Λόγω του Καθολικού Πάσχα, οι παραγγελίες θα αποσταλούν την Τρίτη, 2 Απριλίου

Λόγω του Καθολικού Πάσχα, οι παραγγελίες θα αποσταλούν την Τρίτη, 2 Απριλίου

Επιστροφή εντός 365 ημερών - χωρίς ερωτήσεις !
Μεταφορικά 3 € - Επιλογή για Δωρεάν Μεταφορικά πάνω από 39 €-
Επικοινωνία

Η Έννοια της UV Προστασίας στα Γυαλιά Ηλίου

Τι είναι, πώς λειτουργεί και γιατί πρέπει να σ' ενδιαφέρει.

Ας ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα – η UV προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία δεν έχει καμία σχέση με το πόσο σκούρα είναι τα γυαλιά ηλίου, και η πόλωση (polarisation) είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Όλα είναι ζωτικής σημασίας χαρακτηριστικά που πρέπει να λάβεις υπόψη όταν επιλέγεις γυαλιά ηλίου. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες σχετικά με το τι είναι τι, μπορεί να είναι δυσεύρετες ή ακόμη και δυσνόητες. Ακολουθούν όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την UV προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία στα γυαλιά ηλίου.

1 Η έννοια της uv προστασίας στα γυαλιά ηλίου1.1 Uv προστασία1.2 Γυαλιά ηλίου

UV Προστασία

Όπως σχεδόν τα πάντα στο σύμπαν, το φως είναι κύμα. Το μήκος του κύματός του καθορίζει το χρώμα που αποδίδει ο εγκέφαλός μας στα κύματα που ανιχνεύουν τα μάτια μας. Το ορατό φως έχει μήκος κύματος 400 - 700 νανομέτρων (nm) – 700 είναι το κόκκινο και 400 το ιώδες. Αυτό το εύρος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος είναι που αντιλαμβανόμαστε ως χρώμα. 

Τα κύματα πάνω από 700 είναι υπέρυθρα. Δεν βλέπουμε το υπέρυθρο φως, αλλά το αισθανόμαστε ως θερμότητα στο δέρμα μας. Τα κύματα κάτω από 400 είναι υπεριώδη. Το υπεριώδες φως (UV light) χωρίζεται σε 3 κατηγορίες, UV-A (315-400 nm), UV-B (280-315 nm) και UV-C (100-280 nm). Η συντριπτική πλειονότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας UV-C εμποδίζεται από το στρώμα του όζοντος καθώς εισέρχεται στην ατμόσφαιρα. Το 95% της υπεριώδους ακτινοβολίας που δέχεται το δέρμα μας είναι UV-A. Αυτή η υπεριώδης ακτινοβολία συμβάλλει στη γήρανση του δέρματος. Το 5% είναι UV-B. Αυτή η υπεριώδης ακτινοβολία προκαλεί δερματικά εγκαύματα. Τόσο η UV-A όσο και η UV-B βλάπτουν το DNA στα κύτταρα της επιδερμίδας, προκαλώντας μεταλλάξεις που μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο του δέρματος, μεταξύ άλλων κινδύνων για την υγεία.

Όταν πρόκειται να αγοράσεις γυαλιά που προσφέρουν "100% προστασία από την UV υπεριώδη ακτινοβολία", αυτό σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα γυαλιά διαθέτουν φίλτρο που μπλοκάρει όλα τα μήκη κύματος στο εύρος της υπεριώδους ακτινοβολίας (10 - 400 nm). Η ένδειξη UV400 σημαίνει ότι "αυτό το ζευγάρι γυαλιά ηλίου μπλοκάρει κάθε μήκος κύματος κάτω από 400 nm.

Ποια είναι λοιπόν η διαφορά μεταξύ UV400 και 100% προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία; Καμία. Το ένα είναι ο τεχνικός όρος (UV400) και το άλλο είναι ένας ευκολότερα κατανοητός ισχυρισμός σχετικά με τον όρο αυτό. Κάθε ζευγάρι γυαλιά ηλίου αυτής της κατηγορίας προσφέρει προστασία των ματιών από την υπεριώδη ακτινοβολία και θα σου επιτρέψει να συνεχίσεις την ημέρα σου χωρίς να ανησυχείς για καμένους κερατοειδείς. Αλλά, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, αυτό έχει πολύ λίγη σχέση με το πόσο σκουρόχρωμοι είναι οι φακοί. Ακριβώς όπως το αντηλιακό, έτσι και τα γυαλιά ηλίου με σχεδόν διάφανους φακούς μπορούν να προσφέρουν πλήρη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, καθώς αποκλείουν τα μήκη κύματος του φωτός που ούτως ή άλλως δεν μπορούμε να δούμε.

Οι υπεριώδεις ακτίνες (UV rays) είναι παρούσες όλο το χρόνο και η χρήση γυαλιών ηλίου που παρέχουν 100% προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες (UV400) είναι ο ευκολότερος τρόπος για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων σοβαρών οφθαλμικών παθήσεων.

Γυαλιά Ηλίου

Έτσι, τώρα, στο σκοτάδι βυθιζόμαστε. Όταν μισοκλείνεις τα μάτια στο έντονο φως, σχηματίζεις ρυτίδες στις γωνίες των ματιών σου και κατά μήκος της γέφυρας της μύτης σου. Αν το κάνεις αυτό συχνά και για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν θα αναπτύξεις μόνο μόνιμες ρυτίδες σε αυτές τις περιοχές (πόδι της χήνας), αλλά θα δημιουργηθούν επίσης σκιές σε λεπτές λωρίδες του δέρματος, όπου αυτό διπλώνει, δημιουργώντας στα σημεία εκείνα αποχρωματισμό της επιδερμίδας.

Τα σκούρα γυαλιά ηλίου σου επιτρέπουν να χαλαρώσεις τους μύες γύρω από τα μάτια σου και να συνεχίσεις την ημέρα σου χωρίς να ζορίζεις το πρόσωπό σου όλη την ώρα. Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο όσοι φοράνε γυαλιά ηλίου με σκούρους φακούς φαίνονται πιο χαλαροί και σίγουροι δίπλα στους φίλους τους που μισοκλείνουν τα μάτια από τον ήλιο.

Όμως υπάρχει μια λανθασμένη επικίνδυνη εντύπωση. Πολλοί πιστεύουν ότι τα πιο σκούρα γυαλιά ηλίου παρέχουν καλύτερη UV προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Αυτό είναι παντελώς λάθος. Υπάρχουν οικονομικά (ας τα πούμε όπως είναι: φθηνά) γυαλιά ηλίου που μειώνουν τη φωτεινότητα, αλλά δεν εμποδίζουν καθόλου το αόρατο υπεριώδες φως. Αυτά τα γυαλιά ηλίου είναι απολύτως επικίνδυνα. Γιατί; Όταν τα μάτια σου προσαρμόζονται στο σκοτάδι, οι κόρες των ματιών σου ανοίγουν για να εισέλθει περισσότερο φως. Αν το μόνο που κάνουν τα γυαλιά ηλίου σου είναι να μειώνουν τη φωτεινότητα, οι κόρες των ματιών σου αφήνουν να εισέλθει στα μάτια σου πολύ περισσότερη UV υπεριώδης ακτινοβολία από ό,τι αν δεν φορούσες καθόλου γυαλιά ηλίου. Ο καταρράκτης, ο εκφυλισμός της ώχρας κηλίδας, ακόμη και η ανάπτυξη οφθαλμικού μελανώματος – μια σπάνια μορφή καρκίνου – είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν εάν οι κόρες των ματιών σου είναι διεσταλμένες και το υπεριώδες φως εισχωρεί ανεμπόδιστα στα μάτια σου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να γνωρίζεις τη διαφορά και να ξέρεις ακριβώς ποια μήκη κύματος μπλοκάρονται από τα γυαλιά ηλίου σου. Κάθε ζευγάρι γυαλιά ηλίου που πουλάμε είναι τύπου UV400, που σημαίνει παρέχει 100% προστασία από το φάσμα της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV spectrum) – ανεξάρτητα από το πόσο σκούρα ή ανοιχτόχρωμη είναι η απόχρωση των φακών τους.

Για μέγιστη προστασία που αποτρέπει τις ρυτίδες και τις βλάβες που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία στα μάτια και στην επιδερμίδα γύρω από τα μάτια, τα πολωτικά (polarized) wraparound γυαλιά ηλίου UV400, αποτελούν εξαιρετική επιλογή. Γιατί τα γυαλιά ηλίου σου θα σε προστατεύουν μόνο από το φως που περνάει μέσα από τους φακούς, οπότε τυχόν κύματα που εισέρχονται κρυφά από το πλάι, πάνω ή κάτω από τους φακούς στα γυαλιά ηλίου σου θα έχουν άμεση πρόσβαση στα μάτια σου και στην ευαίσθητη επιδερμίδα που τα περιβάλλει. Το 5-10% όλων των καρκίνων του δέρματος ξεκινούν γύρω από τα μάτια.

Για όλα τα υπόλοιπα σχετικά με τα γυαλιά ηλίου, διάβασε τον απόλυτο οδηγό μας για γυαλιά ηλίου.

Αν είσαι σε φάση αγοράς γυαλιών ηλίου και επιθυμείς να απολαμβάνεις το κατάλληλο επίπεδο UV προστασίας ματιών, ανακάλυψε τη μεγάλη συλλογή μας με γυαλιά ηλίου, εδώ.