Γυαλιά Ηλίου | Αγόρασε 2 και εξοικονόμησε 20%

Γυαλιά Ηλίου | Αγόρασε 2 και εξοικονόμησε 20%

Επιστροφή εντός 365 ημερών - χωρίς ερωτήσεις !
Μεταφορικά 4 € - Επιλογή για Δωρεάν Μεταφορικά πάνω από 49 €-
Επικοινωνία
Αγαπημένα
Καλάθι

Βέρες Αρραβώνων για Άνδρες

Ένα ολοένα και δημοφιλέστερο trend

Αν είσαι ένας στρέιτ άνδρας cisgender από οποιοδήποτε μέρος εκτός της Νότιας Αμερικής και της Ευρώπης, μπορεί να αναρωτηθείς: "Βέρες αρραβώνων για άνδρες; Υπάρχει κάτι τέτοιο;"

Ναι. Και όμως, υπάρχει. Σε πολλά μέρη του κόσμου, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες φορούν ένα δαχτυλίδι - βέρα στο παράμεσο δάχτυλό τους για να συμβολίσουν τον αρραβώνα τους. Στην Ισλανδία, τα δαχτυλίδια αρραβώνων πωλούνται αποκλειστικά σε σετ των δύο ατόμων. Χάρη στην αυξανόμενη αναγνώριση του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και της ισότητας των φύλων, η παράδοση αυτή εξαπλώνεται και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Όμως, από πού πηγάζει η παράδοση των δαχτυλιδιών αρραβώνων και γιατί μόλις τώρα αρχίζουν αυτές οι βέρες να κερδίζουν έδαφος για τους άνδρες;

1 Βέρες αρραβώνων για άνδρες1.1 Βέρες αρραβώνων - μια ενδιαφέρουσα ιστορία1.2 Οι παραδόσεις αρραβώνων του σήμερα1.3 Πώς φοριέται μια ανδρική βέρα αρραβώνων1.4 Βέρες αρραβώνων για εκείνον - διάφοροι τύποι1.5 Βέρες γάμου vs. βέρες αρραβώνων1.6 Εν συντομία...

Βέρες Αρραβώνων - Μια Ενδιαφέρουσα Ιστορία

Ένα σύμβολο ιδιοκτησίας μετατράπηκε σε σύμβολο αφοσίωσης

Οι Ρωμαίοι πίστευαν ότι από το τέταρτο δάχτυλο του αριστερού χεριού περνούσε η Vena Amoris, ή αλλιώς η "φλέβα της αγάπης". Παρά το ρομαντικό υπόβαθρο, τα δαχτυλίδια αρραβώνων αποτελούσαν ένδειξη ιδιοκτησίας εκείνη την εποχή. Τα περισσότερα δαχτυλίδια αρραβώνων ήταν κατασκευασμένα από κάνναβη, δέρμα ή κόκκαλο και μόνο οι πλουσιότεροι άνδρες έδιναν στις μέλλουσες συζύγους τους δαχτυλίδια από χρυσό ή ασήμι, κυρίως, όμως, για επίδειξη του πλούτου τους.

Η χρήση των δαχτυλιδιών αρραβώνων εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη κατά τον Μεσαίωνα λόγω της μακράς περιόδου αναμονής μεταξύ αρραβώνα και γάμου. Παρόλα αυτά, τα δαχτυλίδια αυτά τα φορούσαν μόνο οι γυναίκες. Οι βέρες αρραβώνων υποδήλωναν την κατάσταση ιδιοκτησίας μεταξύ του ζευγαριού, δηλαδή ότι η γυναίκα που φορούσε τη βέρα αρραβώνων άνηκε στον άνδρα της, και δεν αποτελούσε τόσο σύμβολο της αφοσίωσης, αγάπης, και συντροφικότητάς τους.

Στην πραγματικότητα, μόλις τον 20ό αιώνα ο γάμος θεωρήθηκε ως ισότιμη σύμπραξη. Οι παραδόσεις γύρω από τον αρραβώνα και τον γάμο βρίσκονται σε συνεχή εξέλιξη. Κάθε πολιτισμός έχει ελαφρώς έως πολύ διαφορετικές παραδόσεις όσον αφορά τον αρραβώνα. Στην παγκόσμια κοινότητα που ζούμε πλέον, η επιλογή του τρόπου με τον οποίο θα γιορτάσει το ζευγάρι τον αρραβώνα και τον γάμο του, είναι κάτι καθαρά υποκειμενικό.

Οι Παραδόσεις Αρραβώνων του Σήμερα

Μια τεράστια γκάμα επιλογών

Εκτός από τα ομόφυλα ζευγάρια, πολλοί άνδρες επιλέγουν να φορούν βέρα αρραβώνων για να τιμήσουν τις μέλλουσες συζύγους τους. Άλλωστε, γιατί να φοράει μόνο η γυναίκα ένα σύμβολο ότι είναι "πιασμένη", αν εκείνος δε φοράει το ίδιο; Μπορεί εσύ να έκανες πρώτος το μεγάλο βήμα και να της έκανες τη "μεγάλη ερώτηση", όμως δε θα πρέπει να ξεχνάς ότι η θετική απάντησή της ήταν που επικύρωσε την αμοιβαία δέσμευσή σας ότι αποχωρείτε επίσημα από τον κόσμο των singles. Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι γίνεται όλο και πιο συνηθισμένο πλέον οι γυναίκες να είναι αυτές που κάνουν την πρώτη κίνηση ζητώντας το χέρι του συντρόφου τους σε γάμο.

Τα δαχτυλίδια αγνότητας και τα δαχτυλίδια υπόσχεσης θεωρούνται μερικές φορές ισότιμα με τα δαχτυλίδια αρραβώνων, καθώς σηματοδοτούν μια ορισμένη μορφή πίστης, και από άποψη στυλ, υπάρχει πολύ μικρή διαφορά μεταξύ τους.

Ένα δαχτυλίδι αρραβώνων είναι μια υπόσχεση. Μια υπόσχεση που δίνεις ότι θα είσαι πιστός στη/στο σύντροφό σου, παρόλο που δεν είσαι νομικά υποχρεωμένος να το κάνεις ακόμα. Υπό αυτή την έννοια, μια βέρα αρραβώνων είναι πιο εντυπωσιακή, από άποψη συμβολισμού, συγκρητικά με μια γαμήλια βέρα. Πιο συγκεκριμένα, μια βέρα αρραβώνων σημαίνει ότι είσαι πιστός στο/στη σύντροφό σου από επιλογή και όχι λόγω ενός δεσμευτικού κοινωνικού συμβολαίου που είναι ουσιαστικά ο γάμος. Αυτή η ρομαντική αφήγηση κάνει αρκετούς ανθρώπους να επιλέγουν να παραμείνουν αρραβωνιασμένοι για πάντα.

Πώς Φοριέται μια Ανδρική Βέρα Αρραβώνων

Δεν υπάρχουν κανόνες... μόνο κάποιες συμβουλές

Η βέρα αρραβώνων φοριέται στο παράμεσο δάχτυλο - σε ποιο από τα δύο δάχτυλα θα αποφασίσεις να τη φορέσεις, αυτό αποτελεί καθάρα δική σου απόφαση. Τα τοπικά έθιμα ανά τον κόσμο διαφέρουν ως προς το θέμα. Σε ορισμένες κουλτούρες, οι βέρες αρραβώνων φοριούνται στο αριστερό παράμεσο και επαναχρησιμοποιούνται ως βέρες γάμου. Σε άλλες κουλτούρες, η βέρα αρραβώνων φοριέται στο δεξί παράμεσο και στη συνέχεια η βέρα γάμου στον αριστερό παράμεσο. Σε άλλα μέρη, οι βέρες αρραβώνων φοριούνται στο αριστερό παράμεσο δάχτυλο και στη συνέχεια στο δεξί παράμεσο δάχτυλο αφήνοντας χώρο στις βέρες γάμου. Ακόμα, πολλοί είναι αυτοί που περνάνε τη βέρα αρραβώνων σε μια αλυσίδα λαιμού και τη φοράνε στον λαιμό ή σταματούν να τη φορούν παντελώς. Οι Βρετανοί τζέντλεμεν έχουν την τάση να φορούν τη βέρα αρραβώνων τους κάτω από το οικογενειακό δαχτυλίδι signet (σφραγίδα).

Εν ολίγοις, η επιλογή είναι πραγματικά δική σου. Ανεξάρτητα εάν επιθυμείς να ακολουθήσεις τα παραδοσιακά έθιμα του τόπου ή της οικογένειάς σου ή αν επιθυμείς να ακολουθήσεις τη δική σου παράδοση και τάση, σημασία έχει τι επιθυμείς πραγματικά να κάνεις με τον άνθρωπό σου. Άλλωστε, δική σας είναι η σχέση, η ιστορία, επομένως και η επιλογή.

Βέρες Αρραβώνων για Εκείνον - Διάφοροι Τύποι

Άνεση ή ασφάλεια; Λαμπίρισμα ή διάρκεια στον χρόνο;

Υλικά

Όπως οι βέρες γάμου, έτσι και οι βέρες αρραβώνων είναι παραδοσιακά κατασκευασμένες από χρυσό, πλατίνα ή ασήμι, αλλά, όπως ισχύει με τις περισσότερες παραδόσεις, αυτό αλλάζει. Πιθανώς να γνωρίζεις κάποιον ηλικιωμένο κύριο που φοράει χρυσή βέρα για δεκαετίες. Κοίταξέ την προσεκτικά και θα διαπιστώσεις ότι είναι γεμάτη εξογκώματα και γρατζουνιές. Στο σχήμα και την επιφάνειά της θα μπορέσεις επίσης να διαπιστώσεις πόσο συχνά την πήγε για λείανση και γυάλισμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, εκτός του ότι ο χρυσός, η πλατίνα και το ασήμι είναι ακριβά υλικά κατασκευής, είναι επίσης και μαλακά.

Τα σύγχρονα υλικά όπως το τιτάνιο, το κεραμικό, τα ανθρακονήματα (carbon fibre), το ανοξείδωτο χειρουργικό ατσάλι, το βολφράμιο, ακόμη και η σιλικόνη, προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις που είναι ανθεκτικότερες, πιο άνετες, πιο προσιτές και με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Το τιτάνιο είναι ισχυρό, ελαφρύ και υποαλλεργικό, το κεραμικό είναι μη αγώγιμο, το ανοξείδωτο χειρουργικό ατσάλι είναι προσιτό, ισχυρό και εύκολα διαμορφώσιμο, ενώ η σιλικόνη είναι ελαστική, άνετη και εύκολα αντικαταστάσιμη. Η επιλογή του υλικού δεν περιορίζεται πλέον από την παράδοση. Με μια ολοένα αυξανόμενη γκάμα, μπορείς πλέον να επιλέξεις εύκολα το υλικό που ταιριάζει καλύτερα σε εσένα και στον τρόπο ζωής σου.

Φροντίδα Επιφάνειας

Ας το παραδεχτούμε: τα δαχτυλίδια από καθαρό χρυσό και πλατίνα κοστίζουν μια ολόκληρη περιουσία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί επιλέγουν τα επιμεταλλωμένα δαχτυλίδια αρραβώνων. Τα πιο συνηθισμένα από αυτά είναι χημικά επιχρυσωμένα δαχτυλίδια από ασήμι 925 (sterling silver) με ένα στρώμα χρυσού προσκολλημένο στην επιφάνειά τους. Αυτός ο τύπος επιμετάλλωσης δημιουργεί ένα εξαιρετικά λεπτό στρώμα, το οποίο με την πάροδο του χρόνου και την πολυχρησία αρχίζει να χάνει το χρώμα και τη λάμψη του, ενώ υπάρχουν και πολλές πιθανότητες η επιφάνεια να αρχίσει να ξεφλουδίζει. Τυχόν γρατζουνιές θα αποκαλύψουν το βασικό μέταλλο που κρύβεται από κάτω. Λόγω του ότι τόσο ο χρυσός όσο και το ασήμι είναι πολύ μαλακά πολύτιμα μέταλλα, απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα ώστε η πολύτιμή βέρα αρραβώνων ή γάμου να μπορέσει να διαρκέσει μέσα στον χρόνο.

Ένας σχετικά νέος τύπος επιφανειακής επεξεργασίας μετάλλων είναι η επιμετάλλωση PVD (Physical Vapor Deposition, Φυσική Εναπόθεση Ατμών). Γίνεται υπερθέρμανση του νιτριδίου του τιτανίου το οποίο φτάνει σε κατάσταση πλάσματος και ψεκάζεται στην επιφάνεια του μετάλλου εντός θαλάμου κενού. Έτσι, η επιμετάλλωση προσκολλάται στην επιφάνεια του μετάλλου σε μοριακό επίπεδο. Επειδή αυτό συμβαίνει μέσα σε κενό αέρος και υπό ακραίες θερμοκρασίες, η διαδικασία είναι φιλική προς το περιβάλλον. Πολύ λίγο υλικό σπαταλιέται και δεν απελευθερώνονται τοξικά χημικά ως αποτέλεσμα. Η σκληρή κεραμική επίστρωση που σχηματίζεται με αυτόν τον τρόπο είναι ανθεκτική στις γρατσουνιές και τις οξειδώσεις (μαύρισμα). Επιπρόσθετα, λόγω του ότι η PVD επιμετάλλωση γίνεται σε μοριακό επίπεδο, η επιμετάλλωση ούτε θα ξεθωριάσει ούτε θα ξεφλουδίσει.

Μέγεθος και Σχήμα

Οι γαμήλιες βέρες είναι απλές για συγκεκριμένο λόγο. Είναι φτιαγμένες για να φοριούνται για το σύνολο της ζωής ενός άνδρα, οπότε θα πρέπει να ταιριάζουν σε κάθε άνδρα και σε κάθε στυλ. Όλοι μας περνάμε φάσεις στη ζωή μας και αλλάζουμε ανάλογα το στυλ μας, αλλά οι βέρες μας προορίζονται να αποτελούν σταθερή αξία για το υπόλοιπο του έγγαμου βίου μας.

Αυτό δεν ισχύει απαραίτητα για τις βέρες αρραβώνων. Αν δε σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις τη βέρα αρραβώνων σου και ως βέρα γάμου ή αν δε σκοπεύεις να αλλάξεις το δάχτυλο στο οποίο τη φοράς, τότε σαφώς και έχεις περισσότερες στυλιστικές επιλογές, οπότε μπορείς να πειραματιστείς περισσότερο. Όπως συμβαίνει με όλα τα ανδρικά δαχτυλίδια, έτσι και η βέρα των αρραβώνων σου θα αφηγηθεί την ιστορία που επιθυμείς να αφηγηθείς τόσο στους άλλους, όσο και στον εαυτό σου. Διάβασε το άρθρο Ανδρικά Δαχτυλίδια - Ο Απόλυτος Οδηγός για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους τύπους και τα σχήματα όσον αφορά τα δαχτυλίδια για άνδρες.

Αν σκοπεύεις να φορέσεις τη βέρα αρραβώνων ως (ή με τη) βέρα γάμου, προτίμησε κάτι απλό που δεν θα έρχεται σε σύγκρουση με οτιδήποτε άλλο φοράς. Αν ο τόνος της επιδερμίδας σου είναι θερμός, η χρυσή απόχρωση είναι μια ασφαλής επιλογή, ενώ αν είναι ψυχρός, η ασημένια απόχρωση ή το ατσάλι θα σου ταιριάζει καλύτερα. Και, όπως πάντα, το μαύρο ταιριάζει με όλα, αλλά μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα εορταστικό ως δαχτυλίδι αρραβώνων.

Μια ανδρική βέρα αρραβώνων πρέπει να είναι ευδιάκριτη και αρρενωπή, αλλά όχι κωμικά υπερμεγέθης ή πολύ ντελικάτη. Επίλεξε ένα δαχτυλίδι με πάχος μεταξύ 6 - 10 mm και θα βρίσκεσαι στο "κέντρο" του αρρενωπού στυλ. Εάν η εργασία σου είναι χειρονακτική, μια βέρα με βουρτσισμένο ή σατινέ φινίρισμα θα κρύψει τα αναπόφευκτα σημάδια φθοράς που θα εμφανιστούν, ενώ η προσθήκη έξτρα υφής ή ένα μοτίβο θα τα κάνει λιγότερο αισθητά. Ανεξάρτητα από το πόσο σκληρό ή ανθεκτικό στις γρατζουνιές είναι ένα υλικό, με τον καιρό θα εμφανίσει σημάδια φθοράς. Η διαφορά είναι πόσα και πόσο εμφανή θα είναι αυτά τα σημάδια.

Προφίλ

Αυτό είναι ίσως το πιο παραγνωρισμένο χαρακτηριστικό στις ανδρικές βέρες αρραβώνων. Τα συγκεκριμένα ανδρικά δαχτυλίδια κυκλοφορούν σε πληθώρα προφίλ, όπως φαίνεται στο παρακάτω σκίτσο. Τα περισσότερα δαχτυλίδια αρραβώνων για άνδρες ανήκουν στη classic court ή flat κατηγορία.

Ένα επίπεδο (flat) δαχτυλίδι έχει σκληρές άκρες και φέρει μια τραχιά αισθητική. Αυτά τα δαχτυλίδια κάθονται πολύ καλά στο δάχτυλο, καθώς ολόκληρο το πλάτος τους έρχεται σε επαφή με το δέρμα και η επιφανειακή τάση τα κρατάει ακριβώς εκεί που πρέπει να είναι. Ωστόσο, αν επιλέξεις ένα χονδρό δαχτυλίδι, αυτό εν τέλει θα σου προκαλέσει εξάνθημα αν δεν το βγάζεις τακτικά ώστε να μπορεί το δέρμα να αναπνέει. Και, λόγω της ιδιαίτερης σχεδίασης της άκρης τους, αυτές οι βέρες αρραβώνων δεν είναι ιδιαιτέρως εύκολες στο "βάλε-βγάλε", όπως είναι οι βέρες τύπου court.

Τα δαχτυλίδια τύπου court είναι καμπυλωτά στο εσωτερικό τους. Αυτό, τα καθιστά εξαιρετικά άνετα όταν τα φοράς και πολύ εύκολα στο "βάλε-βγάλε". Επειδή είναι κυρτά, παγιδεύεται λιγότερη υγρασία κάτω από το δαχτυλίδι, οπότε είναι λιγότερο πιθανό να εμφανιστεί κάποιο εξάνθημα εξαιτίας του δαχτυλιδιού. Ωστόσο, μικρότερο μέρος της εσωτερικής επιφάνειάς τους έρχεται σε επαφή με το δέρμα, οπότε η αίσθηση όταν τα φοράς είναι πιο χάλαρη συγκρητικά με τα δαχτυλίδια τύπου flat.

Το μυστικό για επιτυχημένες βέρες αρραβώνων και γαμήλιες βέρες, ώστε να μείνετε και οι δυο ευχαριστημένοι με την επιλογή, είναι να λάβετε υπόψη το στυλ και τον τρόπο ζωής σας όταν τις διαλέγετε.

Βέρες Γάμου vs. Βέρες Αρραβώνων

Ποια η διαφορά;

Ειλικρινά, η διαφορά δεν είναι και πολύ μεγάλη. Σε ορισμένες κουλτούρες χρησιμοποιούν το ίδιο δαχτυλίδι και για τους δύο σκοπούς, σε άλλες πάλι φορούν μαζί και τα δυο δαχτυλίδια, πράγμα που σημαίνει ότι και τα δύο πρέπει να έχουν διαχρονική, απλή σχεδίαση. Για περισσότερες λεπτομέρειες, διάβασε το άρθρο μας Ανδρικά Γαμήλια Δαχτυλίδια & Βέρες – Ο Απόλυτος Οδηγός Σου.

Στην περίπτωση που σκοπεύεις να αντικαταστήσεις τη βέρα αρραβώνων σου με γαμήλια βέρα όταν θα παντρευτείς, τότε η παρακάτω συμβουλή μπορεί να σου φανεί χρήσιμη: Το δαχτυλίδι αρραβώνων θα το φοράς για σύντομο χρονικό διάστημα- τη γαμήλια βέρα σου θα τη φοράς για το υπόλοιπο του έγγαμου βίου σου. Επομένως, μπορείς να επιλέξεις μια βέρα αρραβώνων που να αποτελεί φόρο τιμής στη σχέση σας και να επικοινωνεί το πώς αισθάνεσαι αυτή τη στιγμή.

Εν συντομία...

Ακολούθησε την καρδιά σου

Οι βέρες αρραβώνων έχουν μακρά ιστορία, αλλά όπως κάθε παράδοση, έτσι και αυτή εξελίσσεται συνεχώς. Το ίδιο ισχύει και για τις σύγχρονες σχέσεις. Ένας αρραβώνας είναι μια υπόσχεση ότι θα είστε αφοσιωμένοι ο ένας στον άλλο για το υπόλοιπο της ζωής σας, αλλά εναπόκειται στους δυο σας να ορίσετε τις παραμέτρους αυτής της υπόσχεσης. Όπως κανείς άλλος δεν μπορεί να καθορίσει πώς θα ζήσετε τη ζωή σας μαζί, έτσι και κανείς άλλος δεν μπορεί να σας καθορίσει τους συμβολισμούς και το στυλ που θα επιλέξετε για να εξυμνήσετε την αγάπη που τρέφει ο ένας για τον άλλο.

Ο αρραβώνας σας είναι ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια της ιστορίας σας. Το πώς θα την αφηγηθείτε εξαρτάται από εσάς.