Εξοικονομησε 20% σε ολα τα γυαλια ηλιου

Εξοικονομησε 20% σε ολα τα γυαλια ηλιου

Επιστροφή εντός 365 ημερών - χωρίς ερωτήσεις !
Μεταφορικά 4 € - Επιλογή για Δωρεάν Μεταφορικά πάνω από 49 €-
Επικοινωνία
Αγαπημένα
Καλάθι

Μανικετόκουμπα - Ο Απόλυτος Οδηγός

Εδώ, θα βρεις όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις σχετικά με τα μανικετόκουμπα, όπως από τι υλικά φτιάχνονται έως τα διάφορα είδη κουμπώματος, πώς συνδυάζονται, πώς φοριούνται, και άλλες πολλές χρήσιμες πληροφορίες. Όλα αυτά, σε μόλις 15 λεπτά.

Τα μανικετόκουμπα είναι μικρά διακοσμητικά αξεσουάρ που χρησιμοποιούνται για να συνδέσουν τις μανσέτες ενός μακρυμάνικου πουκαμίσου, δηλαδή την επιπλέον πτυχή υφάσματος στο ύψος του καρπού. Ανεξαρτήτως αν ψάχνεις για το πρώτο σου ζευγάρι ή θέλεις για να εμπλουτίσεις περαιτέρω την ήδη υπάρχουσα συλλογή σου, αυτός ο οδηγός θα σε βοηθήσει να μάθεις και να εξοικειωθείς με όλα τα διαφορετικά είδη και υλικά από τα οποία φτιάχνονται τα μανικετόκουμπα. Επίσης, ο οδηγός αυτός θα σε βοηθήσει να μάθεις να τα φοράς, αλλά και να επιλέγεις τα κατάλληλα, αναλόγως του ενδυματολογικού σου συνόλου ή της περίστασης, κλπ.

1 Μανικετόκουμπα - ο απόλυτος οδηγός1.1 Μανικετόκουμπα - μέρη1.2 Τύποι μανικετόκουμπων1.3 Από τι φτιάχνονται συνήθως τα μανικετόκουμπα1.4 Διακοσμητικά υλικά για μανικετόκουμπα1.5 Πώς φοριούνται τα μανικετόκουμπα1.6 Τύποι μανσέτας1.7 Πώς συνδυάζονται τα μανικετόκουμπα με το ενδυματολογικό σύνολο1.8 Πότε να φορέσω τι;1.9 Πώς καθαρίζονται τα μανικετόκουμπα1.10 Πώς πρέπει να φυλάσσονται τα μανικετόκουμπα1.11 Ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία για τα μανικετόκουμπα1.12 Συχνές ερωτήσεις & απαντήσεις

Μανικετόκουμπα - Μέρη

Ας κάνουμε μια μικρή τεχνική εισαγωγή. Γνωρίζοντας τα μέρη από τα οποία αποτελούνται τα μανικετόκουμπα θα σε κάνει να φαίνεσαι αυθεντία σε στυλιστικά θέματα σε μια μάζωξη με φίλους ή συναδέρφους, καθώς ελάχιστοι τα γνωρίζουν. Επίσης, θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις πως ακριβώς λειτουργούν και πώς ένα τόσο μικρό αξεσουάρ προσδίδει απίστευτη κομψότητα σε κάθε καλαίσθητο άνδρα. Έχουμε και λέμε:

1. Πρόσοψη - αποτελεί το μπροστινό, πάνω μέρος ενός μανικετόκουμπου, το οποίο κοσμείται από το σχεδιαστικό μοτίβο (εάν έχει), πετρούλα (εάν έχει), γενικότερη στυλιστική προσθήκη (εάν έχει)

2. Το συνδετικό μέρος (post) - είναι το μέρος που περνάει μέσα από τις οπές της μανσέτας και συνδέεται με τον πείρο

3. Ο πείρος - αποτελεί το κάτω μέρος του μανικετόκουμπου, το οποίο μπορεί να περιστραφεί κατά 90 μοίρες έως ότου κουμπώσει, ασφαλίζοντας το μανικετόκουμπο ώστε να μην πέσει από τις οπές της μανσέτας.

Ορισμένοι τύποι μανικετόκουμπων, όπως με αλυσίδα, ball return, ή silk knot, δεν έχουν πείρο ή ίσιο post, καθώς ο τρόπος με τον οποίο κουμπώνουν γίνεται χάρις σε αλυσιδούλα, καμπυλωτό post, ή νήμα.

Τύποι Μανικετόκουμπων

Όλα τα μανικετόκουμπα έχουν ως λειτουργικό σκοπό να κρατούν ενωμένες τις μανσέτες του πουκαμίσου. Ωστόσο, όπως υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορεί κανείς να φορέσει ένα κοστούμι ή να ζυμώσει μπύρα, έτσι υπάρχουν και διάφοροι τύποι μανικετόκουμπων που ενώνουν με διαφορετικούς τρόπους τις μανσέτες ενός πουκαμίσου.

Παρακάτω, θα αναλύσουμε όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις ώστε, αναλόγως της διάθεσης, του κοστουμιού, των χρωμάτων του look και της περίστασης, να επιλέγεις πάντα το σωστό ζευγάρι.

Μανικετόκουμπα Whaleback

Ονομάζονται έτσι, γιατί ο μηχανισμός του πείρου που ενώνει τις μανσέτες του πουκαμίσου έχει το σχήμα ουράς φάλαινας. Αυτά τα μανικετόκουμπα είναι εξίσου πολύ πρακτικά και δημοφιλή.

Για να φορέσεις τα μανικετόκουμπα whaleback θα πρέπει να τοποθετήσεις τον πείρο σε όρθια θέση, παράλληλα με το συνδετικό τμήμα (post), και να το περάσεις μέσα από της οπές της μανσέτας. Για να κουμπώσει, απλά γύρνα τον πείρο προς τα πίσω, κάθετα προς το συνδετικό τμήμα. Έτσι, τα μανικετόκουμπά σου θα κουμπώσουν και θα παραμείνουν σταθερά στην θέση τους.

  • Συν: Συνηθισμένα & δημοφιλή
  • Συν: Ευκολοφόρετα
  • Συν: Οικονομική επιλογή
  • Πλην: Δεν έχουν πάντα μεγάλη διάρκεια ζωής

Τα μανικετόκουμπα whaleback παράγονται μαζικά, καθώς είναι πολύ δημοφιλή, και για αυτό τον λόγο αποτελούν πολύ οικονομική επιλογή (μεγάλη ζήτηση, χαμηλό κόστος παραγωγής). Φοριούνται πολύ εύκολα.

Ωστόσο, το πρόβλημα με το συγκεκριμένο design είναι, αναλόγως πάντα της ποιότητας κατασκευής και της συχνότητας χρήσης, ότι λόγω της πίεσης που δέχεται ο μηχανισμός μπορεί να σπάσει ή να χαλάσει. Επίσης, σε αντίθεση με άλλους τύπους μανικετόκουμπων, φαίνεται μόνο η μία πλευρά και πιο συγκεκριμένα η πρόσοψη.

Μανικετόκουμπα Bullet Back

Το όνομά τους, bullet back (δηλαδή πλάτη της σφαίρας, γνωστά και ως μανικετόκουμπα σφαίρα), ακούγεται λες και βγήκε από ταινία δράσης, όπου ο καλός με τον κακό ανταλλάσσουν πιστολίδια, έως ότου τους τελειώσουν τα πυρομαχικά. Κι εκεί που φαίνεται ο κακός να ξεφεύγει, ο ήρωας βγάζει από το μανικετόκουμπό του μια σφαίρα, τη βάζει στο όπλο του και... μπαμ!

Θα μπορούσε ίσως, αν ήταν κάποιο από τα 'ψαγμένα' gadgets του James Bond. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, αυτά τα μανικετόκουμπα καμιά σχέση δεν έχουν με σφαίρες, εκτός βεβαίως ότι μπορούν να σου προσδώσουν killer stylish look. Ονομάζονται έτσι, γιατί ο μηχανισμός κλεισίματος με πείρο μοιάζει κάπως με σφαίρα.

  • Συν: Συνηθισμένα & δημοφιλή
  • Συν: Ευκολοφόρετα
  • Συν: Οικονομική επιλογή
  • Πλην: Δεν έχουν πάντα μεγάλη διάρκεια ζωής

Για να φορέσεις τα μανικετόκουμπα bullet back θα πρέπει ο πείρος να είναι παράλληλα με το συνδετικό τμήμα (post). Το περνάς μέσα από τις οπές τις μανσέτας, και πας τον πείρο στην αρχική του θέση ώστε να κουμπώσει.

Τα μανικετόκουμπα bullet back παράγονται μαζικά, καθώς είναι πολύ δημοφιλή, και για αυτό το λόγο αποτελούν πολύ οικονομική επιλογή (μεγάλη ζήτηση, χαμηλό κόστος παραγωγής). Φοριούνται πολύ εύκολα.

Ωστόσο, το πρόβλημα με το συγκεκριμένο design είναι, αναλόγως πάντα της ποιότητας κατασκευής και της συχνότητας χρήσης, ότι λόγω της πίεσης που δέχεται ο μηχανισμός, μπορεί να σπάσει ή να χαλάσει.

Μανικετόκουμπα Stud/Button Style

Όπως υποδηλώνει και το όνομά τους, αυτά τα μανικετόκουμπα μοιάζουν με κουμπιά και δεν τραβούν τόσο την προσοχή συγκριτικά με άλλους τύπους μανικετόκουμπων με πιο τολμηρό ή έντονο design.

Και οι δυο πλευρές τους φαίνονται.

  • Συν: Κλασσικό στυλ
  • Συν: Σχέδιο και στις δυο πλευρές
  • Συν: Αντέχουν στον χρόνο και την πολυχρησία
  • Πλην: Φοριούνται δυσκολότερα

Για να φορέσεις τα μανικετόκουμπα stud/button style θα πρέπει να περάσεις το κάτω μέρος μέσα από τις οπές τις μανσέτας με κλίση περίπου 90 μοιρών. Μόλις περάσει το κάτω μέρος απ' όλες τις οπές της μανσέτας, θα πρέπει να ευθυγραμμίσεις το μανικετόκουμπο ώστε να σταθεροποιηθεί. Ο τρόπος, σε γενικές γραμμές, είναι ίδιος όταν κουμπώνεις τα κανονικά κουμπιά του πουκαμίσου σου.

Επειδή δεν έχουν μηχανισμό, ο συγκεκριμένος τύπος μανικετόκουμπων συνήθως είναι πιο ανθεκτικός στην πάροδο του χρόνου και την πολυχρησία. Αντέχουν μια ζωή για να ακριβολογούμε. Επίσης, μιας και οι δυο πλευρές έχουν στυλιστικό ενδιαφέρον (ουσιαστικά αυτός ο τύπος έχει δυο διαφορετικές προσόψεις), μπορείς να αποδείξεις περίτρανα ότι είσαι ένας καλαίσθητος άνδρας με ολοκληρωμένο στυλ. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί πως τα μανικετόκουμπα stud/button έχουν κλασσική φινέτσα.

Μανικετόκουμπα Chain Link

Τα μανικετόκουμπα chain link αποτελούν έναν από τους παλαιότερους τύπους μανικετόκουμπων με τις ρίζες τους να εντοπίζονται πολύ πριν την περίφημη Βιομηχανική Επανάσταση. Αποτελούνται συνήθως από δυο πανομοιότυπες προσόψεις, οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους με αλυσιδούλα.

Για να φορέσεις τα μανικετόκουμπα chain link θα πρέπει να περάσεις το ένα μέρος μέσα από τις οπές της μανσέτας υπό ορισμένη γωνία και κατόπιν να τις ισιώσεις ώστε να σταθεροποιηθούν.

  • Συν: Παραδοσιακό στυλ
  • Συν: Σχέδιο και στις δυο πλευρές
  • Πλην: Δεν εφαρμόζουν τόσο καλά όσο άλλοι τύποι
  • Πλην: Δεν είναι ιδιαιτέρως ευκολοφόρετα

Λόγω της αλυσίδας, η εφαρμογή τους είναι πιο χαλαρή. Και οι δυο πλευρές (όψεις) είναι διακοσμητικές.

Μανικετόκουμπα Ball Return

Το πίσω μέρος έχει σχήμα μιας αρκετά μεγάλης σφαίρας, η οποία συνδέεται με τη διακοσμητική πρόσοψη είτε με αλυσιδούλα ή με καμπυλωτό συνδετικό τμήμα (post).

Για να φορέσεις τα μανικετόκουμπα ball return θα πρέπει να περάσεις το μικρότερο μέρος μέσα από τις οπές της μανσέτας και κατόπιν να το ισιώσεις ώστε να σταθεροποιηθεί.

  • Συν: Κλασσικό design
  • Συν: Αντέχουν κυριολεκτικά μια ζωή
  • Πλην: Δεν είναι ιδιατέρως ευκολοφόρετα

Τα μανικετόκουμπα ball return ξεχωρίζουν με το σαφώς πιο παραδοσιακό κλασσικό design τους. Είναι ένας από τους ανθεκτικότερους τύπους μανικετόκουμπων, καθώς δεν περιλαμβάνουν αφαιρούμενα/κινούμενα μέρη. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος τύπος είναι από τους πιο δύσκολους που μπορείς να φορέσεις.

Μανικετόκουμπα Locking Dual-Action

Αυτά τα μανικετόκουμπα ανήκουν στους πιο μοντέρνους τύπους. Κουμπώνουν με ασφάλεια χάρις σε έναν καινοτόμο μηχανισμό, παρόμοιο με αυτόν ενός μπρασελέ ρολογιού.

Για να φορέσεις τα μανικετόκουμπα dual-action θα πρέπει να τα περάσεις σε παράλληλη θέση μέσα από τις οπές της μανσέτας, και κατόπιν να τα ασφαλίσεις ώστε να εφαρμόσουν σωστά.

  • Συν: Μοντέρνο design
  • Συν: Εφαρμόζουν τέλεια
  • Πλην: Κουμπώνουν υπό συγκεκριμένη γωνία

Τα μανικετόκουμπα locking dual-action φοριούνται πολύ εύκολα και γρήγορα, εφόσον εξοικειωθείς με τον τρόπο. Και οι δυο προσόψεις είναι πανομοιότυπες και εμπλουτίζουν στυλιστικά και τις δυο πλευρές του μανικιού. Έχουν σαφώς μοντέρνο look και αυτό μπορεί να είναι 'δίκοπο μαχαίρι', γιατί ενώ μπορούν να τονώσουν το μοντέρνο look, παράλληλα δε ταιριάζουν πολύ καλά με πιο κλασσικά smart ενδυματολογικά σύνολα.

Μανικετόκουμπα Silk Knot

Το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των μανικετόκουμπων και το στυλιστικό σημείο αναφοράς τους είναι οι δυο πανομοιότυποι μεταξωτοί κόμποι, οι οποίοι συνδέονται με ένα νήμα. Τα μανικετόκουμπα silk knot προσδίδουν 'ψαγμένο', καλαίσθητο 'αέρα' στο γενικότερο image του smart look σου. Ωστόσο, μπορούν να φορεθούν μόνο σε πιο χαλαρές προς casual περιστάσεις και καλό θα ήταν να αποφεύγονται σε επίσημες περιστάσεις, όπως σημαντικά business meetings όπου στόχος είναι να κάνεις μια σαφώς πιο επαγγελματική και συντηρητική εντύπωση.

Για να φορέσεις τα μανικετόκουμπα silk knot, θα πρέπει να πιέσεις τον έναν από τους δυο κόμπους ώστε να περάσει μέσα από τις οπές της μανσέτας - μην ξεχνάς πως δεν έχει σημασία ποιον μεταξωτό κόμπο θα επιλέξεις, καθώς είναι πανομοιότυποι.

  • Συν: Εξαιρετικά για πιο χαλαρές περιστάσεις
  • Συν: Οικονομική επιλογή
  • Πλην: Δεν είναι ιδιαιτέρως ανθεκτικά

Τα μανικετόκουμπα με τους δυο πανομοιότυπους μεταξωτούς κόμπους ανήκουν σαφώς στις οικονομικότερες επιλογές και μπορούν να αποτελέσουν μια πολύ δυνατή στυλιστικά προσθήκη, ωστόσο σε πιο χαλαρές περιστάσεις. Το μεγάλο αρνητικό στοιχείο τους είναι πως δεν είναι ιδιαιτέρως ανθεκτικά στην πολυχρησία και την πάροδο του χρόνου συγκρητικά με άλλους τύπους. Σε καμιά περίπτωση δε θα τα δεις να κληρονομούνται από γενιά σε γενιά ως οικογενειακά κειμήλια.

Από τι Φτιάχνονται Συνήθως τα Μανικετόκουμπα

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα ανδρικά κοσμήματα και αξεσουάρ, έτσι και τα μανικετόκουμπα φτιάχνονται από πλήθος υλικών.

Παρακάτω, συμπεριλάβαμε τα δημοφιλέστερα. Αξίζει να σημειωθεί πως όλα τα παρακάτω υλικά μπορούν επίσης να αποτελέσουν την πρόσοψη ή τις προσόψεις μανικετόκουμπων, το υπόλοιπο μέρος των οποίων μπορεί να είναι φτιαγμένο από άλλο υλικό. Για παράδειγμα, ατσάλινα μανικετόκουμπα μπορούν να έχουν πρόσοψη από χαλκό ή τιτάνιο, κτλ.

Ατσάλινα Μανικετόκουμπα (Ανοξείδωτο Ατσάλι)

Εκτός από το εμφανές, και ιδιαιτέρως ελκυστικό, πλεονέκτημα ότι δε σκουριάζει, το ανοξείδωτο ατσάλι ξεχωρίζει με την ιδιαίτερη γκριζωπή λεία απόχρωσή του, η οποία βρίσκεται έξω από τις συνηθισμένες χρωματικές αποχρώσεις του Κύκλου των Χρωμάτων. Αυτή η χρωματική ιδιαιτερότητα, το καθιστά πολύ ασφαλή χρωματικά επιλογή, η οποία ταιριάζει κυριολεκτικά με όλους τους χρωματικούς συνδυασμούς.

Αν και το design παίζει σημαντικό ρόλο, ωστόσο είναι γεγονός ότι σε γενικές γραμμές το ανοξείδωτο ατσάλι ξεχωρίζει με το καθαρό, σχεδόν industrial look του. Φορώντας ατσάλινα μανικετόκουμπα, μπορείς να δείξεις μέσω του στυλ σου ότι είσαι ως χαρακτήρας ρεαλιστής, δυναμικός, με αυτοπεποίθηση, αυτογνωσία, και σου αρέσει να λες τα πράγματα με το όνομά τους.

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να τονίσουμε ότι το ανοξείδωτο ατσάλι αποτελεί ένα από τα ανθεκτικότερα υλικά. Αν δείχνεις απλά την ελάχιστη προσοχή, τα ατσάλινα κοσμήματα και αξεσουάρ μπορούν να σε συντροφεύουν μια ζωή. Τέλος, το ανοξείδωτο ατσάλι είναι και υποαλλεργικό.

Μανικετόκουμπα από Τιτάνιο

Έχοντας πάρει το όνομά του από τους μυθικούς Τιτάνες, το τιτάνιο είναι ένα εξαιρετικά ανθεκτικό και βιοσυμβατό μέταλλο.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως το τιτάνιο αποτελεί μια σχετικά πρόσφατη προσθήκη στα μέταλλα που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία κοσμημάτων και αξεσουάρ. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο χαρακτηρίζεται ως μοντέρνα επιλογή και συνήθως τα κοσμήματα & αξεσουάρ από τιτάνιο έχουν design που τονίζει ακόμα περισσότερο αυτό το fashion statement. Όπως το ανοξείδωτο ατσάλι και το ασήμι, έτσι και το τιτάνιο ξεχωρίζει με την γκριζωπή λεία απόχρωσή του και δεν συγκαταλέγεται στις συνηθισμένες αποχρώσεις που βρίσκονται μέσα στον Κύκλο Χρωμάτων. Έτσι, το τιτάνιο μπορεί να συνδυαστεί εξαιρετικά με όλους τους χρωματικούς συνδυασμούς.

Πλατινένια Μανικετόκουμπα

Η πλατίνα, γνωστή και ως λευκόχρυσος, είναι ένα πολύτιμο μέταλλο με υπέροχη λάμψη σε ασημί-λευκή απόχρωση. Θεωρείται μια από τις κορυφαίες επιλογές στην κατασκευή premium ανδρικών κοσμημάτων. Η πλατίνα είναι υποαλλεργική και, σε αντίθεση με το ασήμι, δεν μαυρίζει.

Επίσης, μπορεί να γυαλιστεί πολύ εύκολα και όπως συμβαίνει με άλλα μέταλλα που έχουν ασημί απόχρωση, ταιριάζει άψογα με όλους τους χρωματικούς συνδυασμούς.

Χάλκινα Μανικετόκουμπα

Ο χαλκός έχει έναν ιδιαίτερο και πολύ ζεστό τόνο. Έχει πιο σκούρα απόχρωση από τον χρυσό και αποτελεί μια σαφώς πιο casual επιλογή. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα χάλκινα μανικετόκουμπα δεν είναι τόσο συνηθισμένα όσο τα ασημένια ή τα χρυσά.

Ο υπέροχος κοκκινοκίτρινος τόνος του χαλκού είναι πολύ ελκυστικός στο μάτι, ωστόσο οι χρωματικοί συνδυασμοί με τους οποίους μπορεί να ταιριάξει είναι συγκεκριμένοι. Επίσης, με την πάροδο του χρόνου, ο χαλκός έχει την τάση να οξειδώνεται. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι μετά από καιρό μπορεί να μαυρίσει ή ακόμα και να εμφανίσει σημάδια οξείδωσης σε πράσινη απόχρωση. Στυλιστικά, η οξείδωση του χαλκού μπορεί να λειτουργήσει ως πλεονέκτημα, καθώς τα χάλκινα αξεσουάρ αποκτούν μ' αυτό τον τρόπο vintage ποιοτικά χαρακτηριστικά. Οπότε, αν ψάχνεις για μανικετόκουμπα που θα τονώσουν περαιτέρω το retro vintage look σου, τότε τα συγκεκριμένα αποτελούν εξαιρετική επιλογή.

Μπρούτζινα Μανικετόκουμπα

Με απόχρωση λιγότερο κοκκινωπή απ' ότι ο χαλκός, ο μπρούτζος (γνωστός και ως κρατέρωμα ή ορείχαλκος), ακόμα κι έτσι, διατηρεί ένα ιδιαιτέρως 'ζεστό' χρώμα. Χρωματικά, κατατάσσεται μεταξύ χρυσού και χαλκού.

Όπως στην περίπτωση του χαλκού, έτσι και ο μπρούτζος μαυρίζει και σχηματίζονται σημάδια οξείδωσης στην επιφάνειά του. Επίσης, μπορεί να συνδυαστεί μόνο με συγκεκριμένα χρώματα.

Ασημένια Μανικετόκουμπα (Sterling Silver)

Χρωματικά, το ασήμι είναι παρόμοιο με το ανοξείδωτο ατσάλι, ωστόσο με ελαφρώς πιο 'ζεστή' λάμψη. Φυσικά, ανακαλύφθηκε και χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους εδώ και χιλιάδες χρόνια σε αντίθεση με το ανοξείδωτο ατσάλι που είναι μια σχετικά πρόσφατη ανακάλυψη. Το ασήμι πάντα ήταν συνώνυμο της καλής κοινωνικής θέσης και της καλαισθησίας.

Και το ασήμι, βρίσκεται χρωματικά εκτός του Κύκλου Χρωμάτων. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να συνδυαστεί εξαιρετικά με όλους τους χρωματικούς συνδυασμούς. Οπότε, δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι πως θα ταιριάξεις το καινούριο σου αγαπημένο ασημένιο κόσμημα ή αξεσουάρ με πουκάμισα, σακάκια, ή κοστούμια. Πάει με όλα! Συνιστούμε το ασήμι sterling (γνωστό και ως ασήμι 925) από το καθαρό ασήμι. Έχει πιο λαμπερή και φωτεινή όψη, είναι ανθεκτικότερο ενώ παράλληλα διατηρεί τη λάμψη του για περισσότερο καιρό.

Χρυσά Μανικετόκουμπα

Ο χρυσός είναι το πλέον δημοφιλές πολύτιμο μέταλλο και δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι το απόλυτο σύμβολο κύρους, πλούτου, και υπεροχής. Τα χρυσά μανικετόκουμπα από μόνα τους αποτελούν ένα ιδιαίτερο fashion statement. Σε αντίθεση με το ασήμι, οι χρωματικοί συνδυασμοί με τους οποίους ταιριάζει ο χρυσός είναι πολύ συγκεκριμένοι.

Τα χρυσά μανικετόκουμπα θα πρέπει να επιλέγονται σε περιστάσεις όπου απαιτείται ή επιβάλλεται η δημιουργία ισχυρής εντύπωσης, όπως πχ. σημαντικά business meetings, γάμοι, και άλλες επίσημες ή συντηρητικές κοινωνικές εκδηλώσεις.

Μανικετόκουμπα από Κράμα Μετάλλων

Τα μανικετόκουμπα από κράμα μετάλλων φτιάχνονται από μείξη διάφορων μετάλλων. Συνήθως, γυαλίζονται έτσι ώστε να μοιάζουν με το ασήμι ή το ανοξείδωτο ατσάλι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να έχουν ακόμα και χρυσαφί φινίρισμα. Η μεγάλη ευκολία εύρεσης των υλικών και η παραγωγή τους σε μαζική κλίμακα, καθιστούν τα μανικετόκουμπα από κράμα μετάλλων την οικονομικότερη επιλογή.

Εάν το budget σου δεν αρκεί για ακριβά κοσμήματα και αξεσουάρ, ή αν απλά ξεκινάς τώρα να δημιουργείς τη συλλογή σου, τότε τα μανικετόκουμπα από κράμα μετάλλων αποτελούν εξαιρετική επιλογή για να 'τσεκάρεις τα νερά, πριν βουτήξεις στα βαθιά'.

Μεταξωτά Μανικετόκουμπα

Το μετάξι είναι ουσιαστικά πρωτεϊνούχες ίνες, οι οποίες παράγονται από τα κουκούλια του μεταξοσκώληκα. Εκτός από την κλασσική άσπρη-κρεμ απόχρωση, το μετάξι μπορεί να αποκτήσει πρακτικά σχεδόν όλες τις αποχρώσεις κατόπιν προσεκτικής επεξεργασίας. Αποτελεί εξαιρετική επιλογή, για πιο casual ωστόσο περιστάσεις, όπως βραδινή έξοδο στα μπαράκια της πόλης, φαγητό με συνεργάτες σε πιο χαλαρή διάθεση, κλπ. Τα μεταξωτά μανικετόκουμπα θα τονίσουν ακόμα παραπάνω το καλαίσθητο look σου.

Το μετάξι είναι πολύ ευαίσθητο και φθείρεται σχετικά εύκολα. Φυσικά, τα μεταξωτά μανικετόκουμπα έχουν την μικρότερη αντοχή στην φθορά και πολυχρησία απ' όλα τα υπόλοιπα είδη που αναφέραμε πιο πάνω. Από την άλλη, αποτελούν πρωτότυπη, κομψή και σαφώς οικονομικότερη επιλογή.

Διακοσμητικά Υλικά για Μανικετόκουμπα

Αφού λοιπόν καλύψαμε τα βασικά υλικά από τα οποία φτιάχνονται τα μανικετόκουμπα, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τα πιο συνηθισμένα υλικά που χρησιμοποιούνται στην πρόσοψη των μανικετόκουμπων.

Ύφασμα

Τα μανικετόκουμπα με υφασμάτινη πρόσοψη έχουν συνήθως είτε bullet back ή whaleback design.

Το ύφασμα προσδίδει στο look μια πιο χαλαρή casual στυλιστική πινελιά. Ταιριάζουν εξαιρετικά σε χαλαρές και ανεπίσημες περιστάσεις.

Σμάλτο & Γυαλί

Παραδοσιακά, το γυαλί τοποθετείται πάνω από το σχέδιο. Κατόπιν, το μανικετόκουμπο τοποθετείται σε φούρνο πριν τοποθετηθεί κι άλλο στρώμα. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται αρκετές φορές. Στη τελική φάση, η επιφάνεια γυαλίζεται και αποκτάει ελκυστική λάμψη και λείο φινίρισμα. Τα μανικετόκουμπα με πρόσοψη από σμάλτο ή γυαλί κυκλοφορούν σε πολλά διαφορετικά σχέδια και χρωματικούς συνδυασμούς. Αναλόγως, μπορούν να φορεθούν σε επίσημες ή ανεπίσημες περιστάσεις.

Τα μανικετόκουμπα με πρόσοψη από σμάλτο απαιτούν πολύ και λεπτεπίλεπτη δουλειά, κάτι το οποίο αντικατοπτρίζεται και στη τιμή πώλησής τους. Μπορεί να κοστίζουν ακριβότερα συγκριτικά με άλλους τύπους, ωστόσο τα μανικετόκουμπα με πρόσοψη από σμάλτο είναι εξαιρετικά ανθεκτικά στην πολυχρησία και την πάροδο του χρόνου. Μάλιστα, είναι τόσο ανθεκτικά, που μπορούν να περάσουν από γενιά σε γενιά ως πολύτιμα οικογενειακά κειμήλια.

Πολύτιμοι & Ημιπολύτιμοι Λίθοι

Οι πολύτιμες και ημιπολύτιμες πέτρες αποτελούν αγαπημένη επιλογή για τη δημιουργία ακριβών μανικετόκουμπων. Στην πρόσοψη μπορείς να ταιριάξεις τα πάντα, από πανάκριβα ρουμπίνια, διαμάντια, και ζαφείρια, έως αμέθυστο, αχάτη, φεγγαρόπετρα, κλπ. Μάλιστα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι πέτρες έχουν και ενεργειακές ιδιότητες. Οπότε, μπορείς να συνδυάσεις στυλ, κοινωνικό κύρος και ενεργειακή προστασία.

Εκτός από υπέροχα χρώματα, με βάθος και εναλλασσόμενη λάμψη ή ακόμα και διάφορες αποχρώσεις, τα μανικετόκουμπα με πρόσοψη από πολύτιμες ή ημιπολύτιμες πέτρες μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύ δυνατό fashion statement. Αρκεί βεβαίως να κάνεις τους κατάλληλους χρωματικούς συνδυασμούς, ανάλογα πάντα με την απόχρωση της κάθε πέτρας.

Ξύλο

Το ξύλο ξεχωρίζει με τους ζεστούς, γήινους τόνους. Κάθε κομμάτι είναι μοναδικό, καθώς κάθε μοτίβο ξύλινης επιφάνειας είναι σαν τα δακτυλικά αποτυπώματα των ανθρώπων. Τα μανικετόκουμπα με πρόσοψη από ξύλο αποτελούν εξαιρετική επιλογή για σοφιστικέ, αρρενωπά looks. Ωστόσο, θα πρέπει να αποφεύγονται σε πολύ επίσημες περιστάσεις, όπου το dress code απαιτεί επισημότητα.

Σε αντίθεση με τα πιο κλασσικά υλικά, το ξύλο στα μανικετόκουμπα αποτελεί μια σχετικά πρόσφατη στυλιστική προσθήκη. Αν συνδυαστούν σωστά με το υπόλοιπο ενδυματολογικό σύνολο, μπορούν να δημιουργήσουν ένα εξαιρετικά καλόγουστο contrast.

Δέρμα

Το δέρμα ξεχωρίζει με το αρρενωπό, πολλές φορές ακατέργαστο, look του. Αποτελεί εξαιρετική επιλογή, εάν θέλεις να δημιουργήσεις εντύπωση και να πρωτοτυπήσεις στυλιστικά.

Όπως στην περίπτωση του ξύλου, έτσι και το δέρμα προσδίδει ένα σαφώς πιο μοντέρνο look και αποτελεί πολύ έξυπνη στυλιστικά επιλογή για casual περιστάσεις. Ωστόσο, θα πρέπει να αποφεύγεται όταν σκοπεύεις να φορέσεις μαύρη γραβάτα.

Φίλντισι

Το φίλντισι (γνωστό και ως μάργαρο και σιντέφι) είναι ξεχωριστό, μια υπέροχη κατηγορία από μόνο του. Οι σαγηνευτικές ιριδίζουσες αποχρώσεις του προέρχονται από ιζήματα οστράκων. Το φίλντισι αποτελεί διαχρονικά κλασική επιλογή για μανικετόκουμπα.

Συνδυάζοντας ένα ζευγάρι κομψά φιλντισένια μανικετόκουμπα με smart, καλόγουστο κοστούμι μπορεί να κάνει τεράστια στυλιστική διαφορά, να σε ξεχωρίσει από τη μάζα, και να γίνεις το επίκεντρο θαυμασμού σε όποια επίσημη κοινωνική εκδήλωση κι αν παρευρεθείς. Με άλλα λόγια, τα φιλντισένια μανικετόκουμπα ανήκουν στα must-have ανδρικά αξεσουάρ και κοσμήματα που κάθε καλαίσθητος τζέντλεμαν πρέπει να έχει στην προσωπική συλλογή του.

Πώς φοριούνται τα μανικετόκουμπα

Για όσους δε γνωρίζουν πως να φορέσουν μανικετόκουμπα, οι παρακάτω οδηγίες θα φανούν ιδιαιτέρως χρήσιμες.

  1. Ξεκίνησε, ξεδιπλώνοντας το μακρύ γαλλικό μανίκι του πουκαμίσου σου.
  2. Δίπλωσε μια φορά τη μανσέτα.
  3. Πέρασε το μανικετόκουμπο σε όρθια θέση από τις πρώτες δυο οπές της μανσέτας.
  4. Πέρασε το μανικετόκουμπο και από τις άλλες δυο οπές της μανσέτας. Συνολικά δηλαδή πέρασε το μανικετόκουμπο από τα 4 επίπεδα της μανσέτας.
  5. Γύρισε ανάλογα τον πείρο για να σταθεροποιηθεί και να ασφαλίσει στις οπές το μανικετόκουμπο.
  6. Μπορείς να νιώσεις περήφανος και ευτυχισμένος. Τα κατάφερες! Έτοιμος να γοητεύσεις;

Τύποι Μανσέτας

Για να σε διευκολύνουμε, οι παρακάτω απεικονίσεις δείχνουν τους διαφορετικούς τύπους μανσέτας. Με μια γρήγορη ανάγνωση, θα μάθεις να ξεχωρίζεις ποια μανικετόκουμπα ταιριάζουν σε ποιες μανσέτες, καθώς και ποιοι συνδυασμοί δεν ταιριάζουν μεταξύ τους.

Μανσέτες Barrel

Οι μανσέτες τύπου barrel είναι οι πλέον δημοφιλείς και θα τις βρεις στα περισσότερα πουκάμισα. Συνήθως έχουν 1-3 οπές για κουμπιά. Μπορείς να φορέσεις μανικετόκουμπα σε μανσέτες τύπου barrel.

Υπάρχουν τουλάχιστον 9 τύποι Μανσέτας Barrel

  1. Τετράγωνη μανσέτα δυο κουμπιών (μπορείς να βρεις και με 1, 2, ή και 3 κουμπιά)
  2. Γωνιακή (Τριγωνική) μανσέτα δυο κουμπιών (και με 1, 2, ή 3 κουμπιά)
  3. Στρογγυλεμένη μανσέτα δυο κουμπιών (και με 1, 2, ή 3 κουμπιά)
  4. Μανσέτα Continental (το ίδιο design υπάρχει και σε γαλλική μανσέτα)
  5. Μανσέτα Envelope (Φάκελος)
  6. Μανσέτα Cone (Κωνική)
  7. Μανσέτα Napolitan
  8. Μανσέτα Tab
  9. Ιταλική μανσέτα

Γαλλικές Μανσέτες

Οι γαλλικές μανσέτες έχουν μήκος ακόμα και δυο φορές μεγαλύτερο από τις συνηθισμένες μανσέτες και συνήθως πρέπει να διπλωθούν μία φορά (σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και δύο φορές). Τα πουκάμισα με γαλλικές μανσέτες δεν πωλούνται ποτέ με κουμπιά, καθώς αυτός ο τύπος μανσέτας είναι σχεδιασμένος αποκλειστικά για μανικετόκουμπα.
Στο παρελθόν, τα πουκάμισα με γαλλικές μανσέτες τα φορούσαν αποκλειστικά με σακάκι, ωστόσο στις μέρες μας φοριούνται και χωρίς σακάκι.

Επομένως, δεν θα πρέπει να ξεχνάς ότι τα πουκάμισα με γαλλικές μανσέτες έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για μανικετόκουμπα.

Υπάρχουν 4 τύποι Γαλλικής Μανσέτας

  1. Τετράγωνη γαλλική μανσέτα
  2. Γωνιακή (Τριγωνική) γαλλική μανσέτα
  3. Στρογγυλεμένη γαλλική μανσέτα
  4. Γαλλική μανσέτα Continental

Οι special μανσέτες

Επομένως, υπάρχουν μανσέτες barrel, γαλλικές μανσέτες, και μανσέτες που δεν ανήκουν σε αυτές τις δύο δημοφιλείς κατηγορίες.

Νο1: υπάρχουν οι μετατρέψιμες τετράγωνες μανσέτες, στις οποίες μπορείς να φορέσεις ή όχι μανικετόκουμπα, αναλόγως της διάθεσης.

Νο2: υπάρχουν οι μανσέτες barrel τις οποίες μπορείς να μετατρέψεις σε μανσέτες για μανικετόκουμπα. Όχι και πολύ ιδανική επιλογή, αλλά ΟΚ, εάν έχεις πουκάμισα μόνο αυτού του τύπου και θέλεις όπωσδήποτε να φορέσεις τα νέα σου μανικετόκουμπα. Φυσικά, συνιστούμε η μετατροπή να γίνει από ράφτη για προφανείς λόγους.

Υπάρχουν 2 τύποι special μανσέτας

  1. Η μετατρέψιμη μανσέτα (convertible cuff)
  2. Η σπιτική γαλλική μανσέτα ("French cuff")

Πώς Συνδυάζονται τα Μανικετόκουμπα με το Ενδυματολογικό Σύνολο

Για να συνδυάσεις σωστά τα μανικετόκουμπα με το ενδυματολογικό σου σύνολο θα πρέπει να λάβεις υπόψιν το χρώμα, το design, και την περίσταση.

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, τα μανικετόκουμπα με απλό design και σε ένα ουδέτερο χρώμα, όπως πχ. μαύρο, λευκό, γκρι, ασημί, ή μπεζ, μπορούν να ταιριάξουν με οποιονδήποτε χρωματικό συνδυασμό μιας και αυτά τα χρώματα βρίσκονται έξω από τον Κύκλο Χρωμάτων.

Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις που έχουν περιορισμούς και χρειάζονται προσοχή. Παρακάτω, θα αναλύσουμε ορισμένες περιπτώσεις τις οποίες μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ως στυλιστικό σημείο αναφοράς.

Ασφαλές Ταίριασμα

Εάν θελήσεις να κινηθείς σε 'ασφαλή νερά', θα πρέπει να βεβαιωθείς πως το χρώμα που έχουν τα μανικετόκουμπά σου ταιριάζει με το χρώμα ενός τουλάχιστον ρούχου που θα φορέσεις ή με όλο το ενδυματολογικό σύνολο --αναλόγως δηλαδή του τι σκοπεύεις να φορέσεις. Για παράδειγμα, εάν φορέσεις μπλε γραβάτα, σακάκι και παντελόνια… τότε μια ασφαλής επιλογή είναι τα μπλε μανικετόκουμπα.

Επίσης, μια ασφαλής επιλογή είναι να ταιριάξεις τον χρωματικό τόνο των μεταλλικών αξεσουάρ και κοσμημάτων που θα φορέσεις. Δες για παράδειγμα την φωτογραφία όπου το μοντέλο φοράει δαχτυλίδι, βραχιόλι, ρολόι, μανικετόκουμπα και κλιπ γραβάτας με χρυσαφί απόχρωση.

Ακόμα, στην εξίσωση παίζουν σημαντικό ρόλο το design και ο βαθμός επισημότητας της περίστασης. Επειδή απλά είσαι ο περήφανος κάτοχος πολύτιμων διαμαντένιων μανικετόκουμπων, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείς να τα φορέσεις σε μια πολύ χαλαρή περίσταση, όπως πχ. ένα barbecue event. Καλό είναι να γνωρίζεις ότι τα διαμαντένια μανικετόκουμπα μπορούν να φορεθούν μόνο σε απογευματινά/βραδινά events, ποτέ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι είναι στυλιστικά λάθος να φορέσεις μανικετόκουμπα skull (σε σχήμα κρανίου) εάν σκοπεύεις να παρευρεθείς σε ένα γάμο. Επομένως το design είναι πάντα αλληλένδετο με την περίσταση.

Ταιριάζοντας τις Αντιθέσεις

Εάν νιώθεις εμπιστοσύνη στο γούστο και τη στυλιστική σου εμπειρία, το 'παίξιμο' με τις αντιθέσεις μπορεί να τονώσει το look σου. Για παράδειγμα, έχεις μπλε κοστούμι; Μπορείς να το ταιριάξεις με ένα ζευγάρι κατακόκκινα μανικετόκουμπα. Μπορείς επίσης να 'παίξεις' με τις αντιθέσεις μεταξύ πιο σκουρόχρωμων και πιο ανοιχτόχρωμων αποχρώσεων. Έτσι, για παράδειγμα, ένα μπλε μαρέν σακάκι μπορεί να ταιριάξει εξαιρετικά με γαλάζια μανικετόκουμπα.

Παιχνιδιάρικο Ταίριασμα

Ένα κατάμαυρο κοστούμι, εάν συνδυαστεί με μανικετόκουμπα skull, μπορεί να δημιουργήσει ένα πολύ δυνατό οπτικό σύνολο και να αποτελέσει εξαιρετικό fashion statement. Πάντως, σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να θυμάσαι κάτι πολύ σημαντικό. Να επιλέγεις πάντα ρούχα, αξεσουάρ, κοσμήματα, συνδυασμούς που θα σε κάνουν να νιώθεις άνετα και θα αποτελούν προέκταση της προσωπικότητας και της ιδιοσυγκρασίας σου. Μη διστάσεις να πειραματιστείς, να τολμήσεις, να 'παίξεις' με σχέδια, υφές ή χρωματικούς συνδυασμούς. Άλλωστε, τα ρούχα πρέπει να τα φοράμε και να μας αναδεικνύουν και όχι να μας φοράνε αυτά επισκιάζοντας την προσωπικότητά μας. Μέσω των πειραματισμών θα καταφέρεις να κατασταλάξεις στυλιστικά, ακόμα και να ανακαλύψεις 'φρέσκα' trends που θα σε εξιτάρουν.

Ποια μανικετόκουμπα ταιριάζουν με Λευκό Πουκάμισο;

Το λευκό είναι ένα ουδέτερο χρώμα. Επομένως μπορείς να πειραματιστείς άνετα μανικετόκουμπα σε διάφορα χρώματα και μοτίβα. Ωστόσο, μη ξεχνάς οτι πρέπει πάντα να κάνεις σωστό ταίριασμα στα μέταλλα – πχ ασημένια μανικετόκουμπα εάν το ρολόι που θα φορέσεις είναι σε ασημί τόνο.

Ποια μανικετόκουμπα ταιριάζουν με μπλε πουκάμισο;

Εάν πρόκειται να φορέσεις μπλε πουκάμισο, προτείνουμε να επιλέξεις μανικετόκουμπα σε ασημί τόνο με διακριτικές μπλε λεπτομέρειες.

Ποια μανικετόκουμπα ταιριάζουν με ροζ πουκάμισο κοστουμιού;

Εάν πρόκειται να φορέσεις ροζ πουκάμισο, προτείνουμε να επιλέξεις ένα πολύχρωμο ζευγάρι μανικετόκουμπα (με διακριτικές ροζ λεπτομέρειες) ή κράτησε το look σου απλό επιλέγοντας ένα ζευγάρι κλασικά ασημί μανικετόκουμπα.

Ποια μανικετόκουμπα ταιριάζουν με μαύρο πουκάμισο κοστουμιού;

Σχεδόν όλα τα μανικετόκουμπα ταιριάζουν με μαύρο πουκάμισο. Ωστόσο, μια από τις καλύτερες επιλογές που προτείνουμε είναι ένα ζευγάρι μανικετόκουμπα σε χρυσαφί τόνο ή με χρυσές λεπτομέρειες.

Ποια μανικετόκουμπα ταιριάζουν με το πουκάμισό μου που έχει μοτίβο;

Εξαρτάται από το χρώμα του μοτίβου.

Αν ψάχνεις για ασφαλή στυλιστικά επιλογή, προτείνουμε ένα διακριτικό ασημί ζευγάρι μανικετόκουμπα, μιας και το ασημί ταιριάζει με τα περισσότερα χρώματα και μοτίβα. Όπως ισχύει για όλα τα μανικετόκουμπα, βεβαιώσου οτι ταιριάζουν με άλλα μεταλλικά αξεσουάρ που θα φορέσεις.

Πώς μπορώ να ταιριάξω μανικετόκουμπα με μεταλλικά αξεσουάρ σε χρυσό τόνο;

Το ταίριασμα μετάλλων είναι μια απλή και πολύ χρήσιμη στυλιστική επιλογή για ένα προσεγμένο και καλόγουστο look.

Προτίμησε μανικετόκουμπα σε ασημί ή χρυσό τόνο ώστε να μπορείς να τα ταιριάξεις με οποιοδήποτε από τα προαναφερθέντα πουκάμισα και για να μην έχεις πρόβλημα με το χρυσό κλιπ γραβάτας.

Τι πρέπει να προσέξω όταν πρόκειται να αγοράσω μανικετόκουμπα ως δώρο;

Τα μανικετόκουμπα είναι τέλεια δώρα. Αν και μπορεί να μη ταιριάζουν σε όλους όσους έχεις στη λίστα σου, ωστόσο είναι σίγουρο πως ο κάθε καλαίσθητος άνδρας που του αρέσει να ντύνεται κομψά, θα εκτιμήσει δεόντως την επιλογή σου να του κάνεις δώρο ένα όμορφο ζευγάρι μανικετόκουμπα.

Την πρώτη ερώτηση που θα πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου όταν πρόκειται να αγοράσεις μανικετόκουμπα ως δώρο, είναι τι χρώμα είναι το ρολόι που φοράει; Εάν φοράει συνήθως χρυσό ρολόι, τότε προτείνουμε να αγοράσεις μανικετόκουμπα σε χρυσό τόνο. Αν από την άλλη φοράει ασημένιο ρολόι, τότε προτείνουμε να αγοράσεις μανικετόκουμπα σε ασημί τόνο, κοκ.

Το να ταιριάξεις το χρώμα του ρολογιού του είναι ο ευκολότερος τρόπος για να επιλέξεις ένα ζευγάρι μανικετόκουμπα που θα φοράει συχνά. Από 'κει και ύστερα, μπορείς να πειραματιστείς ή να πας συντηρητικά και διακριτικά όσο θέλεις - από χριστουγεννιάτικο έλκυθρο Άι Βασίλη έως Σφυρί του Θορ. Οι επιλογές είναι ατελείωτες.

Και, εάν επιθυμείς να κάνεις το δώρο σου ακόμα πιο special, συνιστούμε να προσθέσεις εξατομικευμένη χάραξη. Κάνε κλικ εδώ για ιδέες και έμπνευση σχετικά με το τι μήνυμα θα μπορούσες να επιλέξεις προς χάραξη.

Πότε να Φορέσω Τι;

Τα μανικετόκουμπα μπορεί να έχουν πολύ μικρό μέγεθος και να σε κάνουν να νομίζεις ότι αποτελούν μια απλή και πολύ μικρή στυλιστική πινελιά. Ωστόσο, σε περιστάσεις όπου όλοι ακολουθούν το ίδιο dress code, τα μανικετόκουμπα μπορούν να διαδραματίσουν πολύ σημαντικό ρόλο και να σε βοηθήσουν να ξεχωρίσεις από το πλήθος!

Εργασιακός Χώρος

Υπάρχουν απεριόριστοι τρόποι για να βγάλεις τα προς το ζην, άρα και άπειροι εργασιακοί χώροι. Από μια χαλαρή startup εταιρεία έως μια γιγάντια πολυεθνική όπου οι σωστές ενδυματολογικές επιλογές θα πρέπει κάθε φορά να αναδεικνύουν το εργασιακό σου κύρος, την θέση, την αποφασιστικότητα, την ιδιοσυγκρασία σου, κοκ. Πολλές φορές, οι ενδυματολογικές επιλογές μπορεί να κάνουν τη διαφορά σε ένα business meeting, στο κλείσιμο μια συμφωνίας, σε διαπραγματεύσεις. Σε περιπτώσεις που η γνώμη των άλλων είναι 'ζήτημα ζωής ή θανάτου', το προσωπικό σου στυλ είναι το ίδιο σημαντικό με τις επαγγελματικές επιδόσεις σου.

Εάν είσαι αυτός που λύνει και δένει στην εταιρεία, δηλαδή ο big kahuna, μπορείς να φοράς ό,τι σου κάνει κέφι. Ωστόσο, στις περιπτώσεις που το στυλ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και επιβάλλεται να αναδείξεις το κύρος σου, τότε το fashion statement σου μπορεί να αναδειχθεί, επιλέγοντας τα σωστά μανικετόκουμπα. Για παράδειγμα, μπορείς να επιλέξεις μανικετόκουμπα με κλασσικό design, τα οποία μπορούν να είναι είτε χρυσά ή ασημένια, να έχουν εντυπωσιακή φιλντισένια πρόσοψη ή μια πρόσοψη διακοσμημένη με πολύτιμες ή ημιπολύτιμες πέτρες, κοκ. Είμαστε σίγουροι ότι όλοι θα σε κοιτάνε με θαυμασμό και σεβασμό. Δείξε τους ποιος κάνει κουμάντο!

Εάν δε βρίσκεσαι στην κορυφή της πυραμίδας, συνιστούμε να φοράς μανικετόκουμπα σε σημαντικές επαγγελματικές περιστάσεις, όπως πχ. ραντεβού με πελάτες, συνέδρια, κι άλλα σημαντικά business events. Καλό είναι να γνωρίζεις την θέση σου. Ποτέ μην προσπαθήσεις να ανταγωνιστείς το στυλιστικό κύρος του προϊσταμένου ή του αφεντικού σου. Έτσι, το να 'σκάσεις μύτη' με πανάκριβα ζαφειρένια μανικετόκουμπα είναι σαφώς μια απαγορευτική επιλογή!

Εάν έχεις μια δημιουργική θέση, τα μανικετόκουμπα μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετική στυλιστική επιλογή για να επιδείξεις την περιπλοκότητα και τον 'πλούτο' του ψυχικού σου κόσμου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το extreme ή το εκκεντρικό όχι μόνο δεν απαγορεύεται, αλλά αντιθέτως επιβάλλεται ως μοναδικό fashion statement που μπορεί να αναδείξει ότι είσαι ο "master of the mind". Σε αυτές τις περιπτώσεις μανικετόκουμπα με θεματολογία από Lego έως Star Wars θα σε βοηθήσουν να ξεχωρίσεις και να καταπλήξεις.

Εάν εργάζεσαι σε ένα πιο casual εργασιακό περιβάλλον, τότε φινετσάτα μανικετόκουμπα silk knot ή γενικότερα μανικετόκουμπα σε απλή, ανεπιτήδευτη σχεδιαστική γραμμή μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετική επιλογή.

Επίσημες Εκδηλώσεις (Black Tie Events)

Εάν πρόκειται να παρευρεθείς σε γάμο, φιλανθρωπικό γκαλά, party με αυστηρό dress code, κτλ., τότε σαφώς και θα πρέπει να επιλέξεις το πιο tres chic ενδυματολογικό σου σύνολο ώστε να κερδίσεις τις θετικότερες εντυπώσεις. Τα μανικετόκουμπα μπορούν να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο και να απογειώσουν τους πόντους της αρρενωπής, καλαίσθητης γοητείας σου. Εάν η περίσταση δεν έχει συγκεκριμένη θεματολογία, σε συμβουλεύουμε να αποφύγεις extreme ή εκκεντρικά designs, όπως πχ. μανικετόκουμπα σε σχήμα όπλων ή κρανίων, αλλά και πιο casual designs, όπως πχ. μανικετόκουμπα silk knot.

Το κλασσικό αποτελεί πάντα μια ασφαλή επιλογή: ασήμι, χρυσός, φινετσάτο σμάλτο, φίλντισι, κτλ.

Χαλαρά και Καθημερινά (Casual)

Οι συναντήσεις με φίλους και τα parties αποτελούν τέλειο σκηνικό για να επιδείξεις το εξαιρετικό σου γούστο και στυλ. Η τέλεια ευκαιρία να πειραματιστείς και να τολμήσεις. Επίλεξε μανικετόκουμπα με κρανία, άγκυρες ή παίξε με συνδυασμούς υλικών, όπως πχ. ξύλο, δέρμα, κλπ.

Το σωστό ζευγάρι μανικετόκουμπα μπορεί να αποτελέσει σημείο έναρξης ενδιαφέρουσων συζητήσεων. Καλή διασκέδαση!

Πώς Καθαρίζονται τα Μανικετόκουμπα

Για να μπορείς να χαίρεσαι τα μανικετόκουμπά σου για μια ζωή, θα πρέπει να τα καθαρίζεις και να τα αποθηκεύεις σωστά. Ο καλύτερος τρόπος είναι να τα δίνεις ανά διαστήματα σε επαγγελματία κοσμηματοπώλη να σου τα καθαρίζει. Από την άλλη, εάν προτιμάς να τα καθαρίζεις μόνος σου, το μόνο που χρειάζεσαι, εάν πρόκειται για μεταλλικά μανικετόκουμπα, είναι νερό, ένα ήπιο καθαριστικό, μια οδοντόβουρτσα με απαλές τρίχες, και ένα απαλό βαμβακερό πανί για να τα στεγνώσεις.

Ένα απαλό πανάκι καθαρισμού κοσμημάτων αποτελεί επίσης μια αποτελεσματική και οικονομική επιλογή για να γυαλίσεις τα μανικετόκουμπά σου, στην περίπτωση που οξειδωθούν ή μαυρίσουν. Εάν τα μανικετόκουμπά σου έχουν πολύτιμους/ημιπολύτιμους λίθους, σε συμβουλεύουμε να κρατήσεις την υγρασία στο ελάχιστο επίπεδο και μεγάλη προσοχή ώστε να μη γρατσουνιστούν. Οι βαμβακερές μπατονέτες ποτισμένες με οξυζενέ θα χαρίσουν εξαιρετική λάμψη στα κοσμήματά σου. Τα ξύλινα και δερμάτινα αξεσουάρ δεν πρέπει να βρέχονται. Μάλιστα, τα δερμάτινα αξεσουάρ δεν θα πρέπει να έρχονται συχνά σε επαφή με υγρό περιβάλλον. Διαφορετικά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αναπτυχθεί μούχλα.

Πώς Πρέπει να Φυλάσσονται τα Μανικετόκουμπα

Μόλις καθαρίσεις τα μανικετόκουμπά σου, πρέπει να σκεφτείς ένα σωστό τρόπο φύλαξης. Το ιδανικό μέρος φύλαξης είναι ένα κουτί φύλαξης μανικετόκουμπων. Έτσι, τα πολύτιμα μανικετόκουμπά σου θα φυλάσσονται μακριά από θερμότητα και απευθείας έκθεση στις ηλιακές ακτίνες. Επίσης, θα προστατεύονται από οξείδωση και δεν θα μαυρίζουν. Το ιδανικότερο είναι να τοποθετείς ξεχωριστά το κάθε ζευγάρι μανικετόκουμπα σε ειδική προστατευτική θήκη. Με αυτό τον τρόπο θα προστατεύονται από γρατσουνιές και γενικότερες φθορές.

Η φύλαξη των μανικετόκουμπων σε μέρη με υψηλή υγρασία ή σε πλαστικές σακούλες, θα πρέπει να αποφεύγεται! Διαφορετικά, τα μανικετόκουμπα θα εκτείθενται σε συνθήκες οξείδωσης και έτσι θα μαυρίζουν πιο γρήγορα. Τα περισσότερα μανικετόκουμπα, κυρίως δε όταν πρόκειται για premium ποιότητας, μπορούν να παραμείνουν σε άψογη κατάσταση για μια ζωή, αρκεί βεβαίως να τα προσέχεις και να τα αποθηκεύεις σωστά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που πολλές φορές περνούν από γενιά σε γενιά ως πολύτιμα οικογενειακά κειμήλια. Άλλωστε, θέλεις τα παιδιά και τα εγγόνια σου να είναι το ίδιο στυλάτα με σένα, έτσι δεν είναι;

Ενδιαφέροντα Ιστορικά Στοιχεία για τα Μανικετόκουμπα

Φοράμε πουκάμισα εδώ και περίπου επτά χιλιετίες, σχεδόν από τότε που ανακαλύφθηκε το ράψιμο των υφασμάτων. Ωστόσο, μόλις τους τελευταίους λίγους αιώνες το πουκάμισο απέκτησε καθαρά διακοσμητική αξία.

Γιατί Ξεκινήσαμε να Φοράμε Πουκάμισα;

Τα πουκάμισα χρησιμοποιούνταν ως εσώρουχο το οποίο κάλυπτε το δέρμα κάτω από πιο βαριά ρούχα. Έτσι, το δέρμα παράμενε καθαρό για περισσότερο διάστημα.

Κάποτε, το να δείχνεις σε άλλους το πουκάμισό σου, ήταν το ίδιο προσβλητικό σαν να επιδεικνύεις το ανοιχτό φερμουάρ σου, στις μέρες μας.

Και μετά;

Τον 16ο αιώνα, οι άνδρες άρχισαν να δένουν τις μανσέτες των πουκαμίσων τους με λεπτές κορδέλες.

Ωστόσο, έπρεπε να περάσουν κοντά στους 2 αιώνες και να φτάσουμε στον 18ο αιώνα έως ότου να εμφανιστούν τζέντλεμεν, πρωτοπόροι του στυλ, οι οποίοι άρχισαν να δένουν τις μανσέτες των πουκαμίσων τους με κουμπάκια τα οποία συνδέονταν με αλυσιδούλα. Συχνά, αυτά τα μανικετόκουμπα με αλυσίδα (chain cufflinks) είχαν προσόψεις διακοσμημένες με περίτεχνα μίνι πορτρέτα διάσημων προσωπικοτήτων της εποχής ή των αγαπημένων τους προσώπων.

Στα μέσα του 19ου αιώνα, άρχισε να χρησιμοποιείται αμυλόκολλα για την σκλήρυνση των μανσετών, ώστε αυτές να διατηρούν ευκολότερα το συντηρητικά αψεγάδιαστο σχήμα τους. Ήταν πλέον πολύ δύσκολο να κουμπωθούν τα κουμπιά των μανσετών και απαιτούνταν άμεσα μια αποτελεσματική, και πάνω απ' όλα πρακτική λύση.

Και Εγένετο το... Μανικετόκουμπο

Το μανικετόκουμπο αποδείχθηκε όχι μόνο μια πολύ πρακτική, αλλά παράλληλα και πολύ φινετσάτη λύση για το πρόβλημα που δημιουργούσαν οι σκληρές μανσέτες. Μάλιστα, με τον 'οίστρο' της Βιομηχανικής Επανάστασης, η δημοτικότητα των μανικετόκουμπων εκτοξεύτηκε*, καθώς πλέον, ήταν δυνατή η μαζική παραγωγή τους. Έτσι, ο καθένας, από τους μικροαστούς μέχρι την αριστοκρατία, μπορούσε πλέον να αποκτήσει γρήγορα και οικονομικά το πιο trendy ανδρικό αξεσουάρ της εποχής, τα μανικετόκουμπα. Εκτός αυτού, ήταν πλέον δυνατή η επιλογή από μια πρωτόγνωρα τεράστια γκάμα μανικετόκουμπων σε πλήθος χρωμάτων, σχεδίων, διακοσμήσεων, υλικών.

Στις μέρες μας, τα μανικετόκουμπα φοριούνται σε περισσότερες περιστάσεις από ποτέ. Αποτελούν ένα από τα δυνατότερα και πιο hot ανδρικά αξεσουάρ, εμπλουτίζοντας σημαντικά τη στυλιστική 'φαρέτρα' των μοντέρνων καλαίσθητων τζέντλεμεν και κάνοντας πιο εύκολη την επίτευξη του επιθυμητού look.

*Εκτός από μια μικρή πτώση που παρατηρήθηκε τη δεκαετία του 1920, όταν και λανσαρίστηκε στην παγκόσμια αγορά μόδας το σπορ πουκάμισο με κουμπιά.

Συχνές Ερωτήσεις & Απαντήσεις

Για ποιο λόγο χρησιμοποιούνται τα μανικετόκουμπα;

Τα μανικετόκουμπα χρησιμοποιούνται για να συνδέουν ή να σφίγγουν τις μανσέτες των πουκαμίσων με γαλλικές μανσέτες (βλ. French cuff shirts). Αυτά είναι επίσημου τύπου πουκάμισα, τα οποία πωλούνται χωρίς κουμπιά. Τα μανικετόκουμπα, εκτός από τον πρακτικό σκοπό τους, τονίζουν όμορφα ένα επίσημο κομψό look.

Πώς γίνεται η σωστή επιλογή μανικετόκουμπων;

Όταν πρόκειται να αγοράσεις μανικετόκουμπα, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να λάβεις σοβαρά υπόψιν είναι για τι είδους περίσταση προορίζονται. Εάν πρόκειται να τα φορέσεις σε γάμο ή κάποια άλλη επίσημη περίσταση (βλέπε black tie event) θα πρέπει να επιλέξεις μανικετόκουμπα που να τονίζουν όμορφα τη φινέτσα και την επισημότητα του ενδυματολογικού συνόλου σου. Έτσι, σε αυτές τις περιστάσεις μπορούν να ταιριάξουν μανικετόκουμπα από ασήμι, χρυσό, με πρόσοψη από φίλντισι, διακοσμήσεις με πολύτιμους & ημιπολύτιμους λίθους, κλπ. Γενικότερα, designs που θα προσδώσουν κύρος και επισημότητα στο look σου.

Εάν πρόκειται για το πρώτο σου ζευγάρι, προτείνουμε να αποκτήσεις ασημένια μανικετόκουμπα. Είναι η ασφαλέστερη στυλιστικά επιλογή.

Αν από την άλλη, ψάχνεις ζευγάρι ή ζευγάρια για να μεγαλώσεις τη συλλογή σου, τότε σαφώς και μπορείς να επιλέξεις από μια τεράστια γκάμα. Όσα περισσότερα ζευγάρια έχεις, τόσες περισσότερες οι επιλογές σου για επίσημα ή casual events και looks.

Σε ποιο σημείο της μανσέτας μπαίνει το μανικετόκουμπο;

Πρώτα απ' όλα, βεβαιώσου ότι φοράς το σωστό είδος πουκάμισου -- ένα πουκάμισο με γαλλικές μανσέτες (βλέπε French cuff shirt). Αυτό, έχει ειδικές οπές για μανικετόκουμπα και δεν έχει ραμμένα κουμπιά.

Μόλις διπλώσεις την άκρη του μανικιού, διπλασιάζοντας με αυτό τον τρόπο τον αριθμό των μανσετών, ευθυγράμμισε τις οπές. Κατόπιν, θα πρέπει να εισάγεις προσεκτικά το κάτω μέρος του μανικετόκουμπου έως ότου αυτό περάσει και τις τέσσερις οπές. Μόλις το κάνεις, το κουμπώνεις (αναλόγως του τύπου) και αυτό ασφαλίζει στην θέση του.

Ο τρόπος που κουμπώνουν τα μανικετόκουμπα εξαρτάται καθαρά από το μηχανισμό κουμπώματος που διαθέτουν. Μπορείς να δεις πιο πάνω στο άρθρο, πληροφορίες για το κάθε τύπο μανικετόκουμπου.

Πώς φοριούνται τα μανικετόκουμπα και πως οι καρφίτσες πουκαμίσου (studs) σε σμόκιν;

Για τα μανικετόκουμπα, δες "Σε ποιο σημείο της μανσέτας μπαίνει το μανικετόκουμπο;"

Εάν θελήσεις να φορέσεις studs στο πουκάμισο με σμόκιν, θα πρέπει να πιέσεις το διακοσμητικό μέρος του stud ώστε αυτό να περάσει από την πίσω οπή και μετά από την μπροστινή οπή. Μη δώσεις σημασία στα κουμπιά, αυτά δεν είναι απαραίτητα όταν φοράς καρφίτσες πουκαμίσου.

Με τι είδους πουκάμισο μπορώ να φορέσω μανικετόκουμπα?

Παραδοσιακά, τα μανικετόκουμπα φοριούνται σε πουκάμισα με γυριστή γαλλική μανσέτα (French cuff shirts).

Εκτός αυτού, όποιο πουκάμισο έχει ειδικές οπές για μανικετόκουμπα (ανεξαρτήτως αν έχει ή όχι ραμμένα κουμπιά), μπορεί να φορεθεί με μανικετόκουμπα.

Είναι στυλιστικά σωστό να φορέσω μανικετόκουμπα σε μια συνέντευξη;

Η απάντηση είναι… εξαρτάται.

Για ποια θέση είναι η συνέντευξη; Σε ποια εταιρεία; Η κουλτούρα της εταιρείας είναι χαλαρή ή συντηρητική; Πρόκειται για startup εταιρεία ή για πολυεθνικό κολοσσό;

Εάν επιθυμείς να επιδείξεις αύρα φινέτσας, κύρους, και στυλιστικής κομψότητας, φυσικά και ταιριάζει ένα ζευγάρι κομψά μανικετόκουμπα. Σε αυτή την περίπτωση, προτείνουμε την επιλογή παραδοσιακών και κλασσικών μανικετόκουμπων, όπως πχ. ασημένια, χρυσά (ή οποιοδήποτε άλλο μέταλλο σε γκρι ή ουδέτερη απόχρωση), με φιλντισένια ή διαμαντένια πρόσοψη, κτλ.

Εάν η κενή επαγγελματική θέση έχει περισσότερο δημιουργικό χαρακτήρα, τότε τα μανικετόκουμπα μπορούν να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο ως στυλιστικό μέσον επίδειξης της προσωπικής σου δημιουργικής ικανότητας και φαντασίας.

Από την άλλη όμως, μπορεί αυτός που κάνει τη συνέντευξη να βρει τα μανικετόκουμπα υπερβολική επιλογή και πολύ επιτηδευμένη. Για αυτό τον λόγο, είναι πολύ σημαντική μια καλή έρευνα σχετικά με την εταιρεία, κυρίως για την εταιρική κουλτούρα και το προφίλ της θέσης που σε ενδιαφέρει, πριν τη συνέντευξη, έτσι ώστε να μη βρεθείς προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Η φράση "Η γνώση είναι δύναμη" ταιριάζει γάντι σε αυτή την περίσταση.

Με τι θα πρέπει να ταιριάζουν τα μανικετόκουμπα;

Δεν υπάρχει ένας ξεκάθαρος γενικός στυλιστικός κανόνας που να λειτουγεί ως πανάκεια. Ωστόσο, σαφώς υπάρχουν κάποια πραγματάκια που πρέπει να λάβεις υπόψιν ώστε η επιλογή του να φορέσεις ή όχι μανικετόκουμπα να είναι όσο πιο ασφαλής και σίγουρη γίνεται.

Τα χρώματα που βρίσκονται εκτός Κύκλου Χρωμάτων, όπως το λευκό, το γκρι, το μαύρο, το ασημί, ταιριάζουν πρακτικά σχεδόν με όλους τους χρωματικούς συνδυασμούς, οπότε αποτελούν πολύ ασφαλή επιλογή.

Εάν φοράς κι άλλα μεταλλικά αξεσουάρ, εκτός από τα μανικετόκουμπα, θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι θα ταιριάξουν όλα μεταξύ τους. Για παράδειγμα, τα χρυσά μανικετόκουμπα μπορούν να συνδυαστούν με χρυσό ρολόι και χρυσό κλιπ γραβάτας.