Γυαλιά Ηλίου | Αγόρασε 2 και εξοικονόμησε 20%

Γυαλιά Ηλίου | Αγόρασε 2 και εξοικονόμησε 20%

Επιστροφή εντός 365 ημερών - χωρίς ερωτήσεις !
Μεταφορικά 4 € - Επιλογή για Δωρεάν Μεταφορικά πάνω από 49 €-
Επικοινωνία
Αγαπημένα
Καλάθι

Γραβάτα - Ο Απόλυτος Οδηγός

Μάθε ό,τι χρειάζεται να γνωρίζεις για τις γραβάτες. Από το πώς να τις ταιριάζεις χρωματικά και βάσει υφάσματος έως πώς να τις δένεις με διάφορους κλασσικούς ή πιο trendy κόμπους.

Σε όλους αρέσει να μας σχολιάζουν με θαυμασμό "τι ωραία γραβάτα" όταν κάνουμε είσοδο σε μια συγκέντρωση ή σε ένα ραντεβού. Μια τέτοια αναφώνηση θαυμασμού όχι μόνο μας ανεβάζει την αυτοπεποίθηση, αλλά 'σπάει τον πάγο' και μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για μια συναρπαστική συζήτηση. Ο Oscar Wilde είπε κάποτε, “Μια καλοδεμένη γραβάτα είναι το πρώτο σοβαρό βήμα στη ζωή.” Εάν δε τα έχεις καταφέρει σ' αυτό τον τομέα έως τώρα… ήρθε η ώρα να αλλάξεις την κατάσταση υπέρ σου.

1 Γραβάτα - ο απόλυτος οδηγός1.1 Πώς φοριέται η γραβάτα1.2 Υφάσματα για γραβάτες1.3 Σημαντικές και χρήσιμες γνώσεις σχετικά με τις γραβάτες1.4 3 τρόποι δεσίματος γραβάτας1.5 Αξεσουάρ γραβάτας1.6 Πώς γίνεται το ταίριασμα γραβάτας με κοστούμι;1.7 Λευκά πουκάμισα1.8 Μπλε πουκάμισα1.9 Μπλε ριγέ ή καρό μοτίβο1.10 Ροζ ριγέ ή καρό μοτίβο1.11 Προσθετοντας το σακακι1.12 Έξυπνη συμβουλή για ταίριασμα γραβάτας κοστουμιού1.13 Χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την ιστορία της γραβάτας που θα εντυπωσιάσουν τους συνομιλητές σου1.14 Μας ρωτησατε - σας απανταμε

Πώς Φοριέται η Γραβάτα

Η βασική αρχή για το σωστό δέσιμο είναι η φυσικότητα του στυλ. Η γραβάτα που φοράμε θα πρέπει να φαίνεται ανεπιτίδευτη πάνω μας. Αυτή η πολυπόθητη φινέτσα θα έρθει μόνη της μετά από αρκετή εξάσκηση και πειραματισμούς στον καθρέφτη.

Σωστό Μήκος Γραβάτας

Η μύτη της γραβάτας θα πρέπει να είναι ελάχιστα πιο πάνω από την αγκράφα της ζώνης.

Σωστό Πλάτος Γραβάτας

Το πλάτος της γραβάτας ποικίλει, καθώς υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη γραβάτας. Από τις λεπτές (skinny) έως τις φαρδιές τύπου disco-style, το εύρος του πλάτους κυμαίνεται μεταξύ 5-7 εκ. Το πλάτος της γραβάτας θα πρέπει να επιλέγεται βάσει του ενδυματολογικού συνόλου. Ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τη σωστή επιλογή πλάτους είναι το πλάτος του πέτου του σακακιού. Η γραβάτα, στο φαρδύτερο σημείο της, θα πρέπει να έχει το ίδιο πλάτος με το πέτο του σακακιού.

Σε γενικές γραμμές, σε συμβουλεύουμε να φοράς slim γραβάτα εάν το σακάκι σου έχει λεπτό πέτο και φαρδύτερη γραβάτα εάν το πέτο είναι φαρδύ.

Επίσης, στην εξίσωση θα πρέπει να συμπεριλάβεις και το σωματότυπό σου. Έχεις φαρδείς ώμους; Σου ταιριάζουν καλύτερα οι φαρδιές γραβάτες και τα σακάκια με φαρδύ πέτο. Εάν έχεις λεπτό σωματότυπο, θα σου ταιριάζουν καλύτερα οι slim γραβάτες και τα σακάκια με slim πέτο.

Ανατομία της Γραβάτας

Το να κατανοήσεις τη δομή / ανατομία της γραβάτας θα σε βοηθήσει σημαντικά στις αγορές σου. Έτσι, όχι μόνο θα αρχίσεις να αγοράζεις γραβάτες που σου ταιριάζουν, αλλά θα μπορείς να τις διατηρείς αψεγάδιαστες για περισσότερο καιρό.

  1. Blade – Το κυρίως σώμα της γραβάτας.
  2. Tipping – Το ύφασμα που είναι ραμμένο στο πίσω μέρος και την ουρά της γραβάτας. Self-tipping ονομάζεται όταν το ύφασμα είναι ίδιο τόσο στο μπροστινό όσο και στο πίσω μέρος της γραβάτας. Συνήθως το διακοσμητικό tipping περιλαμβάνει διαφορετικό ύφασμα. Εάν μια γραβάτα έχει tipping με κακής ποιότητας ύφασμα, τότε αυτό επηρεάζει αρνητικά τη συνολική ποιότητα της γραβάτας – δείγμα οτι έγινε προσπάθεια ελαχιστοποίησης κόστους.
  3. Bar Tack – Η δυνατή ραφή στο πίσω μέρος που συγκρατεί ενωμένες τις δυο πλευρές και διατηρεί το σχήμα της γραβάτας.
  4. Label – Η ετικέτα μπορεί να περιλαμβάνει το όνομα του σχεδιαστή / brand.
  5. Keeper Loop – H μικρή θηλιά στο πίσω μέρος της γραβάτας όπου περνάει το λεπτό μέρος της γραβάτας. Το μέγεθος της μικρής θηλιάς θα πρέπει να είναι τόσο ώστε να περνάει με άνεση η λεπτή άκρη της γραβάτας χωρίς να είναι πολύ μεγάλο ή πολύ μικρό. Εάν είναι φτιαγμένη από το ίδιο ύφασμα και η ποιότητά της είναι ίδια με της υπόλοιπης γραβάτας, αποτελεί ένδειξη οτι δεν έγινε προσπάθεια περικοπής κόστους, οπότε ούτε και συνολικής ποιότητας.
  6. Neck – Ο 'λαιμός' αποτελεί το μεσαίο τμήμα της γραβάτας.
  7. Shell – Το εξωτερικό ύφασμα της γραβάτας – επίσης γνωστό και ως φάκελος. Είναι συνήθως από μετάξι, μαλλί, βαμβάκι ή πολυεστέρα.
  8. Seam – Είναι ουσιαστικά η ραφή όπου έχουν ραφτεί όλα τα κομμάτια του υφάσματος. Μια γραβάτα premium / superior ποιότητας αποτελείται από φάκελο
    που έχει ραφτεί 45 μοίρες από την άκρη του υφάσματος. Εάν το κόψιμο και η ραφή της γραβάτας δε γίνει μ' αυτό τον τρόπο, η γραβάτα δεν θα κρέμεται ίσια, αλλά ούτε θα μπορέσει να 'επιβιώσει' στην καθημερινή χρήση.
  9. Interlining – To μεσοφοδράρισμα αποτελείται από το εσωτερικό ύφασμα και δίνει στη γραβάτα το σχήμα της και αντοχή στα ζαρώματα. Μια γραβάτα υψηλής ποιότητας συνήθως έχει μεσοφοδράρισμα ραμμένο με μάλλινο νήμα λόγω της απαλότητας, ανθεκτικότητας, και ιδιαίτερης αντοχής στα ζαρώματα. Άλλες γραβάτες έχουν βαμβακερό ή συνθετικό νήμα, το οποίο και είναι χαμηλότερης ποιότητας από το μάλλινο νήμα.
  10. Tail – Η "ουρά" είναι η λεπτή άκρη της γραβάτας. Περνιέται μέσα από το μικρή θηλιά (keeper loop) στο πίσω μέρος, μόλις ολοκληρωθεί το δέσιμο της γραβάτας.
  11. Slip Stitch – Μια κρυμμένη ραφή η οποία ενώνει τις 2 άκρες (βλ. Bar Tack).
  12. Origin and Care Tag – Η ετικέτα προέλευσης και περιποίησης / φροντίδας ενδέχεται να συμπεριλαμβάνει την χώρα προέλευσης και ειδικές οδηγίες φροντίδας, κυρίως όσον αφορά το καθάρισμα / πλύσιμο.

Υφάσματα για Γραβάτες

Τα συνηθέστερα υφάσματα που χρησιμοποιούνται στις γραβάτες είναι το μετάξι, το μαλλί, το βαμβάκι, και ο πολυεστέρας. Κάθε ύφασμα έχει διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Όταν κάνεις συνδυασμούς, θα πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή στην υφή της γραβάτας που πρόκειται να φορέσεις. Ό,τι ισχύει για τα ποσέτ μαντήλια και τα παπιγιόν, ισχύει και για τις γραβάτες. Έτσι, καλό είναι να επιδιώκεις αντίθεση όσον αφορά την επιλογή υφάσματος για γραβάτα.

Για παράδειγμα, μια γυαλιστερή, μεταξωτή γραβάτα δημιουργεί ελκυστική αντίθεση με ένα πιο τραχύ μάλλινο σακάκι / κοστούμι ή με ένα βαμβακερό τετράγωνο ποσέτ μαντήλι. Παρομοίως, μια πιο τραχιά στην υφή μάλλινη γραβάτα δημιουργεί ελκυστική αντίθεση με ένα μεταξωτό τετράγωνο ποσέτ μαντήλι ή με ένα γυαλιστερό στην υφή σακάκι / κοστούμι.

Μεταξωτές Γραβάτες

Οι μεταξωτές γραβάτες μπορούν να φυλαχθούν (αποθηκευθούν) σχετικά εύκολα, ενώ ξεχωρίζουν με την εξαιρετικά απαλή υφή τους. Όσο πολυτελείς είναι και δείχνουν οι μεταξωτές γραβάτες, τόσο δύσκολες είναι στον καθαρισμό τους, ενώ έχουν και την τάση να ζαρώνουν εύκολα.

Μάλλινες Γραβάτες

Οι μάλλινες γραβάτες έχουν μια πιο τραχιά υφή και μπορούν να προσδώσουν βάθος και οπτικό ενδιαφέρον στο ενδυματολογικό σύνολο. Οι premium μάλλινες γραβάτες φτιάχνονται από μαλλί κασμίρ. Το κακό με τις μάλλινες γραβάτες είναι οτι μπορούν να δεθούν μόνο με χοντρό κόμπο, ενώ μπορούν να 'μπουν', δηλαδή να συρρικνωθούν, εάν δεν πλυθούν προσεκτικά.

Βαμβακερές Γραβάτες

Οι βαμβακερές γραβάτες σιδερώνονται, καθαρίζονται, φυλάσσονται εύκολα. Επίσης, είναι εξαιρετικά ανθεκτικές τόσο στην πολυχρησία όσο και στην πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, ενδέχεται να 'μπουν', δηλαδή να συρρικνωθούν, εάν πλυθούν σε πολύ ζεστό νερό. Τέλος να σημειωθεί επίσης ότι τσαλακώνονται εύκολα.

Πολυεστερικές Γραβάτες

Οι πολυεστερικές γραβάτες, δηλαδή οι γραβάτες από πολυεστέρα, είναι εξαιρετικά ελαφριές και φυλάσσονται εύκολα. Το κακό είναι ότι δείχνουν φθηνές, καθώς πολλοί τις επιλέγουν ως φθηνή εναλλακτική των σαφώς πολύ πιο ακριβών μεταξωτών γραβατών.

Σημαντικές και Χρήσιμες Γνώσεις Σχετικά με τις Γραβάτες

Κάθε σοβαρή συλλογή από γραβάτες, για να είναι στυλιστικά απογειωτική, θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον δυο τύπου / στυλ γραβατών. Είναι απολύτως αποδεκτό να έχεις την αγαπημένη σου γραβάτα, ωστόσο οφείλεις ως μοδάτος και καλαίσθητος άνδρας να έχεις τουλάχιστον μια πουά γραβάτα που θα σου προσφέρει αυτό το έξτρα κάτι παραπάνω. Φοβάσαι τι θα γίνει εάν κάποια από τις γραβάτες σου λερωθεί επειδή δεν έχεις τις απαραίτητες γνώσεις; Πλέον, μπορείς να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, επειδή θα καλύψουμε στον οδηγό μας όλες τις βασικές απορίες / προβληματισμούς μπορεί να έχεις σχετικά με τις γραβάτες, όπως πχ. τρόποι φύλαξης, καθαρισμός, και σιδέρωμα γραβατών.

Μονόχρωμες Γραβάτες

Οι μονόχρωμες γραβάτες είναι αυτό που υποδηλώνει η λέξη, γραβάτες με ένα χρώμα. Οι στυλιστικά πιο ευκολοσυνδύαστες είναι οι μπλε μαρέν (navy) και οι μπουργκουντί (burgundy) γραβάτες, οι οποίες δείχνουν εξαιρετικά σχεδόν σε κάθε chic και smart casual ενδυματολογικό σύνολο, ενώ αποτελούν εξαιρετική βάση για να ξεκινήσεις να δημιουργείς την προσωπική σου συλλογή με μοδάτες και καλόγουστες γραβάτες. Επίσης, μπορείς να πειραματιστείς με ποιο ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού ή όταν πρόκειται να παρευρεθείς σε ποιο casual περιστάσεις.

Ριγέ Γραβάτες

Οι ριγέ γραβάτες είναι εξαιρετικά δημοφιλείς, λογικό αφού δείχνουν εξαιρετικά κομψές. Αντικειμενικά αποτελούν μια καλή και safe επιλογή για business meetings, καθώς μπορούν να συνδυαστούν εύκολα με διάφορα chic και smart casual ενδυματολογικά σύνολα. Ο γενικός στυλιστικός κανόνας λέει: Όσο μεγαλύτερο κενό ανάμεσα στις διαγώνιες ρίγες και όσο πιο λεπτές οι ρίγες, τόσο πιο επίσημη και σοβαρή δείχνει μια γραβάτα.

Πουά Γραβάτες (Polka Dot)

Όχι μόνο οι κουκκίδες (polka dots) που αποτελούν το πουά μοτίβο δείχνουν κομψές, cool, και μοδάτες, αλλά, παράλληλα, είναι σχεδόν αδύνατον να μοιάζουν με κάτι άλλο που θα φοράτε εκείνη τη στιγμή. Στην κατηγορία με τα πουά περιλαμβάνονται και τα μοτίβα που αποτελούνται, εκτός από κουκκίδες, από μικρά τετραγωνάκια, διαμαντάκια (ρόμβους) κι άλλα παρόμοια σχήματα.

Γραβάτες με Λαχούρια (Paisley)

Παρομοίως με τις πουά γραβάτες, έτσι και οι γραβάτες με λαχούρια αποτελούν μια εξαιρετικά μοδάτη, και σαφώς πιο ενδιαφέρουσα από τις μονόχρωμες, στυλιστική πρόταση. Τα λαχούρια αποτελούν διακοσμητικό τύπου φλοράλ μοτίβο με ρίζες από τη Μέση Ανατολή, το οποίο αποτελεί αγαπημένη στυλιστική επιλογή εδώ και πολλούς αιώνες.

Πλεκτές Γραβάτες

Οι πλεκτές γραβάτες ξεχωρίζουν με την ιδιαίτερη υφή της επιφάνειάς τους. Η υφή είναι σαφώς πιο τραχιά από τις υπόλοιπες γραβάτες, ενώ, ως επί το πλείστον, η άκρη τους είναι ορθογώνια και όχι μυτερή.

Να σημειωθεί ότι οι πλεκτές γραβάτες αποτελούν μια πιο casual επιλογή και μπορούν να φορεθούν σε καθημερινή βάση, όπως π.χ. στο γραφείο.

Χριστουγεννιάτικες και Φανταχτερές Γραβάτες

Ως επί το πλείστον διασκεδαστικές, αστείες, και ξεχωριστές, αυτού του είδους οι γραβάτες συνήθως φοριούνται σε εορταστικές οικογενειακές εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις, Κυριακάτικα barbecues και Χριστουγεννιάτικο δείπνο. Συνήθως, ταιριάζουν με ανάλογα κακόγουστο Χριστουγεννιάτικο πουλόβερ. Για το καλό της καριέρας σου, αλλά και του κοινωνικού σου status, σε συμβουλεύουμε να μην φορέσεις μια τέτοια γραβάτα σε συνέντευξη για δουλειά, business meeting, ή στο πρώτο σου ραντεβού. Εκτός κι αν δε σε νοιάζουν όλα αυτά...και η τρέλα αποτελεί αγαπημένο σου alter ego... άλλωστε, σε ορισμένες περιπτώσεις το εκκεντρικό έχει πέραση!

Γραβάτες Grenadine

Οι γραβάτες Grenadine (γνωστές και ως γραβάτες Garza) έχουν το ίδιο σχήμα με τις κανονικές γραβάτες, με μυτερή άκρη και κανονικό πλάτος. Ωστόσο, αποτελούν εξαιρετική επιλογή για επίσημα, chic ενδυματολογικά σύνολα. Να σημειωθεί ότι οι γραβάτες Grenadine ξεχωρίζουν με την ιδιαίτερη ύφανση, η οποία είναι σαφώς πιο περίπλοκη. Να σημειωθεί ότι είναι πολύ πιο ακριβές συγκριτικά με τις συνηθισμένες γραβάτες.

Γραβάτες Macclesfield

Οι γραβάτες Macclesfield πήραν το όνομά τους από την ομώνυμη αγγλική πόλη Macclesfield (Μάκλσφιλντ) της Επαρχίας Cheshire. Το Μάκλσφιλντ έγινε γνωστό τον 17ο αιώνα για τα μεταξωτά του υφάσματα και αργότερα παγκοσμίως διάσημο για το ιδιαίτερο μοτίβο ύφανσης. Το μοτίβο είναι παρόμοιο μ' αυτό που χρησιμοποιείται στις Foulard ή wallpaper γραβάτες. Το μοτίβο Foulard είναι ένα απλό επαναλαμβανόμενο γεωμετρικό μοτίβο που συνήθως περιλαμβάνει λουλούδια, γεωμετρικά σχήματα – τετράγωνα, ρόμβους (διαμάντια), κουκκίδες – ή λαχούρια σε διάφορα σχήματα.

Στις μέρες μας, το Macclesfield χρησιμοποιείται γενικά για να χαρακτηρίσει τις γραβάτες με μικρά πλεκτά γεωμετρικά μοτίβα. Αυτά τα μοτίβα δημιουργούνται από μεταξωτή κλωστή.

3 Τρόποι Δεσίματος Γραβάτας

Το να γνωρίζεις πώς να δένεις τη γραβάτα σου είναι το Α και το Ω για σωστή και προσεγμένη εμφάνιση. Εάν δε γνωρίζεις πώς να δένεις σωστά μια γραβάτα, τώρα είναι η ώρα να κάνει το μεγάλο βήμα στη ζωή σου, όπως θα έλεγε και ο Oscar Wilde.

Συμβουλεύουμε να ξεκινήσεις την εξάσκηση σε ένα πουκάμισο που να έχει πλυθεί και φορεθεί ώστε να μην είναι πολύ άκαμπτο. Έτσι, θα μπορέσεις να κουμπώσεις ευκολότερα το πάνω κουμπί του πουκαμίσου σου μόλις ολοκληρώσεις το δέσιμο του κόμπου της γραβάτας.

Ο Κόμπος Four-In-Hand

Ο κόμπος Four-In-Hand είναι ο πλέον κλασσικός και ευκολότερος κόμπος για δέσιμο γραβάτας… και δείχνει φανταστικός με την κατάλληλη πτύχωση! Ταιριάζει περισσότερο σε άνδρες με μικρότερο λαιμό ή σε γραβάτες από πιο βαρύ ύφασμα.

Κάνε κλικ εδώ για να δεις το βίντεο στα Δανικά, Γαλλικά, Ολλανδικά, Ιταλικά ή Ισπανικά.

Πώς Γίνεται το Δέσιμο Γραβάτας με Κόμπο Four-In-Hand

  1. Ξεκίνησε με τη φαρδιά άκρη της γραβάτας στα αριστερά. Η αριστερή άκρη της γραβάτας θα πρέπει να είναι περίπου 20 εκ. κάτω από την λεπτή δεξιά άκρη.
  2. Πέρασε χιαστή οριζόντια την φαρδιά άκρη μπροστά από τη στενή άκρη κάτω από το πηγούνι σου.
  3. Τράβηξε προς τα πάνω την φαρδιά άκρη και μέσα από την θηλιά γύρω από τον λαιμό σου.
  4. Κράτησε χαλαρά το μπροστινό μέρος του κόμπου με τον δείκτη και φέρε την φαρδιά άκρη κάτω και μέσω της μπροστινής θηλιάς.
  5. Σφίξε τον κόμπο κρατώντας τη στενή άκρη και σπρώξε τον κόμπο προς τα πάνω.

Ο Κόμπος Half Windsor

Ο κόμπος Half Windsor είναι επίσης ασύμμετρος, ωστόσο πιο φαρδύς και πιο καλά δομημένος απ' ότι ο κόμπος Four-In-Hand με καθαρό, τριγωνικό τελείωμα. Αποτελεί μια εξαιρετική κλασική επιλογή. Είναι ένας κόμπος που εξισορροπεί την επισημότητα με την καθημερινότητα. Το μεσαίο του μέγεθος ταιριάζει με τους περισσότερους τύπους γιακά. Ταιριάζει καλύτερα σε μεσαίες γραβάτες.

Κάνε κλικ εδώ για να δεις το βίντεο στα Γερμανικά, Δανικά, Γαλλικά, Ολλανδικά, Ιταλικά, ή Ισπανικά.

Πώς Γίνεται το Δέσιμο Γραβάτας με Κόμπο Half Windsor

  1. Ξεκίνησε με την φαρδιά άκρη της γραβάτας στ' αριστερά και τη στενή άκρη στα δεξιά. Η φαρδιά άκρη θα πρέπει να είναι μακρύτερη από τη στενή.
  2. Πέρασε χιαστή οριζόντια την φαρδιά άκρη μπροστά από τη στενή άκρη δημιουργώντας ένα Χ ακριβώς κάτω από το πηγούνι.
  3. Πάρε την φαρδιά άκρη γύρω και πίσω από τη στενή άκρη.
  4. Πέρασε την φαρδιά άκρη πάνω και μέσα από το άνοιγμα.
  5. Τύλιξε την φαρδιά άκρη δια μέσου της μπροστινής πλευράς της στενής άκρης
  6. Τράβηξε την φαρδιά άκρη κάτω και μέσα από το άνοιγμα. Τράβηξε την φαρδιά άκρη του κόμπου μέσα από την θηλιά που σχηματίστηκε μπροστά.
  7. Σφίξε τον κόμπο τραβώντας προς τα κάτω την φαρδιά άκρη.

Κόμπος Full Windsor

Ο κόμπος Full Windsor είναι ένας μεγάλος κόμπος που χρησιμοποιείται συχνά στις ένοπλες δυνάμεις λόγω του επίσημου και επιβλητικού του look. Ο κόμπος Windsor ξεχωρίζει με το συμμετρικό, τριγωνικό του τελείωμα. Ταιριάζει σε χοντρό λαιμό και σε γραβάτες από ελαφρύ ύφασμα.

Πώς Γίνεται το Δέσιμο Γραβάτας με Κόμπο Full Windsor

  1. Ξεκίνησε με την φαρδιά άκρη στα αριστερά να είναι 12 εκ. κάτω από τη ζώνη.
  2. Πέρασε χιαστή οριζόντια την φαρδιά άκρη μπροστά ώστε να σχηματιστεί Χ κάτω από το πηγούνι.
  3. Φέρε την φαρδιά άκρη πάνω και κάτω από την θηλιά γύρω από τον λαιμό σου.
  4. Πέρασε την μέσα από την θηλιά και τράβηξε την φαρδιά άκρη τελείως προς τα κάτω.
  5. Φέρε την φαρδιά άκρη γύρω και πίσω από τον κόμπο και πέρασέ την από την άλλη πλευρά.
  6. Κάνε θηλιά την φαρδιά άκρη πάνω από την θηλιά γύρω από τον γιακά σου, και ξανά προς τα κάτω. Τώρα, θα πρέπει να έχεις δυο θηλιές σε κάθε πλευρά της λεπτής άκρης.
  7. Φέρε την φαρδιά άκρη μπροστά από τον κόμπο. Mε το δάκτυλό σου προσπάθησε να το κρατήσεις σταθερό.
  8. Φέρε την φαρδιά άκρη κάτω από την θηλιά και προς το πηγούνι σου.
  9. Τράβηξε την φαρδιά άκρη (Βήμα 7).
    10.Τράβηξε την φαρδιά άκρη τελείως προς τα κάτω και εξομάλυνε όποιες ζάρες ή ατέλειες μπορεί να δημιουργήθηκαν στον κόμπο.

Πώς Γίνεται Δέσιμο Γραβάτας με Πτύχωση (Λακκάκι)

Η διαβόητη πτύχωση (λακκάκι) της γραβάτας είναι ουσιαστικά μια διακριτική, φινετσάτη κάθετη ζάρα ακριβώς κάτω από τον κόμπο. Ανεξαρτήτως εάν η γραβάτα σου είναι από μαλλί, μετάξι, κασμίρ ή πλεκτή, είναι δυνατή η δημιουργία πτύχωσης κατά το δέσιμο της γραβάτας.

  1. Μόλις ολοκληρώσεις με το δέσιμο της γραβάτας, πάτησε με τον αντίχειρα και τον δείκτη ακριβώς κάτω από τον κόμπο ώστε να δημιουργήσεις αυτή την κάθετη ζάρα.
  2. Σφίξε τον κόμπο της γραβάτας όσο θα κρατάς σταθερή την πτύχωση (ζάρα).
  3. Ρύθμισε την πτύχωση ώστε να τονιστεί το δέσιμο.

Αξεσουάρ Γραβάτας

Τα κύρια αξεσουάρ γραβάτας είναι τα κλιπ γραβάτας, οι αλυσίδες, τα straps γραβάτας, οι συνδετήρες, και οι καρφίτσες. Ο κύριος σκοπός των αξεσουάρ αυτών είναι να κρατάνε τη γραβάτα στην θέση της… ωστόσο προσφέρουν κι άλλα περισσότερα.

Τα straps γραβάτας διασφαλίζουν οτι η γραβάτα σου δε θα γίνει τύπου "όσα παίρνει ο άνεμος" κάθε φορά που φυσάει δυνατά. Φοβάσαι μήπως η μύτη της γραβάτας σου "βυθιστεί" μέσα στη σούπα ή σε κάποιο ποτήρι όταν σηκωθείς; Δοκίμασε κλιπ γραβάτας ή αλυσίδα. Ο κόμπος είναι ατίθασος; Χρησιμοποίησε συνδετήρα γραβάτας ώστε να σπρωχτεί ο κόμπος ελαφρώς μπροστά για έξτρα pop.

Πώς Γίνεται το Ταίριασμα Γραβάτας με Κοστούμι;

Η σημαντικότερη συμβουλή που μπορούμε να σου δώσουμε περί τούτου, είναι η εξής: ταίριαξε τη γραβάτα στο κοστούμι σου – όχι το κοστούμι στη γραβάτα σου. Με άλλα λόγια, αγόρασε / επίλεξε πρώτα το κοστούμι και το πουκάμισο… και μόνο τότε διάλεξε μια γραβάτα που να ταιριάζει.

  • Ένα κοστούμι σε μοντέρνα γραμμή ταιριάζει καλύτερα με λεπτή (skinny) γραβάτα.
  • Καλύτερα να αποφεύγεις να φοράς πολύ φαρδιές ή πολύ λεπτές γραβάτες. Το standard πλάτος μιας γραβάτας κυμαίνεται μεταξύ 5 - 7 εκ. στο φαρδύτερο σημείο. Η υπερβολή θα οδηγήσει σε ένα περίεργο look που δεν θα σε κολακεύει και τόσο.
  • Η γραβάτα θα πρέπει να είναι πιο σκουρόχρωμη από το πουκάμισο και οι μονόχρωμες γραβάτες αποτελούν πιο safe επιλογή.
  • Τα λευκά πουκάμισα, συμπεριλαμβανομένων κρεμ, μπορούν να φορεθούν σχεδόν με τα πάντα. Τα μαύρα, γκρι, και σκουρόχρωμα μπλε μαρέν (navy) κοστούμια αποτελούν safe επιλογή καθώς ταιριάζουν με όλους τους χρωματικούς συνδυασμούς.
  • Επίλεξε έντονο χρώμα να δώσεις οπτική ένταση σε ένα ειδάλλως sombre look.
  • Εάν σου αρέσει να φοράς πουκάμισα και blazers με μοτίβα, τότε βεβαιώσου οτι η γραβάτα που θα επιλέξεις ταιριάζει με το βασικό χρώμα / τα βασικά χρώματα του πουκάμισου.

Οι παραπάνω είναι κάποιοι πολύ βασικοί, εύχρηστοι κανόνες που θα απογειώσουν τους πόντους της αρρενωπής σου γοητείας. Τέλος, να τονίσουμε ότι είμαστε μεγάλοι fans των μοτίβων. Το Πώς ταιριάζουν μεταξύ τους τα μοτίβα είναι πολύ πιο εύκολο από ό,τι μπορεί να φαντάζεσαι. Ο χρόνος που θα ξοδέψεις σε πειραματισμούς και εξάσκηση μπροστά στον καθρέφτη, αξίζει και με το παραπάνω. Θα δεις ότι με τον καιρό θα αποκτήσεις το δικό σου μοναδικό στυλ, που στυλιστικά θα είναι σωστό καθώς θα ακολουθεί τους βασικούς κανόνες του στυλ, ενώ, παράλληλα, η αυτοπεποίθησή σου θα εκτιναχθεί. Έτοιμος να γοητεύσεις;

Λευκά Πουκάμισα

Το λευκό είναι το απόλυτο ουδέτερο χρώμα. Ταιριάζει με όλα τα χρώματα και θα μπορούσε να παρομοιαστεί με 'λευκό καμβά' πάνω στον οποίο μπορεί να ταιριάξει και να αναδειχθεί οποιαδήποτε γραβάτα.

Μπλε Πουκάμισα

Οι ανοικτόχρωμες αποχρώσεις του μπλε ταιριάζουν εξαιρετικά με γραβάτες στην ίδια χρωματική οικογένεια (μπλε), καθώς και με σκούρο πράσινο, σχεδόν με όλες τις αποχρώσεις του κίτρινου, με κόκκινο μπουργκουντί, ή ροζ.

Μπλε Ριγέ ή Καρό Μοτίβο

Σε αυτή την περίπτωση προτείνουμε να φορέσεις γραβάτα με χρώμα πιο σκούρο απ' αυτό του πουκαμίσου και με μοτίβο μεγαλύτερο και πιο έντονο από τις ρίγες ή το καρό του πουκαμίσου.

Ροζ Ριγέ ή Καρό Μοτίβο

Σε αυτή την περίπτωση προτείνουμε να φορέσεις γραβάτα με χρώμα πιο σκούρο απ' αυτό του πουκαμίσου και με μοτίβο μεγαλύτερο και πιο έντονο από τις ρίγες ή το καρό του πουκαμίσου.

ΠΡΟΣΘΕΤΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΑΚΑΚΙ

Το μυστικό όσον αφορά την πρόσθεση του σακακιού σε κάποιον απ' αυτούς τους συνδυασμούς είναι να σιγουρέψεις οτι το 1 από τα 3 κομμάτια - σακάκι, πουκάμισο, γραβάτα - είναι μονόχρωμο.

Έξυπνη Συμβουλή για Ταίριασμα Γραβάτας Κοστουμιού

  1. Η γραβάτα θα πρέπει να είναι το τελευταίο αξεσουάρ που θα αγοράσεις. Πρώτα, επίλεξε το κοστούμι και το πουκάμισο.

    Είναι πάντα ευκολότερο να βρεις γραβάτα που θα ταιριάζει στο πουκάμισο… παρά το να βρεις πουκάμισο που να ταιριάζει στη γραβάτα σου.

Διάβασε περισσότερα στον ολοκληρωμένο οδηγό μας για το πως φυλάσσονται, καθαρίζονται, και σιδερώνονται σωστά οι γραβάτες.

Χρήσιμες Πληροφορίες Σχετικά με την Ιστορία της Γραβάτας που θα Εντυπωσιάσουν τους Συνομιλητές σου

Η αρχαιότερη καταγεγραμμένη ιστορική αναφορά όπου φορέθηκαν αξεσουάρ λαιμού μαζικά, είναι στην περίπτωση του διάσημου στρατού από τερακότα (πήλινου στρατού), γνωστού παγκοσμίως ως Terracotta Army του πρώτου Κινέζου Αυτοκράτορα Τσιν Σι Χουάνγκ (Qin Shi Huang). Ο περίεργος αυτός 'στρατός' βρέθηκε ανατολικά της πόλης Χσιάν στην Κίνα. Οι ιστορικοί αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ο εντυπωσιακός αυτός πήλινος στρατός δημιουργήθηκε για να προστατεύει τον Αυτοκράτορα στη μετά θάνατον ζωή. Πιστεύεται ότι ο πήλινος στρατός ολοκληρώθηκε κοντά στο 210 π.Χ Ο κάθε στρατιώτης φαίνεται να φοράει κάποιου είδους φουλάρι. Καθ' όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, τα αξεσουάρ καλύμματος λαιμού (όπως λαιμοδέτες, φουλάρια, γραβατόνια, κτλ.) έχουν εμφανιστεί σχεδόν σ' όλα τα μέρη του κόσμου. Μάλιστα, πολύ συχνά αποτελούσαν ένδειξη πλούτου και εξέχουσας κοινωνικής θέσης. Ωστόσο, η μοντέρνα γραβάτα όπως τη γνωρίζουμε σήμερα κατάγεται απευθείας από... Κροάτες μισθοφόρους του 17ου αιώνα (στοίχημα ότι δε το γνώριζες αυτό).

Αυτοί οι διαβόητοι μισθοφόροι αποτελούσαν ελίτ στρατιωτική δύναμη και πολεμούσαν για λογαριασμό των Γάλλων κατά τη διάρκεια του Τριακονταετή Πολέμου. Ο Γάλλος Βασιλιάς Λουδοβίκος ο 14ος θαύμαζε τον τρόπο που ντύνονταν και αποφάσισε να αντιγράψει αρκετές στυλιστικές τους προτάσεις – ωστόσο άλλαξε τα κατακόκκινα φουλάρια τους σε τεράστια λευκά δαντελωτά γραβατόνια. Άλλωστε, μόνο τυχαίο δεν είναι πως η λέξη γραβάτα προέρχεται από τη γαλλική λέξη ‘cravate’. Μάλιστα, αρκετοί υποστηρίζουν πως οι ρίζες της λέξης προέρχονται ή σχετίζονται με την Κροατία και τους Κροάτες –‘croate’. Εφόσον άρχισε να φοράει δαντελωτά γραβατόνια ο Βασιλιάς, ακολούθησαν οι αυλικοί του, οι πλούσιοι και διάσημοι, κι εν τέλει το γραβατόνι (γραβάτα-φουλάρι, λαιμοδέτης) έγινε must-wear αξεσουάρ της Παρισιανής ελίτ και όλου του καλού κόσμου της Γαλλίας.

Το 1660, ο Κάρολος ο 2ος επέστρεψε στην Αγγλία μετά από την εξορία του στο Παρίσι φέρνοντάς μαζί του αυτή τη νέα Γαλλική μόδα. Καθώς περνούσαν τα χρόνια, το design και η γενικότερη δομή της γραβάτας γινόταν ολοένα πιο πρακτική και απλή. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της Βιομηχανικής Επανάστασης, η τάση ήθελε οι γραβάτες να είναι λιγότερο εντυπωσιακές και περισσότερο πρακτικές, με κύριο γνώμονα να παραμένουν αυστηρές και καλοδεμένες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Κατά τη διάρκεια των αιώνων η γραβάτα έχει αλλάξει αρκετές μορφές και χρώματα, ακόμα και τις τελευταίες δεκαετίες όπου πήγαμε από τα φανταχτερά χρώματα και την κιτς υπερβολή των δεκαετιών '70 (Χίπις) και '80 (Glam) έως τις πολύ λεπτές (skinny) γραβάτες, ως επί το πλείστον μαύρες, που φορούν οι hipsters της εποχής μας. Ανεξαρτήτως χρονικής περιόδου, η γραβάτα εκφράζει το προσωπικό στυλ του κατόχου της και είναι ένα αξεσουάρ που μπορεί να κλέψει τις εντυπώσεις!

ΜΑΣ ΡΩΤΗΣΑΤΕ - ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Γιατί οι άντρες φορούν γραβάτες;

Οι μοντέρνες γραβάτες είναι κυρίως διακοσμητικές και φοριούνται ως επίδειξη προσωπικού στυλ. Μάλιστα, πολλές φορές αποτελούν dress code εργασίας ή κοινωνικών εκδηλώσεων.

Βγαίνουν οι γραβάτες σε διάφορα μήκη;

Οι περισσότερες γραβάτες έχουν το ίδιο standard μήκος, δηλαδή περίπου 145 εκ. Για τους πολύ ψηλούς άνδρες, υπάρχουν σε ειδικά μαγαζιά (tie shops) γραβάτες με μήκος κοντά στα 157 εκ.

Ποιος είναι ο ευκολότερος τρόπος για δέσιμο γραβάτας;

Πιστεύουμε οτι ο ευκολότερος κόμπος είναι ο κλασσικός Four-In-Hand κόμπος. Ωστόσο, τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα, μπορούν να γίνουν εύκολα με την κατάλληλη προετοιμασία και εξάσκηση.

Ποιες γραβάτες είναι κατάλληλες για το γραφείο;

Σε γενικές γραμμές, οι λεπτές (skinny) είναι casual, οπότε τις περισσότερες φορές ακατάλληλες για το γραφείο (εκτός αν το dress code το επιτρέπει). Επίσης, όσο πιο σκουρόχρωμη η γραβάτα, τόσο πιο επίσημη είναι. Σε περίπτωση αμφιβολίας, η πιο safe επιλογή είναι μια μονόχρωμη μπουργκουντί (burgundy) ή σκούρα μπλε μαρέν (navy) γραβάτα.

Τι χρώμα πουκάμισο και γραβάτα μπορώ να συνδυάσω με ένα σκούρο μπλε μαρέν (navy) κοστούμι;

Ένα σκούρο μπλε μαρέν (navy) κοστούμι είναι χρωματικά πολύ ευέλικτο, καθώς μπορεί να συνδυαστεί εύκολα με τα περισσότερα χρώματα. Η κλασική επιλογή είναι λευκό πουκάμισο με κόκκινη γραβάτα. Οι κατακόκκινες γραβάτες δείχνουν φανταστικά σε μπλε κοστούμια, καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο χρώμα.

Για πιο διακριτική στυλιστική προσέγγιση, μπορεί να επιλεχθεί γραβάτα σε πιο απαλές αποχρώσεις που ανήκουν στην οικογένεια του κόκκινου χρώματος, όπως πχ. ροζ του σολομού, κοραλί, ροζ, ή μπουργκουντί. Αυτά τα χρώματα δεν είναι τόσο έντονα όσο το κατακόκκινο χρώμα.

Πώς τοποθετείται σωστά το κλιπ γραβάτας;

Το κλιπ γραβάτας θα πρέπει να τοποθετείται πάντα μεταξύ του τρίτου και τέταρτου κουμπιού (μετρώντας από πάνω) του πουκαμίσου. Διάβασε τον αναλυτικό οδηγό μας για τα κλιπ γραβάτας για να μάθεις πώς φοριέται σωστά και πώς συνδυάζεται με κλιπ γραβάτας.

Γιατί είναι σχεδόν αδύνατο να βρει κανείς προδεμένη γραβάτα σε αντίθεση με τα προδεμένα παπιγιόν που υπάρχουν πολλά διαθέσιμα στην αγορά;

Οι περισσότεροι άνδρες ξέρουν πως να δέσουν μια γραβάτα, ενώ όσοι δε ξέρουν μπορούν να μάθουν εύκολα και γρήγορα. Αντίθετα, το δέσιμο στα παπιγιόν είναι πολύ πιο περίπλοκο και δύσκολο.

Τι κριτήρια πρέπει να λαμβάνω υπόψιν όταν είναι να επιλέξω με τι κόμπο θα δέσω τη γραβάτα μου;

Ο κάθε κόμπος έχει τη δική του ιστορία, στυλ, και ταιριάζει σε διαφορετικές περιστάσεις. Οι φαρδύτεροι κόμποι, όπως πχ. ο κόμπος Full Windsor, προσδίδουν μεγαλύτερο κύρος και επισημότητα.

Από την άλλη, λεπτότεροι κόμποι, όπως πχ. ο κλασσικός κόμπος Four-In-Hand, είναι πιο casual και πιο χαλαροί στυλιστικά.

Ποιον κόμπο θα επιλέξεις εξαρτάται επίσης από το ύφασμα της γραβάτας. Τα πιο τραχιά, βαριά, ογκώδη υφάσματα δείχνουν πιο όμορφα με λεπτό κόμπο... έτσι μετριάζεται οπτικά ο όγκος τους. Το αντίστοιχο ισχύει για τα λεπτά υφάσματα.

Μπορεί μια μεταξωτή γραβάτα να πλυθεί στο πλυντήριο;

Ξεκάθαρα όχι! Εάν το κάνεις αυτό θα καταστρέψεις τη μεταξωτή γραβάτα σου. Μάθε περισσότερα στο άρθρο μας Οδηγός για Φύλαξη, Καθαρισμό και Σιδέρωμα Γραβατών και απογείωσε τους πόντους της αρρενωπής σου γοητείας.

Μπορώ να φορέσω γραβάτα με σμόκιν κοστούμι (tuxedo);

Ναι, μπορείς να φορέσεις γραβάτα με σμόκιν κοστούμι (tuxedo). Μάλιστα, η συγκεκριμένη εναλλακτική τάση φαίνεται πως γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής για όσους επιθυμούν να 'ρίξουν' λίγο την επισημότητα του look τους.

Προσωπικά, πιστεύουμε ότι εάν αποφασίσεις να φορέσεις σμόκιν κοστούμι, πήγαινέ το μέχρι τέρμα και επίλεξε να φορέσεις ένα κομψό παπιγιόν. Ωστόσο, εάν αποφασίσεις να φορέσεις γραβάτα, τουλάχιστον επίλεξε μια κομψή μαύρη γραβάτα από μετάξι.

Ποιες γραβάτες φοριούνται καλύτερα το χειμώνα;

Οι μάλλινες γραβάτες αποτελούν εξαιρετική επιλογή για τους κρύους μήνες του χειμώνα καθώς η υφή τους είναι πιο χοντρή και τραχιά. Χρωματικά, είναι προτιμότερα τα πιο σκούρα, γήινα χρώματα και οι σχετικές αποχρώσεις αυτών. Trendy χειμερινά χρώματα είναι το καφέ, το πράσινο, το μπλε, και το γκρι. Φυσικά, για πιο fun καταστάσεις, μη ξεχάσεις ότι υπάρχουν και οι χαριτωμένες Χριστουγεννιάτικες γραβάτες.

Ποιες γραβάτες φοριούνται καλύτερα το καλοκαίρι;

Σε αντίθεση με τις χοντρές, μάλλινες γραβάτες σε σκούρες χειμερινές αποχρώσεις, το καλοκαίρι συνιστούμε να επιλέγεις γραβάτες από ελαφριά υφάσματα, όπως π.χ. λινό ή βαμβάκι, σε ανοικτά χρώματα και σχετικές αποχρώσεις που θα ενδυναμώσουν ακόμα περισσότερο την χαρούμενη και ανάλαφρη αίσθηση του καλαοκαιριού.

Έχετε ποσέτ μαντήλι που να ταιριάζει μ' αυτή τη γραβάτα;

Βασικά, λαμβάνουμε αυτή την ερώτηση καθημερινά από εκατοντάδες πελάτες και από άτομα που περιηγούνται στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα. Και η απάντηση είναι: Ναι, έχουμε!

Για να βρεις ποσέτ μαντήλι που να ταιριάζει χρωματικά με τη γραβάτα σου, χρησιμοποίησε τον Διαδραστικό Τροχό Χρωμάτων και διάβασε προσεκτικά τις στυλιστικές οδηγίες που συμπεριλάβαμε στο άρθρο " 7 Βασικοί Κανόνες για Σωστό Ταίριασμα Ανδρικών Αξεσουάρ ". Είμαστε σίγουροι πως θα βρεις το τέλειο ποσέτ μαντήλι για την περίπτωσή σου!