις βάσει της τιμής που αναγράφεται στο ταμπελάκι τους.

Ανδρικά Γυαλιά Ηλίου & Στυλ

Τα καλύτερα ανδρικά γυαλιά ηλίου είναι αυτά που προσφέρουν πλήρης προστασία από τις βλαβερές υπεριώδεις ηλιακές ακτίνες UV και ελαχιστοποιούν τις δυνατές αντανακλάσεις λόγω των πολωτικών (polarised) φακών.

Τώρα που γνωρίζεις τι πρέπει να προσέξεις, το επόμενο ερώτημα είναι τι στυλ γυαλιά ηλίου σου ταιριάζει καλύτερα.

Γυαλιά Ηλίου & Σχήμα Προσώπου

Ψωνίζοντας γυαλιά ηλίου online δεν είναι τόσο εύκολο συγκρητικά με το να πηγαίνεις στο κατάστημα οπτικών και να δοκιμάζεις πολλές φορές δεκάδες διαφορετικά γυαλιά ηλίου.

Ρωτήσαμε την επαγγελματία make up artist και στυλίστρια, Cianne Denize για το ποιες είναι οι συμβουλές της όσον αφορά τη σωστή επιλογή γυαλιών ηλίου για τις 5 κύριες κατηγορίες σχήματος προσώπου – τετράγωνο, οβάλ, στρογγυλό, και σε σχήμα καρδιάς – χωρίς να χρειάζεται κάποιος να τα δοκιμάσει στο πρόσωπό του.

Οβάλ Σχήμα Προσώπου

Ποιο σχήμα προσώπου λέμε οβάλ; “Ένα οβάλ σχήμα προσώπου έχει μήκος μεγαλύτερο από το πλάτος των ζυγωματικών. Συνήθως, ένας άνδρας με οβάλ πρόσωπο έχει πλατύτερο μέτωπο συγκρητικά με το πηγούνι του.”

Γυαλιά Ηλίου για Οβάλ Σχήμα Προσώπου “Είναι ένα εξισορροπημένο σχήμα προσώπου και του ταιριάζουν τα περισσότερα στυλ γυαλιών ηλίου.

Το ιδανικό ζευγάρι θα πρέπει να τονίζει τα δυνατά σημεία του προσώπου και να τραβάει την προσοχή από τα πιο αδύναμα σημεία του προσώπου. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ένας άνδρας με οβάλ πρόσωπο θα πρέπει να προσθέσει γωνίες στις λείες καμπύλες του προσώπου του.

Για τον άνδρα με οβάλ πρόσωπο, συνιστώ να προτιμάει γυαλιά ηλίου με design γεωμετρικό, ορθογώνιο ή ελαφρώς τετραγωνισμένο, όπως πχ. τα aviator γυαλιά ηλίου.”

Τετράγωνο Σχήμα Προσώπου

Ποιο σχήμα προσώπου λέμε τετράγωνο; “Το τετράγωνο σχήμα προσώπου έχει χαρακτηριστικά έντονο πηγούνι, γωνίες, και έντονα ζυγωματικά.”

Γυαλιά Ηλίου για Τετράγωνο Σχήμα Προσώπου “Όταν πρόκειται να αγοράσεις γυαλιά ηλίου για τετράγωνο πρόσωπο καλό είναι να επιλέξεις ζευγάρι με στρογγυλεμένες άκρες ώστε να 'μαλακώσουν' οπτικά τα έντονα στοιχεία του προσώπου. Επίλεξε γυαλιά ηλίου με φακούς σε σχήμα δάκρυ ή στρόγγυλους φακούς.

Τα γυαλιά ηλίου με λεπτότερο σκελετό, όπως πχ. αυτά με μεταλλικό σκελετό, κάνουν το πρόσωπο να φαίνεται πιο μαλακό, χωρίς να χάνει την αρρενωπότητα που τόσο καλά χαρακτηρίζει τα τετράγωνα πρόσωπα.

Καλό είναι να αποφεύγονται τετράγωνα ή ορθογώνια σχήματα, γιατί θα κάνουν το πρόσωπο να φαίνεται μικρό δίνοντας υπερβολική έμφαση στις γωνίες του προσώπου. Σε κανένα δεν αρέσει το κεφάλι του να φαίνεται μικρό.”

Στρογγυλό Σχήμα Προσώπου

Ποιο σχήμα προσώπου λέμε στρογγυλό; “Οι άνδρες με στρογγυλό πρόσωπο έχουν πολλά κοινά στοιχεία με τους άνδρες που έχουν οβάλ σχήμα προσώπου. Το στρογγυλό πρόσωπο χαρακτηρίζεται από απαλά χαρακτηριστικά. Το πηγούνι και η γραμμή φρυδιών έχουν χαρακτηριστική καμπυλότητα.

Τα ζυγωματικά είναι συνήθως μεγαλύτερα, ενώ το μέτωπο είναι μικρό, σχεδόν ασυμμετρικό με το πηγούνι.”

Γυαλιά Ηλίου για Στρογγυλό Σχήμα Προσώπου “Πήγαινε για τις γωνίες! Το μυστικό όσον αφορά τα γυαλιά ηλίου για άνδρες με στρογγυλό πρόσωπο είναι να δείχνουν το πρόσωπο μακρύτερο.

Εάν έχεις στρογγυλό πρόσωπο, τότε οι ορθογώνιοι ή τετράγωνοι φακοί θα 'σπάσουν' την οπτική απαλότητα του προσώπου, θα δείχνουν τα μάγουλα πιο αδύναμα, και θα βοηθήσουν ώστε το πρόσωπό σου να δείχνει λεπτότερο και μακρύτερο.

Τα γεωμετρικά γυαλιά ηλίου με γωνίες προσθέτουν πιο έντονες γραμμές και δημιουργούν οπτική ισορροπία μεταξύ των στρογγυλοποιημένων καμπύλων του προσώπου και των καθαρών γραμμών των φακών και του σκελετού. Για τους άνδρες, μάλιστα, το να φορούν πιο χοντρό σκελετό μπορεί να τους προσδώσει πλάτος.

Τα ανδρικά γυαλιά ηλίου με ντεγκραντέ φακούς προσδίδουν άλλο επίπεδο επιμήκυνσης.

Οι άνδρες με στρογγυλό πρόσωπο θα πρέπει να αποφεύγουν να φορούν γυαλιά ηλίου με στρογγυλούς φακούς ή οποιοδήποτε ζευγάρι μπορεί να τονίσει τη στρογγυλάδα και τις καμπύλες του προσώπου.”

Σχήμα Προσώπου Καρδιά

Ποιο σχήμα προσώπου λέμε καρδιά; “Οι άνδρες που έχουν πρόσωπο σε σχήμα καρδιάς έχουν φαρδύ μέτωπο και φαρδιά γραμμή φρυδιών συγκρητικά με τα ζυγωματικά τους, ενώ το πηγούνι τους είναι μυτερό προς τα κάτω.

Ορισμένοι στυλίστες θεωρούν ότι το πρόσωπο σε σχήμα καρδιάς είναι το πιο ευέλικτο από όλα τα σχήματα προσώπου, καθώς του ταιριάζουν σχεδόν όλα τα σχέδια γυαλιών ηλίου.”

Γυαλιά Ηλίου για Πρόσωπο σε Σχήμα Καρδιάς “Οι 'τυχεροί' άνδρες που έχουν πρόσωπο σε σχήμα καρδιάς έχουν πολλές επιλογές. Ωστόσο, τους ταιριάζουν καλύτερα τα μεσαίου μεγέθους γυαλιά ηλίου, καθώς εξισορροπούν οπτικά το μικρό πηγούνι με το φαρδύ μέτωπο και τη γραμμή φρυδιών.

Τα γυαλιά ηλίου τύπου aviator ταιριάζουν εξαιρετικά στα πρόσωπα σε σχήμα καρδιάς, καθώς έχουν φαρδύτερο κάτω μέρος που εξισορροπεί το πλάτος του πηγουνιού.

Συνιστώ να αποφεύγονται τα πολύ σκούρα χρώματα, καθώς κόβουν τη γραμμή του προσώπου. Αντιθέτως, εξαιρετικές επιλογές είναι τα γυαλιά ηλίου με πολύ λεπτό μεταλλικό σκελετό ή τύπου rimless, και μάλιστα σε ανοιχτόχρωμο τόνο.

Εάν έχεις πρόσωπο σε σχήμα καρδιάς, καλό θα ήταν να αποφύγεις τα γυαλιά ηλίου με στρογγυλούς φακούς καθώς τραβούν την προσοχή των βλεμμάτων στο μέτωπο και το κάνουν να φαίνεται ακόμα μεγαλύτερο.”

Τι γίνεται στην περίπτωση που το πρόσωπό σου δεν είναι τέλειο;

Τι γίνεται στην περίπτωση που το πρόσωπο έχει κάποιο έντονο σημείο πάνω του;

Ρωτήσαμε τη Cianne Denize να μοιραστεί μαζί μας κάποια από τα 'μυστικά' του στυλ που έχει εφαρμόσει σε διάφορες περιπτώσεις, όπως σε πρωταγωνιστές σειρών του Netflix και άτομα που φιγουράρουν στα editorials περιοδικών, όπου και έπρεπε να διαχειριστεί πρόσωπα με κάποιο έντονο χαρακτηριστικό. Σχετικά με τα γυαλιά ηλίου, τα style tips της είναι τα εξής:

  • Μεγάλη Μύτη – “Όσοι άνδρες έχουν μεγάλη μύτη, συνιστώ να επιλέγουν browline γυαλιά ηλίου. Αυτού του είδους τα γυαλιά ηλίου τραβούν την προσοχή των βλεμμάτων μακριά από τη μύτη και προς τα μάτια και αυτιά.”
  • Μεγάλο Μέτωπο – “Όσους τους προβληματίζει το μεγάλο τους μέτωπο και φοβούνται ότι τραβάει την προσοχή, συνιστώ να φοράνε γυαλιά ηλίου aviator. Αυτό το στυλ ταιριάζει φανταστικά στα περισσότερα πρόσωπα και σίγουρα τραβάει την προσοχή των βλεμμάτων μακριά από ένα μεγάλο μέτωπο.”
  • Στενά Μικρά Μάτια – “Όσοι άνδρες έχουν μάτια στενά, μικρά και σε κοντινή απόσταση το ένα από το άλλο, συνιστώ γυαλιά ηλίου με λεπτό σκελετό και διάφανους φακούς. Καλό είναι να αποφεύγονται τα γυαλιά ηλίου με φαρδύ σκελετό.”
  • Μικρό Πρόσωπο – “Όσοι επιθυμούν το πρόσωπό τους να δείχνει μακρύτερο, συνιστώ rimless γυαλιά ηλίου ή γυαλιά ηλίου με ψηλή γέφυρα μύτης. Τέτοιου είδους γυαλιά ηλίου μπορούν να μακρύνουν οπτικά ένα μικρό πρόσωπο.”

Γυαλιά Ηλίου - Τι Χρώμα Φακοί Είναι οι Καλύτεροι;

Παρόλο που η απόχρωση και το χρώμα που έχουν οι φακοί στα γυαλιά ηλίου δεν είναι τόσο σημαντικά όσο η UV προστασία ή η πόλωση (polarisation), ωστόσο σαφώς και όσο πιο ανοιχτόχρωμοι είναι οι φακοί τόσο περισσότερο ορατό φως θα περνάει από μέσα τους. Επίσης, αναλόγως του πόσο σκούροι είναι οι φακοί θα επηρέαζει και το πώς θα βλέπεις τα άλλα χρώματα.

Σκούρα Χρώματα – γκρι και καφέ – είναι τέλεια για καθημερινές δραστηριότητες. Όσο πιο σκούρος ο φακός, τόσο περισσότερο μειώνει την έκθεση του ματιού στη φωτεινότητα.

  • Το γκρι είναι ένα δημοφιλές χρώμα και επιλέγεται συχνά για φακούς γυαλιών ηλίου. Βοηθάει το μάτι να βλέπει καθαρά τα χρώματα.
  • Οι κεχριμπαρί (σκούροι πορτοκαλοκίτρινοι) και καφέ φακοί ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την αντίληψη των χρωμάτων. Ωστόσο, φαίνεται πως αυξάνουν το contrast σε πράσινα και μπλε φόντα, όπως πχ. γρασίδι και ουρανός.

Ανοιχτά Χρώματα – κίτρινο, πορτοκαλί, και ροζ – ταιριάζουν καλύτερα σε συνθήκες όπου η ένταση του φωτός είναι μέτρια προς μικρή. Συνήθως, επιλέγονται σε wrap around γυαλιά ηλίου και άλλα sport γυαλιά ηλίου για άνδρες.

  • Οι κίτρινοι και πορτοκαλί φακοί μπορούν να αυξήσουν το contrast και να δείχνουν πιο καθαρά τα αντικείμενα.
  • Οι ροζ φακοί, όπως οι πορτοκαλί και κίτρινοι, παρέχουν καλό οπτικό βάθος και βελτιώνουν το contrast. Έτσι, κάνουν τα πέριξ να εμφανίζονται πιο φωτεινά.

Πώς καθαρίζουμε τα Γυαλιά Ηλίου

Πρέπει να το παραδεχτούμε... οι περισσότεροι, εάν όχι όλοι, θολώνουμε τους φακούς των γυαλιών μας με την ανάσα μας και μετά τους σκουπίζουμε με το φανελάκι ή το πουκάμισό μας, έτσι δεν είναι;

Αν και τις περισσότερες φορές οι φακοί καθαρίζουν σε ικανοποιητικό βαθμό... ωστόσο αυξάνεται το ρίσκο να γρατσουνιστούν.

Το να χρησιμοποιείς χαρτί υγείας ή χαρτοπετσέτα μπορεί να αποβεί εξίσου αρνητικό. Μιας και το χαρτί είναι παράγωγο του ξύλου, μπορεί σε κάποια σημεία να είναι τραχύ, ενώ έχει και τη τάση να ηλεκτρίζεται. Στο τέλος, μάλιστα, μπορεί να μείνουν κομμάτια του χαρτιού πάνω στους φακούς. Καθόλου καλό!

Ο καλύτερος τρόπος για καθαρισμό των γυαλιών ηλίου...

  1. Καθαρίζουμε πρώτα τα επιρρίνια. Τα μέρη που αγγίζουν το πρόσωπό σου είναι και τα πιο βρώμικα, αλλά και τα πιο λαδωμένα. Επομένως, όλα τα μέρη που ακουμπάνε το πρόσωπο, δλδ. επιρρίνια, σκελετός, βραχίονες, είναι αυτά που πρέπει να καθαριστούν πρώτα. Για το σωστό καθαρισμό τους συνιστούμε τη χρήση απαλού πανιού από μικροϊνες.
  2. Ξέπλυμα με νερό. Γέμισε ένα μεγάλο μπολ με ζεστό νερό και πρόσθεσε μια-δυο σταγόνες απαλού, κατά προτίμηση χωρίς χημικά, υγρού καθαριστικού πιάτων. Τοποθέτησε προσεκτικά τα γυαλιά μέσα στο νερό και ξέπλυνε σιγά σιγά τυχόν βρωμιές, υπολείμματα από αλάτι, και πουρί, κυρίως στα ενδιάμεσα τμήματα των επιρρινίων. Μιας και το καλοκαίρι φοράμε τα γυαλιά ηλίου αφού έχουμε βάλει αντηλιακό, υπάρχει πιθανότητα να έχουν μείνει υπολείμματα πάνω στα γυαλιά ηλίου. Επομένως, επιβάλλεται σχολαστικό καθάρισμα και ξέπλυμα.
  3. Στέγνωμα. Αφού ξεπλυθούν καλά τα γυαλιά ηλίου, θα πρέπει να τα βγάλεις από το νερό και να τα στεγνώσεις με ένα στεγνό πανάκι μικροϊνών. Είναι πολύ σημαντικό το πανάκι να μην αφήνει χνούδι.

Πώς Αφαιρούμε Γρατσουνιές από τα Γυαλιά Ηλίου

Χμ...βασικά σ' αυτήν την περίπτωση τα νέα δεν είναι και πολύ καλά. Από τη στιγμή που οι φακοί από τα γυαλιά ηλίου γρατσουνιστούν, παραμένουν γρατσουνισμένοι!

Την επόμενη φορά που θα αγοράσεις γυαλιά ηλίου, ευελπιστούμε ότι θα τηρείς με ευλάβεια τις οδηγίες καθαρισμού που αναφέραμε πιο πάνω. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να φυλάς τα γυαλιά ηλίου, όταν δε τα φοράς, σε ειδικό πουγκάκι ή θήκη γυαλιών ώστε να τα προστατεύεις από γρατσουνιές και φθορές.

ΜΑΣ ΡΩΤΗΣΑΤΕ - ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Μπορούν τα φθηνά γυαλιά ηλίου να κάνουν κακό στα μάτια; Είναι τα ακριβά γυαλιά ηλίου καλύτερα;

Το σημαντικότερο που πρέπει να προσέχεις όταν ψωνίζεις το νέο σου ζευγάρι είναι τα γυαλιά ηλίου να έχουν φακούς που να προσφέρουν 100% UV προστασία.

Θα πρέπει να διαβάζεις πάντα με προσοχή την περιγραφή. Εάν προσφέρουν συνδυαστικά UV προστασία και οι φακοί είναι πολωτικοί (polarised), τότε σίγουρα κοιτάς ένα δυνητικά καλό ζευγάρι γυαλιά ηλίου. Τώρα, η χαμηλή ή ψηλή τιμή είναι σχετική. Μπορεί να εξαρτάται από το brand, το υλικό, το μαγαζί από το οποίο αγοράζεις τα γυαλιά ηλίου, κτλ. Ένα φθηνό ζευγάρι γυαλιά ηλίου δεν είναι απαραίτητα και κακό ποιοτικά. Η απάντηση κρύβεται στην περιγραφή του προϊόντος.

Είναι τα clip on γυαλιά ηλίου το ίδιο καλά με τα συνηθισμένα γυαλιά ηλίου;

Τα clip on γυαλιά ηλίου αποτελούν εξαιρετική επιλογή για όσους φορούν συνταγογραφούμενους φακούς ή φακούς που μπλοκάρουν τη μπλε ακτινοβολία.

Όσο τα clip on γυαλιά ηλίου προσφέρουν 100% UV προστασία και έχουν πολωτικούς (polarised) φακούς, αποτελούν μια καλή επιλογή.

Πρέπει οι φακοί των γυαλιών ηλίουν να καλύπτουν ακόμα και τα φρύδια;

Όσον αφορά τους άνδρες, το πάνω μέρος των φακών θα πρέπει να βρίσκεται στο ίδιο ύψος με τα φρύδια. Εάν μεγάλο μέρος των φρυδιών εξέχει πάνω από τους φακούς, θα φαίνεται λες και το πρόσωπό σου δείχνει συνεχώς έκπληκτο.

Πρέπει να αποκτήσω polarised γυαλιά ηλίου;

Εάν είσαι λάτρης των υπαίθριων δραστηριοτήτων, όπως πχ. σκι στο χιόνι, θαλάσσιο σκι, γκολφ, ψάρεμα, ποδηλασία, road trips, ή αν απλά σου αρέσει να βολτάρεις ώρες ατελείωτες, τότε σίγουρα αποτελεί εξαιρετική επιλογή να αποκτήσεις ένα ζευγάρι ποιοτικά γυαλιά ηλίου με πολωτικούς (polarised) φακούς.

Όσον αφορά την οπτική εμπειρία, οι δυνατές αντανακλάσεις μπορούν να είναι εξίσου ενοχλητικές και δυνητικά επικίνδυνες. Φαντάσου πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι εάν στιγμιαία 'τυφλωθείς' από μια δυνατή αντανάκλαση καθώς οδηγάς με υψηλή ταχύτητα στην εθνική οδό...!

Μιας και πλέον πολλά γυαλιά ηλίου κυκλοφορούν με συνδυασμό UV προστασίας και πολωτικών (polarised) φακών, δεν αποτελεί δίλημμα ποιο από τα δυο να επιλέξεις. Και με αμέτρητα διαφορετικά στυλ που μπορείς να επιλέξεις, οι επιλογές πλέον είναι πολλές και το μόνο σπαζοκεφάλιασμα είναι ποιο ζευγάρι απ' όλα να επιλέξεις.

Τα παλαιότερα γυαλιά ηλίου μπορούν ακόμα να προστατέψουν επαρκώς τα μάτια μου;

Εάν φοράς εδώ και πολλά χρόνια το αγαπημένο σου ζευγάρι γυαλιά ηλίου, σίγουρα έχει περάσει από το μυαλό σου το ερώτημα εάν μπορούν ακόμα να προστατεύουν επαρκώς τα πολύτιμα μάτια σου από τις βλαβερές υπεριώδεις UV ηλιακές ακτίνες.

Οι έως τώρα έρευνες δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο συγκεκριμένο συμπέρασμα. Ακόμα και εάν είσαι σίγουρος ότι οι φακοί προσφέρουν 100% UV προστασία, ο μόνος σίγουρος τρόπος είναι να τα πας για έλεγχο σε ένα αξιόπιστο κατάστημα οπτικών.

Ή… μπορείς να γλιτώσεις τη διαδρομή και να επενδύσεις τα χρήματά σου στην αγορά ενός νέου ζευγαριού.

Πότε δεν πρέπει να φοράμε γυαλιά ηλίου;

Εάν η σημασία της προστασίας των ματιών σου από τις βλαβερές ηλιακές υπεριώδεις UV ακτίνες δεν έχει γίνει προφανής έως τώρα... τότε πρέπει να ελέγξεις τα μάτια σου.

Από την άλλη, ολοένα και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι όσοι ξυπνάνε με το πρώτο φως του ήλιου κάθε πρωί, άρα εκτείθονται και σε μεγαλύτερα επίπεδα φωτεινότητας όταν ξυπνάνε, απολαμβάνουν καλύτερης ποιότητας ύπνο συγκρητικά με αυτούς που ξυπνάνε αργότερα. Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι επειδή το φως του ήλιου βοηθάει στη ρύθμιση και εξισορρόπηση του εσωτερικού ρολογιού που ευθύνεται για τον ποιοτικό ύπνο.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι είναι καλό να μη φοράμε γυαλιά ηλίου έως τις 9 το πρωί... εκτός βεβαίως και αν σκοπεύεις να κοιτάς τον ήλιο κατάματα ή σκοπεύεις να εργαστείς ή να παίξεις σε υπαίθριες δραστηριότητες κάτω από υψηλά επίπεδα αντανακλάσεων / θάμβους. Τότε, ναι, πρέπει να φοράς γυαλιά ηλίου.