πολιτική επιστροφών 365 ημερών
Μεταφορικά 4 € - Επιλογή για Δωρεάν Μεταφορικά πάνω από 29 €-
211 1993165 - (δευ-παρ 9πμ-5μμ)

Πώς Γίνονται οι Στρώσεις Κολιέ (Layering)

Χωρίς να το παρακάνεις

Το αβίαστο look απαιτεί προσπάθεια. Μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, το ξέρουμε, αλλά έτσι είναι.

Καθώς θα διαβάζεις τους παρακάτω κανόνες, καλό είναι να θυμάσαι ότι ενώ οι κανόνες είναι φτιαγμένοι για να καταρρίπτονται, το να τους γνωρίζεις πριν ξεκινήσεις το έργο της "κατάρριψης" κάνει τη διαφορά ανάμεσα στο να τους αψηφάς σκόπιμα και στο να "σκοντάφτεις" κατά λάθος πάνω τους.

Κανόνας 1: Βάλε στην Εξίσωση τα Ρούχα

Σκέψου το ντεκολτέ της μπλούζας ή του πουλόβερ σου ως ένα στοιχείο από τις στρώσεις (layers). Μια λαιμόκοψη V ή ένα ανοιχτό πουκάμισο θα σχηματίσει την ίδια αιχμηρή γωνία με ένα κολιέ με κρεμαστό μενταγιόν, ωστόσο μια αλυσίδα λαιμού σε σχήμα "U" μπορεί να δημιουργήσει ένα οπτικό χάος.

Αν αποφασίσεις να συνδυάσεις αλυσίδα λαιμού με μπλουζάκι ή πουλοβεράκι που έχει λαιμόκοψη V, θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι η αλυσίδα λαιμού θα κρέμεται αρκετά χαμηλά, ώστε να μη "συγκρούεται" με τη γωνία της λαιμόκοψης V. Από την άλλη, μια στρογγυλή λαιμόκοψη (crew-neck) βρίσκεται συνήθως αρκετά κοντά στο λαιμό, οπότε αποτελεί μια ασφαλέστερη επιλογή για layering κολιέ.

Η ασφαλέστερη επιλογή για layering κολιέ είναι ένα μαύρο μπλουζάκι, t-shirt, ή πουλοβεράκι με στρογγυλή λαιμόκοψη (crew neck). Το μαύρο χρώμα αποτελεί τον ιδανικό καμβά πάνω στον οποίο μπορούν να λάμψουν κυριολεκτικά όλα τα κολιέ. Καλό είναι να αποφύγεις μπλούζες, t-shirts ή πουλοβεράκια με εντυπωσιακά μοτίβα ή εικόνες που τραβούν την προσοχή, καθώς θα υπάρξει "σύγκρουση" με τις στρώσεις (layers) των κολιέ σου.

Κανόνας 2: Επίλεξε ένα Κεντρικό Κομμάτι

Όσα κολιέ κι αν επιλέξεις να φορέσεις, ένα θα πρέπει να τραβάει την προσοχή. Αυτό το κολιέ θα χρησιμεύσει ως το κεντρικό σημείο ή το σημείο αναφοράς των στρώσεων (layers) κολιέ που θα φορέσεις. Τα άλλα κολιέ θα έχουν καθαρά υποστηρικτικό ρόλο.

Για παράδειγμα, εάν αποφασίσεις να φορέσεις δύο αλυσίδες λαιμού, κεντρικό κομμάτι του layering θα είναι πιθανότατα η πιο χοντρή ή η πιο εντυπωσιακή οπτικά αλυσίδα λαιμού. Αν αποφασίσεις να αναμείξεις κολιέ με κρεμαστό μενταγιόν και αλυσίδες λαιμού, το κρεμαστό μενταγιόν θα τραβήξει την περισσότερη προσοχή, οπότε προτίμησε μια λεπτότερη αλυσίδα λαιμού (ή λεπτότερες) για να το συμπληρώσει.

Καλό είναι να αποφεύγεις statement κομμάτια σε στρώσεις κολιέ. Το ίδιο το layering αποτελεί μια στυλιστική δήλωση (statement). Ένα statement κολιέ έχει σχεδιαστεί για να στέκεται μόνο του και να στέλνει ένα σαφές μήνυμα. Οποιαδήποτε προσθήκη σε αυτό θα "θολώσει" αυτό το μήνυμα και απλά θα είναι υπερβολικό, τόσο στυλιστικά όσο και αφηγηματικά.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επιλογή του σωστού κολιέ, διάβασε το άρθρο μας Ο Απόλυτος Οδηγός Κολιέ για Άνδρες.

Κανόνας 3: Ταίριαξε τα Χρώματα

Τα μέταλλα θα πρέπει να ταιριάζουν. Κατά προτίμηση όλα. Για παράδειγμα, εάν πρόκειται να φορέσεις ρολόι σε χρυσό τόνο, τότε εάν φορέσεις δαχτυλίδια θα πρέπει να είναι και αυτά σε χρυσό τόνο, όπως και τα κολιέ, ακόμα και η αγκράφα της ζώνης θα πρέπει να είναι σε χρυσό τόνο. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα σημαντικό με ομάδες αξεσουάρ που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Αφού επιλέξεις το κεντρικό σου κομμάτι, οι υπόλοιπες στρώσεις (layers) θα πρέπει να ταιριάζουν στον τόνο του.

Επίλεξε αξεσουάρ που συμπληρώνουν τον τόνο της επιδερμίδας σου. Οι χρυσές αποχρώσεις και τα θερμά χρώματα συμπληρώνουν όμορφα έναν θερμό τόνο δέρματος, ενώ οι ασημί και οι γκρι gunmetal αποχρώσεις ταιριάζουν απόλυτα με τους ψυχρούς τόνους δέρματος. Το ίδιο ισχύει και για τις στρώσεις (layers) που θα επιλέξεις. Προσπάθησε να συνδυάζεις τα θερμά χρώματα με τα θερμά και τα ψυχρά με τα ψυχρά. Το μαύρο, όπως πάντα, ταιριάζει με όλα. Είναι ο πολύτιμος μπαλαντέρ σου.

Η μόνη εξαίρεση είναι αν το κεντρικό κομμάτι σου διαθέτει design με δύο διαφορετικούς τόνους μετάλλου, όπως πχ. το layered χρυσαφί και ασημί κολιέ με σταυρό που μπορείς να αγοράσεις από το ηλεκτρονικό μας κατάστημα. Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, οι στρώσεις (layers) θα φαίνονται πολύ πιο σκόπιμες αν ταιριάζουν με το κυρίαρχο χρώμα του κεντρικού κομματιού, κάνοντας την ανάμειξη των μετάλλων να φαίνεται λιγότερο τυχαία.

Κανόνας 4: Παίξε με Μήκη και Υφές

Το να φοράς πολλά κολιέ του ίδιου μήκους δεν είναι απλώς μια συνταγή για το απόλυτο μπέρδεμα- στην καλύτερη περίπτωση, θα κάνει το layering κολιέ να μοιάζει με οπτική ψευδαίσθηση. Το πιο πιθανό, όμως, είναι να μοιάζει με ένα χάος. Θα πρέπει να δημιουργήσεις μια απόσταση 5 έως 10 εκατοστών μεταξύ δύο στρώσεων και μικρότερη απόσταση αν πρόκειται να κάνεις layering 3 ή 4 κολιέ. Με πολλές στρώσεις, τα πιο ευαίσθητα κομμάτια μπορούν να είναι πιο κοντά μεταξύ τους, αλλά οι βαριές αλυσίδες λαιμού και τα κολιέ με κρεμαστό μενταγιόν θα πρέπει να έχουν αρκετό χώρο μεταξύ τους για να "αναπνεύσουν".

Θα πρέπει να δημιουργήσεις τα layers των κολιέ με τέτοιο τρόπο ώστε να "γεμίσεις" τον χώρο μεταξύ του προσώπου και της κάτω στρώσης με ένα στυλιστικό αποτέλεσμα που να έχει συνοχή, αρμονία, και να μην κουράζει το μάτι.

Αν έχεις κολιέ μόνο ίδιου μήκους, ίσως μπορέσεις να χρησιμοποιήσεις ένα μικρό κόλπο για να δημιουργήσεις στρώσεις με αυτά - περισσότερα γι' αυτό παρακάτω.

Οι αλυσίδες λαιμού βγαίνουν σε πολλές μορφές, και τα πιο ελκυστικά layers για το μάτι είναι αυτά που βασίζονται στις διαφοροποιήσεις. Μια αλυσίδα λαιμού τύπου rope και μια αλυσίδα λαιμού τύπου marine, για παράδειγμα, συμπληρώνουν όμορφα η μία την άλλη και προσθέτουν μια σαφώς ναυτική αίσθηση στις στρώσεις των κολιέ σου.

Κανόνας 5: Δώσε το Στίγμα της Κατεύθυνσης

Το μάτι του θεατή θα "πέσει" στο κεντρικό κομμάτι των layers σου. Αν επιθυμείς η προσοχή να πέσει στο όμορφο πρόσωπό σου, καλό είναι να τοποθετήσεις το κεντρικό κομμάτι στην πάνω στρώση. Αν επιθυμείς η προσοχή να πέσει στο εντυπωσιακό σου στέρνο / θώρακα, καλό είναι να τοποθετήσεις το κεντρικό κομμάτι στη χαμηλότερη στρώση, να κρέμεται περίπου 5 εκατοστά κάτω από τις θηλές σου.

Αν, τέλος, επιθυμείς να τονίσεις τις φαρδιές πλάτες σου και τη σχετικά στενή μέση σου, προτίμησε ένα κολιέ με κρεμαστό μενταγιόν που να κρέμεται σχετικά χαμηλά.

Κανόνας 6: Less is More

Άλλη μια από αυτές τις ευχάριστες αντιφάσεις. Είμαστε κυριολεκτικά υπέρ του να φοράμε περισσότερα κολιέ...

Αυτό μπορεί να ισχύει, αλλά μόνο ο Mr. Τ μπορεί να καταφέρει να καλύψει κάθε εκατοστό του στήθους του με χρυσές καδένες. Μια χοντρή αλυσίδα λαιμού θα "πνίξει" οτιδήποτε άλλο γύρω της, κάνοντας αυτές τις λεπτεπίλεπτες λεπτομέρειες και τα μενταγιόν να μοιάζουν δευτερεύοντα.

Όταν κάνεις layering κολιέ, προτίμησε ελαφρύτερα κομμάτια, λεπτότερες αλυσίδες λαιμού και μικρότερα κρεμαστά μενταγιόν. Το κεντρικό σου κομμάτι θα πρέπει να είναι ένα "μεσαίο" στοιχείο που να τραβάει την προσοχή και όλα τα υπόλοιπα θα πρέπει να το συμπληρώνουν διακριτικά.

Κανόνας 7: Δεν Υπάρχουν Κανόνες

Τώρα που γνωρίζεις τους γενικούς στυλιστικούς κανόνες όσον αφορά το layering στα κολιέ, είσαι έτοιμος να αρχίσεις να τους καταρρίπτεις συνειδητά. Από την άλλη, μπορείς να πειραματιστείς με αυτούς. Δες σε ποιες περιπτώσεις μπορείς να τους "σπάσεις" και σε ποιες να τους αναπροσαρμόσεις και να δημιουργήσεις φρέσκες και συναρπαστικές δημιουργίες.

Μοιράσου μαζί μας στο Instagram τα καλύτερα (και τα χειρότερα) στυλ σου, χρησιμοποιώντας το #TrendhimTribe. Ανυπομονούμε να δούμε τις στυλιστικές προτάσεις και τους πειραματισμούς σου.

Layering Κολιέ Ιδίου Μήκους

*Θα λειτουργήσει μόνο αν τα κουμπώματα είναι συμβατά

  • Πάρε δύο κολιέ και συνδέστε τα από άκρη σε άκρη.
  • Τοποθέτησε τη σύνδεση στο πίσω μέρος του λαιμού σου και πέρασε τις δυο άκρες πάνω από τους ώμους σου.
  • Πάρε την αριστερή άκρη στο δεξί σου χέρι και τη δεξιά στο αριστερό σου χέρι.
  • Πέρασε τις ελεύθερες άκρες πίσω από το λαιμό σου και σύνδεσέ τις.

Τώρα μπορείς να μετακινήσεις τα δυο κουμπώματα πιο κοντά ή πιο μακριά ώστε να προσαρμόσεις την απόσταση μεταξύ των δυο κολιέ.